TJEDNI PREGLED: Svečano dočekan prvi zrakoplov United Airlinesa na direktnom letu iz New Yorka, Delta Air Lines od 3. srpnja povezuje New York i Dubrovnik…

286

Svečano dočekan prvi zrakoplov United Airlinesa na direktnom letu iz New Yorka

Na inauguracijskom letu United Airlinesa iz New Yorka jučer su u Zračnu luku Dubrovnik stigli prvi američki posjetitelji, njih, 214, a tim je povodom upriličena i prigodna svečanost dočeka.

Prve putnike iz SAD-a u Čilipima su svečano dočekali gradonačelnik Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije u Američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj Caitlin S. Piper i predstavnici aviokompanije United Airlines – potpredsjednici ove tvrtke Patrick Quayle i David Kinzelman te Bob Schumacher, direktor prodaje. Dočeku su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić kao i  brojni drugi predstavnici lokalnih vlasti i institucija.

-„Danas nije samo veliki dan za Dubrovnik nego i za čitavu Hrvatsku, jer nakon više od 30 godina avion na direktnom letu iz New Yorka slijeće u Zračnu luku Dubrovnik“, rekao je uz zahvalu svim zaslužnim akterima gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković dodavši kako to treba smatrati velikim uspjehom i izvan trenutnih uvjeta pandemije i zdravstvene krize koja je globalno još prisutna. Izrazio je nadu u dodatno osnaživanje suradnje s američkim tržištem te kazao kako će posjetitelji u destinaciji imati siguran i ugodan boravak.

Potpredsjednik United Airlinesa za međunarodne odnose i suradnju Patrick Quayle rekao je da je ovo za njih poseban trenutak.-„Uzbuđeni smo zbog slijetanja Uniteda u Hrvatsku prvi put u povijesti dok inauguriramo ovaj let između New Yorka/Newarka i Dubrovnika. Iza nas su dvije teške godine i drago nam je da smo na ovaj način povezali naše dvije države“, naglasio je. Prigodnim govorima obratili su se i Direktor HTZ-a Kristjan Staničić i Direktor ZLD-a Frano Luetić.

Naime, avioprijevoznik sa sjedištem u Chicagu u razdoblju od 1. srpnja do 3. listopada održavat će direktnu avio liniju između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno s 214 mjesta u zrakoplovu Boeing 767-300. Polasci iz New Yorka planirani su svakog ponedjeljka, četvrta, petka i subote s povratcima iz Dubrovnika sljedećeg dana.

U priopćenju Veleposlanstava SAD-a u Zagrebu ističe se i da je prvi let kompanije Delta Airlines na rasporedu u subotu, 3. srpnja. Ova kompanija će također održavati direktnu lijinu između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno. -„Ovi direktni letovi pomoći će potaknuti gospodarske prilike  i tržište turističkih putovanja u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj u trenutku kada dvije države izlaze iz pandemije COVIDa-19 i kreću se prema većoj mobilnosti“, navodi se.

Delta Air Lines od 3. srpnja povezuje New York i Dubrovnik

Američki avioprijevoznik Delta Air Lines uvodi direktnu avioliniju prema Dubrovniku koja će od 3. srpnja prometovati prema Hrvatskoj, i to na relaciji New York – Dubrovnik. Nova aviolinija prometovat će četiri puta tjedno između zračne luke John F. Keneedy (JFK) u New Yorku i Zračne luke Dubrovnik. Najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj danas u gradskoj vijećnici, u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, regionalni voditelj prodaje Delta Air Linesa Thomas Brandt, direktor aerodromskih operacija Cory Campbell te direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

Prema Hrvatskoj će prometovati zrakoplovi tipa Boeing 767-300 s 226 sjedećih mjesta, a prema programu leta u Dubrovnik će slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan, i to srijedom, petkom, subotom i nedjeljom. Na konferenciji je istaknuto kako su svi letovi tijekom srpnja popunjeni.

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo uvođenje aviolinije koja, prema njegovim riječima, otvara novu stranicu za dubrovački turizam.

–  Dubrovnik nakon više od 30 godina dobiva direktnu liniju iz New Yorka, koja će omogućiti brojnim Amerikancima dolazak u naš grad bez presjedanja, ali će i brojnim našim sugrađanima približiti New York. Koliko je važno da u ovom tjednu čak dvije različite kompanije povezuju Dubrovnik sa SAD-om, o tome bi trebali bi pisati svi mediji. Jer u vrijeme pandemije i neizvjesnosti i činjenice da je pandemija i dalje prisutna u svjetskoj populaciji, postoje kompanije koje su zainteresirane za naš grad i našu državu, a posebno mi je drago da je to tržište SAD-a – rekao je gradonačelnik.

Zahvalio je Delti Air Lines izrazivši nadu da su pokrenuli val koji će slijediti i ostali.

– Prošle godine smo bili praktički jedina europska zemlja koja je ukinula sve barijere za normalan dolazak ljudi s američkog tržišta u Hrvatsku. Nadam se da će ova linija ostati i u budućnosti i produžiti se na više mjeseci i da će u konačnici ona postati cjelogodišnja linija – rekao je gradonačelnik Franković.

Podaci Svjetskog vijeća za putovanja i turizam pokazuju da turizam predstavlja 25% BDP-a Hrvatske. Prije pandemije, broj američkih turista u Hrvatskoj je bio u porastu, s više od 550,000 posjetitelja u 2018. godini – 23% više u odnosu na 2017., prema Ministarstvu turizma RH. Državni zavod za statistiku izvijestio je da 10% posjetitelja Dubrovnika čine posjetitelji iz SAD-a, što predstavlja njegovo drugo najveće tržište.

Direktor Zračne luke Frano Luetić istaknuo je kako su gosti iz SAD-a dosada morali predsjedati do Hrvatske i Dubrovnika.

– Iako smo imali dosta turista iz SAD- a, oni su morali dolaziti indirektno, koristili su velike zračne luke u Europi kao što su Frankfurt, Zurich, London, Rim itd. kako bi stigli u Dubrovnik, što u današnje vrijeme zračnog prometa, koji je svakim danom sve više razvijen, nije ugodno putnicima. To im je stvaralo i dugo vrijeme putovanja, čekanje u zračnim lukama za presjedanje, a takve karte su i skuplje – rekao je direktor Luetić.

Uspostavom Deltinih letova za Dubrovnik otvoreno je i 60 novih radnih mjesta, rekao je Thomas Brandt.

– Ponosni smo što podupiremo turistički oporavak Hrvatske, dok istovremeno osiguravamo sigurno okruženje za putovanja u skladu sa zahtjevom zemlje za dokaz o cijepljenju ili o negativnom testu za sve putnike prije nego što se ukrcaju na let – naglasio je Brandt.

Delta Air Lines jedna je od najvećih i najuspješnijih svjetskih zrakoplovnih kompanija. Sjedište imaju u Atlanti, a prije globalne pandemije ova je kompanija svake godine prevozila oko 200 milijuna putnika na više od 300 destinacija u 50 zemalja. Delta Air Lines je također vodeći transatlantski avioprijevoznik s mrežom u 33 grada u 19 europskih zemalja, a sada prvi put stiže i u Hrvatsku.

Gradonačelnik na panelu “Mladi i budućnost održivog turizma” – Koronakriza kao prilika za zaokret prema održivosti

Panel rasprava pod nazivom „Mladi i budućnost održivog turizma“ održana je u Lazaretima, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uvodno je pozdravio sudionike, a sudjelovao je i u raspravi posebno se osvrnuvši na masovni turizam, utjecaj virusa COVID-19 na turistička kretanja u Gradu, kao i oporavku od koronakrize.

Uz gradonačelnika Frankovića, događanju su nazočili i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, studenti održivog turizma i drugi dionici ove vrste turizma.

U svom obraćanju gradonačelnik Franković je istaknuo kako, usprkos teškom financijskom razdoblju uzrokovanom globalnom pandemijom, itekako postoji potreba za zaokret k održivom turizmu. Štoviše, naglasio je kako je koronakriza upravo odlična mogućnost za takvu promjenu.

– Još 1991. kada je Dubrovnik bombardiran, UNESCO-vi promatrači koji su boravili u našem gradu i svjedočili teškom razaranju, u svojim zapisima spomenuli su obnovu i budućnost Dubrovnika koji će se opet obnoviti i biti svjetska atrakcija te već treba razmišljati kako će uvesti održivost u svoj turizam – prisjetio se bliske prošlosti gradonačelnik Franković.

Također, gradonačelnik je upozorio će, prema informacijama UNWTO-a iz 2019., uskoro svaki četvrti stanovnik Zemlje postati putnik. Sve poželjne svjetske destinacije, među kojima je i Grad Dubrovnik, postat će tada još zanimljivije i posjećenije što nameće brojna pitanja o budućnosti turističkog razvoja, dodao je. Rekao je i kako postoji alat za oporavak turizma, a to je cijepljenje, te je iskoristio prigodu da pozove sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica je rekla kako njen portfelj, demokracija i demografija, u nazivu uključuju pojam „demos“, odnosno narod i štogod se radi besmisleno je bez naroda koji se treba uključiti u procese.

– U zadnjih 50 godina Europljani žive 10 godina dulje. Treba promišljati kako tih 10 godina živjeti, kako promišljati mirovinske i zdravstvene sustave, ali i turizam. Mislim kako će građani još više osnažiti demokraciju i kazati što se događa na terenu. Ti mladi će živjeti u toj europskoj budućnosti – kazala je Šuica a naglasila je kako su u rasprave uključeni i mladi od 16 do 25 godina. U kontekstu održivog turizma, rekla je kako neće biti jednostavno dosegnuti ga, ali se nada da će se u tome uspjeti upravo uz pomoć mladih koji su puni ideja.

Tijekom rasprave, panelisti su se dotaknuli raznolikih tema koje u konačnici utječu na održivi turizam, kao što su masovni i kruzing turizam, uloga mladih u unapređenju osviještenog turizma te disperzija posjetitelja na ruralna područja. Profesorica održivog turizma na Sveučilištu u Dubrovniku Ana Portolan obrazložila je što sve spada pod terminologiju „održivi turizam“, a ukratko ga je definirala kao razvoj turizma do mjere negativnog utjecaja na gospodarstvo, kulturu, okoliš, lokalno stanovništvo i doživljaj posjetitelja određene destinacije.

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućit će ljudima iz cijele Europe da podijele svoje ideje i doprinesu oblikovanju zajedničke budućnosti. Ovo je prva takva konferencija. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu bliskom građanima i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima o nizu prioriteta i izazova.

Gradonačelnik uživo za tursku televiziju TRT World: Pravo je vrijeme za posjetiti Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković gostovao je u programu turske državne televizijske i radijske kuće TRT iz Istanbula.

Gradonačelnik je na temu pokretanja turizma u Dubrovniku razgovarao s voditeljicom emisije „Across The Balkans“ televizije TRT World Nafisom Latić, a tijekom razgovora osvrnuo se na pripreme za trenutnu sezonu, očekivanja od iste s osvrtom na izazove koji u smislu održivosti leže pred Dubrovnikom.

-„Dubrovnik je uvijek lijep, ali rijetko kada je u njemu moguće uživati na način kao što je moguće sada“, poručio je gledateljima iz Turske gradonačelnik Franković istaknuvši sigurnost kao jedan od aduta destinacije.

Podsjetimo, jedna od najvećih svjetskih aviokompanija, Turkish Airlines, od 3. srpnja ponovno uspostavlja vezu između Istanbula i Dubrovnika s redovnim letovima dva puta tjedno. Poslovanje Turkish Airlines u Dubrovniku značajno je i zbog bogate mreže linija koje ova kompanija održava, a posebno s tržištem Azije.

Gradonačelnik Franković sudjelovao na projektnom sastanku u sklopu EU projekta DiMaND

U sklopu europskog projekta DiMaND u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao projektni partner, gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž nazočili su danas završnom sastanku u sklopu dvodnevne radionice usmjerene prema daljnjim poboljšanjima međunarodne i regionalne suradnje u smislu reagiranja na prirodne katastrofe.

Dubrovački gradonačelnik Franković u svom je obraćanju prvotno pozdravio organizatore i sudionike druge po redu radionice pod nazivom „2nd DiMaNd workshop on municipalities role in HNS and volunteer coordination“.Gradonačelnik je u ovoj prilici naglasio kako ovakva radionica ima izuzetan značaj poradi mogućnosti razmjene iskustava i odgovornog postupanja pripadnika interventnih službi tijekom i nakon mogućih prirodnih nepogoda.

„Obzirom na povijest i činjenicu kako se Dubrovnik nalazi u seizmički aktivnom području, važno je da budemo svjesni ozbiljnosti i mogućnosti pojava prirodnih katastrofa. Moramo konstantno nadograđivati i ulagati u bolju opremljenost i spremnost žurnih službi i brojnih volontera (Crvenog Križa, vatrogasnih postrojbi) kako bi pravovremeno mogli odgovoriti na krizne situacije i pritom sačuvati sigurnost. Zahvalan sam na ukazanoj prilici da Grad Dubrovnik sudjeluje kao jedan od projektnih partnera u europskom projektu DiMaND, te da zajedničkim aktivnostima i suradnjom dosegnemo visoku razinu pripremljenosti u budućim vremenima“ kazao je gradonačelnik Franković.

Prisutnima se također obratio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Damir Trut koji se u sklopu svoje prezentacije osvrnuo na protekla događanja vezana za prirodne katastrofe točnije potres koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju i operativne akcije koje su poduzete kako bi stanovništvo navedenog područja ostalo sigurno. Pomoćnik ministra Trut iskazao je zadovoljstvo reagiranjem i djelovanjem žurnih službi, koje su pokazale solidarnost i spremnost.

Osim predstavnika Grada Dubrovnika i Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci koji su sudjelovali na dvodnevnoj radionici kao partneri u sklopu projekta DiMaND, ostali partneri odnosno sudionici radionice dolaze iz sedam zemalja: Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Podsjetimo, projekt DiMaND sufinanciran je kroz Program Mehanizama Unije za civilnu zaštitu koji koordinira i provodi Europska komisija. Glavni cilj projekta je razmjena iskustava u aktivnostima pripremljenosti i kvalitetne opremljenosti u slučajevima humanitarne koordinacije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije.

Nova ustanova „Dječji vrtić Pčelica“ počela s radom

Rješenjem Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije odobren je početak rada predškolskoj ustanovi „Dječji vrtić Pčelica“.

Time je završen postupak razdvajanja javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik pokrenut odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz lipnja i rujna 2019. godine.

Ustanovi sa sjedištem u Novoj Mokošici na adresi Bartola Kašića 25 odobrava se početak obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u matičnom objektu Dječji vrtić „Pčelica“ te u pet područnih odjela za ukupno 8 jasličkih i 11 vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina.

Prema suglasnostima Ministarstva znanosti i obrazovanja ustanovi je odobrena i provedba posebnog programa za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju, provedba programa ranog učenja engleskog jezika, Montessori programa, obveznog programa predškole i posebnog programa katoličkog vjerskog odgoja.

Podsjetimo, za rekonstrukciju – dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici u ožujku je ishođena građevinska dozvola. Planiranim zahvatom centralnog objekta vrtić će sa sadašnjih osam grupa narasti na ukupno njih 15 i to 9 vrtićkih skupina i 6 jasličkih te će moći primiti 250 djece.

Dubrovačka Strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom primjer dobre prakse na sastanku projekta DANOVA u Dubrovniku

U Dubrovniku se 1. srpnja 2021. predstavio projekt DANOVA – “Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji”. Predstavljanje je organizirala Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner u projektu, a na na predstavljanju projekta i sastanku sa zainteresiranom javnošću sudjelovali su projektni partneri iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije.  Sudionici u projektu iz Hrvatske još su Hrvatski savez slijepih i Lučka uprava Dubrovnik. 

Sudjelujući u radu okruglog stola s hrvatskim dionicima u projektu DANOVA, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić istaknuo je višegodišnju skrb Grada Dubrovnika za poboljšanje života i rada osoba s invaliditetom pa tako i slijepih i slabovidnih osoba. Kao primjer dobre prakse svi su dionici dobili primjerak Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. Sudionici okruglog stola s dubrovačkog područja, poglavito predstavnici Udruge slijepih i slobovidnih osoba Dubrovačko-neretvanske županije, pohvalili su suradnju s Gradom Dubrovnikom, počevši od podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom, preko potpore programima i projektima udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom pa do rješavanja konkretnih prometnih, komunalnih i drugih problema i prepreka s kojima se osobe s invaliditeto svakodnevno susreću.

DANOVA je projekt transnacionalne suradnje financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji pruža podršku regionalnoj suradnji između država Dunavske regije tijekom programskog razdoblja od 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16 milijuna kuna, od čega na Zračnu luku Dubrovnik otpada 3 milijuna kuna.

Osnovni cilj projekta DANOVA je unaprijediti pristupačnost slijepim i slabovidnim osobama na ključnim prometnim čvorištima poput zračnih luka, pomorskih luka te željezničkih i autobusnih postaja. Naime, prema procjenama Europskog saveza slijepih preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba u Europi ne može samostalno putovati, obzirom da više od 95% prijevoznih sredstava i čvorišta nije u potpunosti pristupačno osobama sa oštećenjima vida. Jedna od ključnih odrednica projekta DANOVA je i podizanje razine svijesti šire javnosti oko važnosti prilagođavanja ključne prometne infrastrukture osobama s raznim vrstama invaliditeta pa tako i osobama s oštećenjima vida. Poboljšanje pristupačnosti planira se postići razvijanjem novih usluga i kompetencija osoblja izravno uključenoga u rad s putnicima s ciljem podizanja razine kvalitete pružanja usluge kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućio potpuni pristup prometnoj infrastrukturi i potrebnim informacijama.

U sklopu projekta Zračna luka Dubrovnik će instalirati taktilne trake u području odlazaka i dolazaka pristanišne zgrade pa sve do postaje za javni gradski prijevoz, taktilne orijentacijske planove koji će se postaviti na ključnim područjima unutar zračne luke te kutak za slijepe i slabovidne za lakše snalaženje i dobivanje potrebnih informacija.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *