TJEDNI PREGLED / STIPENDIJE U 2020. UVEĆANE ZA 100%, energetskom obnovom obuhvaćene i zgrade za stanovanje, Dubravica dobiva društveni centar

26

Dubravica dobiva društveni centar

Dubravica dobiva društveni centar

Započeli su radovi na izgradnji društvenog centra u mjestu Dubravica, a koji u ovoj fazi obuhvaćaju izradu potpornih zidova kako bi se uredio plato za potrebe ugradnje montažne građevine. Kako bi se olakšao pristup montažnom objektu, predviđena je izgradnja rampe za osobe smanjene pokretljivosti te stubište uz rampu. U drugoj fazi projekta ispred montažnog objekta u planu je uređenje trga za okupljanje mještana te uređenje okoliša.

Izgradnjom društvenog centra mještani Dubravice napokon će dobiti adekvatne prostorije za organiziranje društvenih događanja, ali i prostorije za održavanje izbora koji su se niz godina održavali u privatnim kućama zbog nedostataka društvenih prostorija. Vrijednost prve faze projekta iznosi 295.172,50 bez PDV-a, a izvođač na navedenom projektu je tvrtka Dubrovnik graditeljstvo d.o.o.

Energetskom obnovom obuhvaćene i zgrade za stanovanje

Energetskom obnovom obuhvaćene i zgrade za stanovanje

Nakon što je u proteklom razdoblju Grad Dubrovnik, osiguravajući i sredstva iz EU fondova, sufinancirao energetsku obnovu javnih zgrada – vrtića i škola, u tijeku je i natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Grada.

Sukladno javnom pozivu za sufinanciranje energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na temelju Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014 – 2020. godine Grad Dubrovnik do danas je zaprimio 27 prijava, od čega 24 prijave imaju uredno dostavljenu dokumentaciju za sufinanciranje:

Mjera 1. – Izrada projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti (85% sufinanciranja);

Mjere 2. – Energetska obnova (20% sufinanciranja).

Ukupan iznos sufinanciranja od strane Grada Dubrovnika za energetsku obnovu zgrada iznosi 686 225,00 kuna, od čega za  Mjeru 1. – 486 225,00 kuna te za Mjeru 2. – 200 000 kuna.

Javni poziv za sufinanciranje otvoren je do 31.12.2019. godine i očekuje se još prijava do kraja poziva.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavljuje da će početkom I. kvartala 2020. godine biti objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Energetska obnova višestambenih zgrada” kojim će se podupirati provedba mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Na navedeni poziv moći će se prijaviti zgrade koje su se javile na natječaj Grada i koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju.

Uvećanje za 100% – Grad u 2020. izdvaja dva milijuna za stipendije

Uvećanje za 100% - Grad u 2020. izdvaja dva milijuna za stipendije

Grad Dubrovnik će u 2020. izdvojiti čak dva milijuna kuna godišnje za učeničke i studentske stipendije, što je povećanje od 100 posto u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. kada je iz proračunskih sredstava za ovu namjenu utrošeno milijun kuna. Stipendistima je ugovore danas u kompleksu Lazareti svečano uručio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Gradonačelnik Franković u svom je obraćanju stipendistima i njihovim obiteljima izrazio zadovoljstvo porastom mjesečnog iznosa stipendija, a istaknuo je i kako svake godine raste broj stipendija, kad se ovoj godini pribroje dosadašnje stipendije riječ je o ukupno 152 stipendista.

– Radi se o značajnom povećanju mjesečnog iznosa stipendije. Ja bih bio najsretniji kad biste se vi nakon završetka vašeg školovanja vratili doma, jer mi vas ovdje najviše trebamo. To i jest cilj stipendija, jer vas Grad prepoznaje kao izvrsne. – istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

Uz 57 novih ugovora o stipendiranju, dosadašnji primatelji stipendija danas su potpisali ugovore s uvećanim mjesečnim iznosima stipendija. Tako će iznos stipendija za učenike koji se školuju u Dubrovniku porasti sa 320 na 500 kuna, a za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika sa 640 na 1.000 kuna. Studenti koji svoje obrazovanje nastavljaju u Dubrovniku dobivat će 800 umjesto dosadašnjih 600 kuna, dok će se iznos stipendija za studente koji studiraju u drugim hrvatskim gradovima povećati sa 1.000 na 1.500 kuna.

Pravo na stipendiju u akademskoj godini 2018./2019. ostvarilo je 57 učenika i studenta u ukupno sedam kategorija: četiri učenika i četiri studenta koji su stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, 10 nadarenih studenta u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 17 nadarenih studenata u području društvenih i humanističkih znanosti, tri nadarena studenta u umjetničkom području, tri učenika i dva studenta iz obitelji slabijeg imovnog stanja, četiri učenika i devet studenata u deficitarnim zanimanjima te jedan student koji je osoba s invaliditetom.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *