TJEDNI PREGLED: Sletio i prvi zrakoplov Delta Air Linesa, Kreću radovi na novoj i staroj zgradi OŠ Marina Getaldića, usuglašen model naplate zakupa poslovnih prostora i javnih površina…

265

Sletio i prvi zrakoplov Delta Air Linesa

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković dočekao je u dubrovačkoj zračnoj luci i prvi zrakoplov američkog avioprijevoznika Delta Air Lines s direktnom linijom iz New Yorka.

Nakon što je sletio prvi zrakoplov američke kompanije United Airlines, također na direktnom letu New York – Dubrovnik, gradonačelnik Franković i danas je izrazio zadovoljstvo ovim velikim uspjehom u povezivanju s izuzetno bitnim američkim tržištem.

”Amerikanci su u ovom trenutku naše tržište broj jedan, a poznavajući ovo tržište oni neće biti gosti samo našeg grada nego i cijele Dubrovačko-neretvanske županije i šireg područja. Osam direktnih letova tjedno sa SAD-om je u ovoj kriznoj godini nešto zaiste nevjerojatno, a nama sada ostaje obveza da zadržimo zdravsvenu ispravnost jer ukoliko će rasti broj zaraženih to znači da ćemo ostati bez turista i zato je u ovom trenutku cijepljene izrazito bitno jer o tome direktno ovisi naša ekonomija”, rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik.

Nova aviolinija prometovat će četiri puta tjedno između zračne luke John F. Keneedy (JFK) u New Yorku i Zračne luke Dubrovnik, zrakoplovima tipa Boeing 767-300 s 226 sjedećih mjesta, a prema programu leta u Dubrovnik će slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan, i to srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

Skupa s letovima United Airlinesa, Dubrovnik je od ovog srpnja sa SAD-om povezan s čak osam direktnih letova tjedno i to prvi put nakon više od 30 godina direktnom linijom s New Yorkom.

Delta Air Lines jedna je od najvećih i najuspješnijih svjetskih zrakoplovnih kompanija. Sjedište im je u Atlanti, a prije globalne pandemije ova je kompanija svake godine prevozila oko 200 milijuna putnika na više od 300 destinacija u 50 zemalja. Delta Air Lines je također vodeći transatlantski avioprijevoznik s mrežom u 33 grada u 19 europskih zemalja, a sada prvi put stiže i u Hrvatsku.

POTPISAN UGOVOR Kreću radovi na novoj i staroj zgradi OŠ Marina Getaldića

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova s predstavnikom tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Matom Butijerom. Radovi na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije – na adresi Ilije Sarake 7 (prostor buduće škole) i adresi Nikole Gučetića 1 (prostor sadašnje škole Centar) kreću na jesen, uz predviđeno trajanje od godine dana.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) organizirat će se šest učionica te popratni prostori, a u sklopu projekta je predviđena adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar.

”U konačnici ćemo dobiti uređen prostor po svim pedagoškim standardima uz nastavu organiziranu u jednoj smjeni, a čime će i Gimnazija dobiti preduvjete za rad u jednoj smjeni. Ovo je druga škola koju će Grad Dubrovnik uvesti u jednosmjensku nastavu i nakon ovoga nam je preostala još jedna, Osnovna škola Mokošica. Kako je prisutan pozitivan demografski trend sigurno je da će skora budućnost zahtijevati izgradnju i jedne potpuno nove škole, koju vidimo na području Komolca, a vjerujem u budućnosti i na Gornjim selima”, kazao je gradonačelnik Franković.

Vrijednost danas potpisanog ugovora, nakon provedene javne nabave i odabira ekonomski najpovoljnije ponude, jest 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora, kojeg će provoditi  Struktura projekt, 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om.

”Sve radove financira Zaklade Caboga Stiftung i ovom bi se prigodom posebno zahvalio  dr. Ivu Felneru na ovoj visokovrijednoj donaciji, čijim naporom su obnovljena vrijedna brojna zdanja”, naglasio je također gradonačelnik Franković.

Kako je pojasnio direktor Alfaplana Mato Butijer riječ je o prilično kompliciranoj obnovi zgrade u Ulici Ilije Sarake, s obzirom na njezin smještaj i na sve konzervatorske i arheološke uvjete. Rušit će se međukatna konstrukcija i krov, koji će se raditi nanovo, uz sve suvremene sustave, poput protupožarnog sustava.

Imenovani direktori/ce Vodovoda, Vrtlara, DURA-e i Hotela Gruž

Održane su skupštine više komunalnih i trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika na kojima su uz druge točke imenovani predsjednici uprava – direktori koji će tim društvima upravljati u narednom razdoblju.

Na skupštini društva Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. za promicanje lokalnog razvoja održanoj 16. lipnja 2021. za predsjednicu Uprave ponovno je na mandat od četiri godine imenovana Ana Marija Pilato Krile.

Za člana Uprave – direktoricu društva Vrtlar d.o.o., na skupštini koja je održana 23. lipnja 2021., imenovana je Alma Majstorović. Majstorović je tu funkciju obnašala i u prethodnom mandatu.

Skupština društva Vodovod Dubrovnik d.o.o. održana je također 23. lipnja te su tom prilikom na nove četverogodišnje mandate imenovani Vicko Begović za člana Uprava i Lukša Matušić za predsjednika Uprave.

I član Uprave (direktor) Hotela Gruž d.d. ostaje Vido Raič, kojega je na novi mandat od četiri godine imenovao nadzorni odbor tog društva na sjednici održanoj 14. lipnja 2021.

Upravljačke strukture ostalih trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika imenovat će se također u redovnom postupku.

Usuglašen model naplate zakupa poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju kolovoz-listopad

Gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima zakupaca prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu modela obračuna zakupnina u tromjesečnom razdoblju kolovoz – listopad 2021.

Na sastanku je iznesen te od strane zakupaca prihvaćen prijedlog da se u razdoblju od 1. kolovoza do 1. studenog 2021. zakupnine obračunavaju prema modelu 50 % ugovorenih iznosa.

-„Iako je lipanj donio reaktivaciju gospodarskih djelatnosti odlučilo smo i kroz lipanj i srpanj produljiti valjanost aktualnih mjera jer želimo pomoći koliko možemo“, istaknuo je gradonačelnik kazavši kako je prihvaćeni model naplate od 1. kolovoza realan i opravdan. Naglasio je kako se isti neće odnositi na one subjekte koji iz opravdanih razloga neće moći obavljati gospodarsku djelatnost odnosno na one kojima je odlukama Stožera onemogućen rad. Također je rekao da će takva odluka biti podložna promjenama u slučaju drastičnih poremećaja tržišta poput, neželjenog, ulaska u crvenu zonu i posljedičnog prestanka turističkog prometa.

-„Ovom prilikom pozivamo i druge zakupodavce na primjenu sličnih modela obračuna koji će pomoći gospodarstvenicima i olakšati im ponovno pokretanje poslovanja“, poručio je gradonačelnik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji i procijepljenosti opće populacije u Dubrovniku istaknuo je važnost primanja cjepiva i činjenicu da se većina turističkih djelatnika cijepila. -„Ako se ne trgnemo i počnemo se ponašati odgovorno efekt će biti veći broj zaraženih, ulazak u crvenu zonu i prestanak dolaska gostiju. Jer moramo biti svjesni da je cijena takvog stava možebitni ponovni gubitak sezone i ponavljanje prošlogodišnjoj scenarija, koji bi za grad gotovo u potpunosti ovisan o turizmu bio poguban“, rekao je te kao pozitivan primjer izdvojio grad Rovinj koji je postigao procijepljenost od 80 posto što je gotovo dvostruko više od Dubrovnika gdje je procijepljenost 48 posto.

Gradonačelnik s generalnim direktorom Turkish Airlinesa za Hrvatsku

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je generalnog direktora Turkish Airlinesa za Hrvatsku Uğura Cantimura, koji je odnedavno uz predstavništvo u Zagrebu preuzeo i upravljanje dubrovačkim predstavništvom ove turske zrakoplovne kompanije, ujedno jedne od najvećih na svijetu.

Gradonačelnik Franković i direktor Cantimur razgovarali su o trenutnoj situaciji na tržištu turističkih putovanja, a posebni naglasak stavljen je na razvoj međusobne partnerske suradnje i na nastavak operacija u razdoblju van sezone, što obje strane drže ključnim i potrebnim, upravo zahvaljujući činjenici da je Istanbul iznimno važno čvorište zračnog prometa.

Generalni direktor Turkish Airlinesa za tržište Hrvatske imao je aktivnu i zapaženu ulogu u dolasku ove kompanije na područje Dubrovnika, a prijevoznik je početkom srpnja ponovno obnovio promet između Istanbula i Dubrovnika, koji je prošle godine bio prekinut pandemijom koronavirusa. Redovni letovi na ovoj liniji trenutno prometuju dva puta tjedno, srijedom i subotom. Održavanje linije s Istanbulom i poslovanje Turkish Airlinesa u Dubrovniku važno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava, posebice s dalekim tržištima Azije, ali i SAD-a.

Sastanku su nazočile i Sabina Ćerimagić Babić, regionalna predstavnica za marketing Turkish Airlinesa te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *