TJEDNI PREGLED: Položeni vijenci za poginule branitelje na Bosanci, u Komolcu i na Strinčjeri, gradonačelnik s predstavnicima Elafita o potencijalu korištenja novog EU programa za otočne projekte…

125

Povodom 30. godišnjice pogibije položeni vijenci za branitelje na Bosanci

U spomen na hrvatske branitelje, koji su prije 30 godina u jednom od najžešćih granatiranja Srđa u Domovinskom ratu poginuli na Bosanci, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja. Počast su im danas, u ime Grada Dubrovnika, odali dubrovački gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Paula Pikunić Vugdelija i vijećnik Maro Kristić.

Vijence su položile i obitelji poginulih branitelja te predstavnici Županije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Udruge roditelja i udovica Domovinskog rata Dubrovnik, kao i ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Tog 9. studenog 1991. godine u srpsko-crnogorskom napadu živote su izgubili dragovoljci Domovinskog rata: Mario Pezzi, Franci Lazibat, Vedran Ivošević Genocid, Hamdija Kovač, Željko Raguž, Antonio Vatović i Željko Putica.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije i ove su godine organizirale odavanja počasti poginulim braniteljima na Bosanci.

Gradonačelnik s predstavnicima Elafita o potencijalu korištenja novog EU programa za otočne projekte

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se u velikoj vijećnici s predstavnicima mjesnih odbora s područja Elafita. Glavna tema sastanka bila je budućnost Elafitskog otočja u nadolazećem programskom razdoblju, s naglaskom na potencijal korištenja sredstava iz europskih fondova za planirani infrastrukturni i gospodarski razvoj ovog dijela Grada.

Na Elafitima djeluju četiri mjesna odbora: Mjesni odbor Luka Šipanska, Mjesni odbor Suđurađ, Mjesni odbor Koločep i Mjesni odbor Lopud. Na sastanku su sudjelovale i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Pročelnica Raguž predstavnicima mjesnih odbora prezentirala je novi Integrirani teritorijalni program za otoke 2021.-2027.(ITP), jedan od programa koji su predviđeni za financiranje u programskom razdoblju Europske unije 2021.-2027. Za provedbu programskih aktivnosti za otoke namijenjeno je ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi približno 1,14 milijardi kuna.

Naime, posebnim programom za otoke koji se temelji na teritorijalnom pristupu odgovara se na specifičnosti života na otocima poput otežane prometne dostupnosti i nedostatka infrastrukture, nedostatka zdravstvenih, socijalnih i odgojno-obrazovnih usluga na otocima i slabijih poslovnih prilika istaknula je pročelnica Raguž. Aktivnosti su stoga formirane oko ključnih ciljeva, a to su održivo upravljanje, očuvanje i  korištenje otočnog prostora, unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture, valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga i promicanje energetske učinkovitosti.

Predstavnici mjesnih odbora iznijeli su problematiku mjesnog stanovništva i prijedloge koji bi se mogli realizirati, a u skladu su s predstavljenim programom. Cilj je identificirati prioritetna područja djelovanja kako bi se moglo krenuti u izradu projektne dokumentacije i time u konačnici u rješavanje lokalnih potreba, usuglašeno je na sastanku.

Predstavnici Grada i dubrovačkih vatrogasaca na sastanku u sklopu EU projekta DiMaND

Predstavnici Grada Dubrovnika i  Javne vatrogasne postrojbe ˝ Dubrovački vatrogasci˝, sudjelovali su u Mađarskoj na trećem po redu partnerskom sastanaku u sklopu europskog projekta DiMaND (Disaster Management Network in the Danube Region). Tom prilikom održavna je i sjednica radne grupe za upravljanje nesrećama EU strategije za podunavsku regiju (EU  Strategy for the Danube Region-Priority Area 5 „Management of Environmental Risks“  EUSDR-PA5).

Naime, projekt DiMaND bavi se unapređenjem prekogranične suradnje u kriznim situacijama. Ciljevi projekta su unapređenje regionalne i prekogranične suradnje, utvrđivanje dobrih iskustava u pripremljenosti i odgovoru, uklanjanje nedostataka, izrada preporuka i portala znanja i kontakata u regiji, te stvaranje okvira za buduću suradnju u podunavskoj regiji.

Na sastanku radne grupe i konferenciji sudjelovali su predstavnici projektnih partnera iz Mađarske, Bugarske, Češke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

Projekt je financiran u sklopu Mehanizama Unije za civilnu zaštitu. Ukupan proračun projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Gradonačelnik Franković primio nagrađenu turističku djelatnicu Anu Bilić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić primili su nagrađenu turističku djelatnicu Anu Bilić, domaćicu hotela Sheraton Dubrovnik Riviera.

Ana Bilić dobitnica je nagrade  „Čovjek – ključ uspjeha, djelatnik godine“ u kategoriji djelatnik/ca hotelskog domaćinstva. Nagrade najzaslužnijim pojedincima u turizmu tradicionalno se dodjeljuju u sklopu najvećeg skupa turističkih djelatnika u Hrvatskoj – manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja je ove godine održana u Župi dubrovačkoj.

Predstavnici Grada Dubrovnika čestitali su gospođi Bilić na ovom vrijednom priznanju dok joj je gradonačelnik Mato Franković zahvalio što je svojim radom pružila obol promociji turizma dubrovačkog područja kao turizma kvalitete i izvrsnosti posebno u ovom zahtjevnom razdoblju. Nagrađena djelatnica zahvalila je na pozivu, a istaknula je kako je priznanje rezultat dugogodišnjeg vrijednog rada i iskustva.

Gradonačelnik Franković u ponedjeljak, 15. studenog primit će i Lidiju Begić, turističku vodičicu, koja je u svojoj kategoriji na Danima hrvatskog turizma također nagrađena kao djelatnica godine.

Na Lopudu održana vježba civilne zaštite Grada Dubrovnika

Vježba sudionika civilne zaštite Grada Dubrovnika “Požar otvorenog prostora“  održana je ove srijede na otoku Lopudu u sklopu EU projeka E-CITIJENS. Ovom prilikom korištena je nova vrijedna oprema – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatori na napuhivanje, koja je prethodno nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa.

U vježbi su sudjelovali pripadnici i volonteri JVP “Dubrovački vatrogasci”, Gradskog društva Crveni križ, Hrvatske gorske službe spašavanja i DVD Lopud, a  simulirao se potres koji je izazvao požar na otoku Lopudu. Podršku u izvedbi vježbe „Požar otvorenog prostora“ pružila je i Lučka kapetanija Dubrovnik koja je osigurala brzi brodski prijevoz do samog otoka. Cijeli akvatorij tijekom izvedbe vježbe osiguravala je i istodobno nadgledala pomorska policija.

Završetak vježbe okončan je uspješnim gašenjem požara, pronalaskom ozlijeđenih osoba i pružanjem stručne medicinske pomoći od strane pripadnika gradskog društva Crveni Križ.

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Podsjetimo, glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

 “Financed by the Italy-Croatia Cross-Border Cooperation Programme2014-2020 under the European Regional Development Fund”.

Održan sastanak stručne misije ICCROM-a na temu sanacije oštećenja na Orlandovom stupu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na sastanku stručnjaka Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine (ICCROM), Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u okviru Stručno-tehničke misije za određivanje daljnjeg pristupa oštećenjima nastalima na Orlandovom stupu. Sastanku su nazočile i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović te Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnik.

Konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Vinka Marinković na sastanku je izvijestila o provedenim aktivnostima na Orlandovom stupu tijekom 2020. i 2021. godine te dala prijedlog dinamike rada za sljedeće razdoblje. U svojem je izvješću istaknula da je Orlandov stup upravo zbog svojeg smještaja na otvorenom kao kulturno dobro izložen brojnim rizicima poput poplava, potresa, masovnih okupljanja i vandalizma. Dodala je kako je i sama funkcija stupa kao nosača zastave u kombinaciji s jakim vjetrom stvorila dodatna oštećenja na spomeniku.

Zamjenica Tepšić sastanku se pridružila video vezom te je izrazila potporu svim aktivnostima u cilju zaštite ovog vrijednog spomenika kulture, još jednom naglasivši važnost Orlandovog stupa u temeljima identiteta Grada i njegovih građana, naglasivši kako je interes cijele dubrovačke javnosti da se restauracija stupa provede kvalitetno.

Na sastanku je zaključeno da se preporuke za 2022. godinu odnose na nastavak monitoringa, redovito pregledavanje i dokumentiranje promjena na stupu, kao i izvođenje potrebnih preventivnih konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

Podsjetimo, kao preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu, složeni proces monitoringa pukotina započeo je krajem 2018., a u okviru monitoringa 2019. postavljeno je šest mjernih jedinica koje prate daljnje širenje pukotina. U veljači 2020. u Dubrovniku je boravila tročlana Misija ICCROM-a), savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu (World Heritage Committee). Stručne preporuke ovog tijela, zajedno s vremenskim okvirom budućih aktivnosti, bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.

U Komolcu i na Strinčjeri položeni vijenci za poginule branitelje

U sklopu 30. obljetnice herojske obrane Grada predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, civilno društvo i socijalnu skrb Dživo Brčić i gradski vijećnici Blaž Pezo i Ivo Lučić u ime Grada Dubrovnika položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja u Komolcu i na Strinčjeri.

Tim je činom odana počast i zahvala prema svim braniteljima koji su svoje živote izgubili u vojnim akcijama na jugu Hrvatske, čime je trajno osigurana sloboda dubrovačkog kraja i Republike Hrvatske.

U ovoj se prigodi prisutnima obratio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, Dinko Tandara koji je kazao kako je današnji dan obavijen tugom, ali i neizmjernim ponosom.

„Danas moramo biti ponosni i sretni što smo ostvarili višestoljetni i dugoočekivani san, a to je slobodna i neovisna Hrvatska. Zasluga za to ide našim hrabrim braniteljima i dragovoljcima. Na nama svima je da nastavimo i dalje graditi bolju budućnost i društvo u ovoj našoj prekrasnoj državi prisjećajući se i poštivajući uvijek žrtve Domovinskog rata te njihove obitelji“, istaknuo je izaslanik Tandara.

Riječi utjehe i molitve ovom je prilikom uputio policijski kapelan Ivo Kramar.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika pijetet prema svim stradalim braniteljima odali su i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Policijske uprave, roditelji i obitelji poginulih te predstavnici i članovi brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svoje živote na oltaru Domovine u Komolcu položili su Ivo Botica, Pero Nenada, Miho Klečak i Mario Mandić, a na Strinčjeri Siniša Tkalec, Tomislav Bender, Zdenko Baričević, Ivan Raić, Mario Matana, Vladimir Vuković, Mato Damjanović, Mladenko Čavar, Božo Merčep i Ante Landikušić.

Nastavlja se program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, nastavlja se i u studenom.

Ovomjesečni program počinje 9. studenog odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod Spomen obilježja na Bosanci. Film “Prkos je strujao  Gradom” autora Vedrana Benića bit će prikazan istog dana u kinu Sloboda.  U utorak, 16. studenog, također u kinu Sloboda na repertoaru je film “Šah rat” autora Nikole Dupera.

U petak 12. studenog obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu kod spomen obilježja u Komolcu i na Strinčjeri.

U kinu Sloboda, u srijedu, 17. studenog održat će se šahovski turnir u sjećanje na „Prvi brzopotezni turnir u ratnim uvjetima“, održan u Gradskoj kavani 17. studenog 1991. godine.

U četvrtak, 18. studenog u Mokošici odat će se počat poginulom hrvatskom branitelju Zdravku Gavriću povodom 30 godišnjice pogibije.

Udruga samostalnih umjetnika Dubrovnik pripremila je program “Trenutak poezije posvećene braniteljima u okviru Dubrovačkog spomenara, a koji će se održati u Saloči od zrcala u četvrtak, 25. studenog u 18 sati.

Izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik “Dani ponosa – najteži dani u herojskoj obrani Dubrovnika i očuvanju njegove slobode” može se razgledati od 9. do 21. studenog.

Program obilježavanja započeo je 1. listopada i trajat će do 6. prosinca 2021. godine. Sva događanja posvećena su stradalim hrvatskim braniteljima koji su nesebično i hrabro stali u obranu Republike Hrvatske i Dubrovnika u najtežim vremenima kao i svim civilima stradalim na dubrovačkom području u Domovinskom ratu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *