TJEDNI PREGLED: Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu, film “Bitka za Dubrovnik” premijerno prikazan ususret Danu dubrovačkih branitelja, predstavljeni gradski projekti financirani iz EU fondova ..

143

Gradonačelnik predstavio prijedlog Proračuna Grada za 2022. godinu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas na konferenciji za novinare prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu, u iznosu od 562.929.300,00 kuna. Planirani prijedlog temeljnog financijskog dokumenta koji će se u srijedu naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća ocijenio je realnim, posebice uzimajući u obzir vrijeme svjetske pandemije.

”Proračun je planiran više konzervativno po pitanju prihoda planiranih u idućoj godini i ako se situacija bude razvijala u onom smjeru u kojem svi želimo, vjerujemo da ćemo negdje u prvoj polovici 2022. ići u korekciju proračuna na više”, istaknuo je gradonačelnik Franković u prigodi predstavljanja prijedloga Proračuna, naglašavajući važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje – vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala, dok se za ulaganja u ostale građevinske objekte planira iznos od 2.090.000,00 kuna i to za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i   Azil za životinje.

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna, a među ovim projektima su primjerice Osnovna škola Marina Getaldića, Dječji vrtić Pčelica, Dom za starije i nemoćne, Osnovna škola Mokošica, Vatrogasni dom Zaton, Park ispod platane na Pilama…

”Puno projekata će se financirati iz EU fondova i svi su u visokoj fazi gotovosti. Što se tiče vrtića Pčelica, imamo građevinsku dozvolu. Za Dom za starije i nemoćne je cilj do kraja ove godine dobiti građevinsku dozvolu. Za OŠ Mokošica imamo praktički gotovu cijelu projektnu dokumentaciju”, istaknuo je gradonačelnik Franković.

Također, za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna.

Neće izostati ni ulaganja u socijalnu skrb, poput 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna. Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna.

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada. Ovaj vrijedan projekt predstavlja oblik neposredne demokracije jer se građanima na taj način prepušta odlučivanje o raspodjeli dijela javnog novca na programe koji su ključni za kvalitetu njihovog života.

Kako izgleda prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu pogledajte u nastavku, a prezentaciju prijedloga Proračuna preuzmite ispod ove vijesti.

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova u srijedu na 6. sjednici Gradskog vijeća.

„Proračun je konzervativan, ali istovremeno socijalan, razvojan i s jasnim pogledom prema naprijed. Hvala svim vijećnicima na sudjelovanju u današnjoj raspravi, na upućenim pohvalama i kritikama. Uvjeren sam kako ćemo u trenutku kada se financijski oporavimo imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju“, poručio je gradonačelnik Franković. Dodao je i to da iznos proračuna predstavlja 13.209,65 kuna po glavi stanovnika.

Istaknuo je i važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i  Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje – vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna.

Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna. U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna.

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada.

Ivana Brnin nova je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika

Po okončanju provedenog javnog natječaja Ivana Brnin imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Ivana Brnin rođena je 1989. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu te glazbenu školu Luke Sorkočevića. Srednjoškolsko obrazovanje prolazi u Gimnaziji Dubrovnik. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2013. godine stječe stručno zvanje magistre politologije.

U Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika, gdje je 2018. zaposlena kao viša savjetnica, prethodno je obnašala dužnost zamjenice pročelnice. Brnin je od 2015. godine članica, a zatim i predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra te od ove godine i predsjednica Nadzornog odbora društva Vodovod Dubrovnik.

Prvo radno iskustvo Ivana Brnin stječe tijekom studiranja i to kao turistički informator u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, gdje radi od od 2008. do 2013. godine. Nakon jednogodišnjeg programa volontiranja u Hrvatskom saboru, od 2014. godine prolazi stručno osposobljavanje u Uredu za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Usavršava se na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radila je kao viši stručni suradnik, dok je u ACI marini Dubrovnik obnašala funkciju zamjenice direktora.

Predstavljeni gradski projekti financirani iz EU fondova

U sklopu “Dana otvorenih vrata EU projekata”, Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA organizirali su na Stradunu predstavljanje lokalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Cilj događaja je bio predstavljanje uspješno provedenih EU projekata koji su doprinijeli razvoju lokalne zajednice i projekata u provedbi te educiranje zainteresiranih građana o realizaciji vlastitih projektnih ideja, apliciranju na natječaje, kao i o samoj provedbi. Sukladno navedenome, predstavljeni su brojni projekti Grada Dubrovnika, ustanova i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada poput City Changer Cargo BikeRekonstrukcija i proširenje Lapadske obale , DiMaNDE-CitijensPlastic Smart Cities CroatiaChestnut , Herit data , Seadrion , Smile , Energetska obnova zgrada predškolskih i školskih ustanova i ostali.

U sklopu “Dana otvorenih vrata EU projekata” organizirani su i sljedeći događaji, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama:

·         Predavanje “EU fondovi – provedeni projekti i nove prilike“ 30. studenoga 2021. u Lazaretima za učenike srednjih škola;

·         Predavanje „Primjer dobre prakse provedbe europskog projekta – Herit Data“ 30. studenoga 2021. u Lazaretima za predstavnike lokalne samouprave, ustanova i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada, turističkog sektora te predstavnike akademije

 „Dani otvorenih vrata EU projekata“ predstavljaju način na koji se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe. #EUinmyregion

Predstavljen Program Dana branitelja uz 30. obljetnicu obrane Grada

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je prosinački dio programa 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja. Obilježavanje je započelo u listopadu, nastavljeno je kroz mjesec studeni i završava u prosincu.

Za sam Dan dubrovačkih branitelja, u ponedjeljak 6. prosinca, gradonačelnik Franković najavio je koncert ”Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj” Daleke Obale, u 21 sat na Stradunu.

”Pozivam sve branitelje da nam se pridruže u cijelom ovom prosinačkom programu, da se zajedno prisjetimo i zajedno obilježimo herojsku obranu Dubrovnika, koji je bio u okruženju s kopna, s mora i iz zraka, ali nikada nije pao. Sjetimo se svi zajedno i odajmo poštovanje svima onima koji su izgubili živote tijekom Domovinskog rada, s posebnim naglaskom na pale dubrovačke anđele, na poginulu djecu”, rekao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

Najavio je i jedan poseban događaj koji će se upriličiti večer prije, u nedjelju 5. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj luci, kada će se u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustiti lampioni u more.

Uz sat povijesti u dubrovačkim školama ovog petka 3. prosinca, u 16 sati otvaranje je izložbe Muzeja Domovinskog rata na Srđu ”Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.”, gdje će se u 17 sati izvesti i premijera radio drame “Luko – dubrovačka ratna suza”, autora Srđana Dragojevića.

Program u subotu, 4. prosinca počinje ujutro u 10 sati tradicionalnom Utrkom stazom ‘deva’ Triatlon kluba Dubrovnik, a navečer je u Galerija Sebastian Art u 19 sati glazbeno-literarna večer ”Dubrovniče moj” te u 19:30 sati u Kinu Sloboda film ”Bitka za Dubrovnik”, scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe.

U nedjelju 5. prosinca u 9 sati ujutro započinje polaganje vijenaca na više lokacija na području grada, u 14 sati je Križni put na Srđ, u 18 sati spuštanje lampiona u more u gradskom Portu, a u 19 sati u Kinu Sloboda projekcija filma ”Prkos je strujao Gradom – 10 godina poslije”, autora Vedrana Benića.

Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, od 9 sati, na Groblju Boninovo, Muslimanskom groblju na Boninovu, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade MUP-a i prisjećanjem na stradale vatrogasce i pripadnike HRM kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu.

U 10:30 polaganje je cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program. U 12:30 u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu u 15:30 položit će se vijenci kod spomen obilježja te u 15:45 služiti sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana u mjesnoj Crkvi sv. Nikole.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali svečana je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Prethodno će se ovog 6. prosinca otkriti i dvije spomen ploče – ujutro u 8 sati na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre te u 14 sati u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Od 19 sati, kao podsjetnik na ratna stradanja, upriličit će se 3D mapping projekcija na festivalskoj palači u Gradu, a od 21 sat na Stradunu, kao zahvala i počast braniteljima Dubrovnika, planiran je koncert ”Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj” Daleke Obale.

Idućeg utorka, 7. prosinca, u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. predstavljanje je knjige Nikole Obuljena ”Kako smo pregovarali s neprijateljem”, čime i završava službeni program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

Božo Benić novi je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika

Po provedenom javnom natječaju, Božo Benić imenovan je pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Božo Benić rođen je u Dubrovniku 1987. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za izvrsnost za projekt “DUBROVNIK+ razvojne perspektive”, istraživački rad na temu prostornih i urbanističkih mogućnosti razvoja dubrovačkog područja. Kao stipendist Europskog programa za mobilnost Leonardo da Vinci stručno se usavršavao u španjolskom uredu Menis Arquitectos. Nakon višegodišnjeg domaćeg i inozemnog stručnog usavršavanja 2017. godine pokrenuo je privatnu arhitektonsku praksu – arhitektonski studio specijaliziran za poslove projektiranja, stručno-tehničkog nadzora i tehničkog savjetovanja. Doktorand je na Poslijediplomskom doktorskom znanstvenom studiju “Arhitektura i urbanizam” Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Aktivno je uključen u rad lokalnih, regionalnih i nacionalnih strukovnih udruženja i institucija: član Izvršnog odbora Društva arhitekata Dubrovnik (2014.-2016.), predsjednik Društva (2016.-2021.), član Predsjedništva Udruženja hrvatskih arhitekata (2017.-2021.) U siječnju 2020. izabran je u Skupštinu Hrvatske komore arhitekata te za predsjednika Vijeća područnog odbora Dubrovnik HKA, a od 1. prosinca 2021. članstvo i sve dužnosti u Hrvatskoj komori arhitekata su mu u mirovanju.

Kao predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik jedan je od voditelja radne skupine Društva za pružanje savjetodavnih usluga Gradu Dubrovniku u postupcima izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije tijekom 2020. i 2021. godine (Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan).

Božo Benić idejni je začetnik časopisa Mjera, jedinog i nagrađivanog nacionalnog strukovnog časopisa o arhitekturi, urbanizmu i kulturi prostora, autor više znanstvenih, stručnih i popularnih tekstova te sudionik na domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, tribinama, stručnim skupovima i izložbama u svojstvu predavača, izlagača, organizatora i/ili moderatora. Područje znanstvenog interesa mu je povijest prostornog planiranja i graditeljsko nasljeđe grada Dubrovnika.

ADVENSTKI KALENDAR NA STRADUNU Započelo blagdansko ukrašavanje izloga

S namjerom stvaranja još ljepšeg blagdanskog ugođaja u Gradu, u organizaciji Doma Marina Držića, započelo već tradicionalno ukrašavanje izloga u starog gradskoj jezgri.

Tako je prvog dana mjeseca prosinca uređen i dekoriran izlog gradske uprave na Gundulićevoj poljani (uz ulaz u upravnu zgradu u kojoj se nalazi pisarnica).

Naime, projekt „Adventski kalendar na Stradunu“, koji je dio programa i 8. Dubrovačkog zimskog festivala, osmišljen je od strane Grada Dubrovnika s idejom da najmlađi sugrađani i učenici osnovnih škola svojim kreativnim uradcima upotpune blagdansko ruho Straduna i povijesne jezgre.

Uređenje i dekoriranje izloga nastavit će se sve do 17. prosinca 2021. godine, a program ukrašavanja odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

-petak, 3. prosinca 2021. u 11 sati  – izlog Bisto a Petit Perić / Dječji vrtić izviđač

-utorak, 7. prosinca 2021. u 10 sati – izlog kod Cele / Dječji vrtić Pile

-utorak, 7. prosinca 2021. u 17 sati – izlog Algebra (velika knjižara) / Dječji vrtić Pčelica

-srijeda, 8. prosinca 2021. u 16.30 sati – izlog Ljekarne Dubrovnik (kod zvonika) / OŠ Marina Getaldića

-četvrtak, 9. prosinca 2021. u 14 sati – izlog Ljekarna Domus Christi / OŠ Mokošica

-četvrtak, 9. prosinca 2021. u 14 sati – izlog Aque / OŠ Montovjerna

-ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u 9:30 sati – izlog OTP banka / OŠ Marina Držića

-ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u 13:30 sati – izlog Algebra (mala knjižara) / OŠ Lapad

-petak, 17. prosinca 2021. u 10 sati  – izlog Ljekarna Dubrovnik (kod zvonika) / OŠ Ivana Gundulića.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA DUBROVNIKA Za zapovjednika ponovno predložen Stjepko Krilanović

Redovita, 11. sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, održana je danas u Velikoj vijećnici, uz predsjedanje predsjednika Vatrogasne zajednice, gradonačelnika Mata Frankovića.

Na Predsjedništvu je predloženo Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika imenovanje kandidata za zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepka Krilanovića i imenovanje kandidata za zamjenika Zdravka Kovačića.

Statutom Vatrogasne zajednice, koji je usklađen sa Zakonom o vatrogastvu, određeno je da je zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice.

Također je usvojen Godišnji financijski plan za 2022. godinu, kao i Godišnji program rada za 2022. godinu te su proslijeđeni Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika na usvajanje. Skupština će se održati 13. prosinca ove godine.

Sredstva osigurana u gradskom proračunu, a namijenjena Vatrogasnoj zajednici za nabavku planirane opreme za rad, neće se umanjivati. Cilj je da sva operativna tijela budu spremna djelovati u slučaju vatrene ugroze, kao i da se na početku sezone provedu sve potrebne preventivne aktivnosti i zadaće.

Podsjetimo, ulaganja ove gradske uprave u vatrogastvo u protekom četverogodišnjem razdoblju bila su značajna. Donesen je novi kolektivni ugovor temeljem kojeg su dubrovački vatrogasci ostvarili povećanje plaća i bolje radne uvjete. Izgrađen je novi vatrogasni dom na Osojniku, Dubrovnik je prvi put u povijesti dobio vatrogasni brod, izrađen je projekt novog vatrogasnog doma u Zatonu, za čiju su izgradnju osigurana sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

Prijem predstavnika udruga uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su predstavnik udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju.

Na sastanku održanom u Velikoj vijećnici sudjelovali su predstavnici udruge „Dva skalina“, „Poseban prijatelj“, Društva distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije.

Zamjenica Tepšić zahvalila je predstavnicima udruga na kontinuiranoj suradnji i podsjetila da je upravo u partnerskom odnosu s njima i njihovim članovima Grad Dubrovnik u ožujku ove godine donio novu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Aktualna strategija treći je po redu strateški dokument skrbi za osobe s invaliditetom. Predstavlja krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života i sustava pružanja usluga građanima, s naglaskom na aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

Zamjenica  je istaknula formiranje Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog osobama s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života kao prioritetno ulaganje u nadolazećem razdoblju. Budući Centar nalazit će se u Orašcu, a sredstva za njegovu izgradnju i opremanje Grad će osigurati kroz dostupne EU fondove.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo i o postupku ugrađivanja zvučnih signala na novim i postojećim raskrižjima te uvođenje zvučnih upozorenja u javnome gradskom prijevozu koje će se provesti u suradnji s Libertasom Dubrovnik.

Zamjenik pročelnika Katičić najavio je da će se trogodišnji javni poziv za sufinanciranje programa udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju raspisati tijekom prosinca.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta s ciljem promocije jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U Dubrovniku živi 4171 osoba s invaliditetom, od čega su 2499 muškarci (59,9 %) i 1672 žene (40,1 %). Najveći broj osoba s invaliditetom je u radno aktivnoj dobi. U dobi od 0 do 19 godina ukupno je 544 djece s invaliditetom ili 13 % ukupne populacije osoba s invaliditetom.

Sastanak s novom direktoricom CLIA Europe i najave za nadolazeću cruise sezonu

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovali su danas na konferencijskom zoom sastanku s predstavnicama CLIA-e, krovne organizacije cruise kompanija. Ovom prilikom upoznali su se s novoimenovanom glavnom direktoricom CLIA Europe, Marie-Caroline Laurent, koja je preuzela funkciju 15. studenog u Bruxellesu. Sastanku su prisustvovale i direktorica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni te Julie Green, potpredsjednica za strateške komunikacije.

Bila je ovo ujedno prilika za osvrnuti se na proteklu cruise sezonu, koja je unatoč kovid krizi uspješno realizirana u 30 postotnom iznosu od 2019. godine, kao i na pripremu za sezonu krstarenja 2022. Gradonačelnik Franković izvijestio je o nastavku naplate cruise takse, kod čega će Grad Dubrovnik, kao i ove godine, iskazati fleksibilnost u odnosu na kapacitete kojima brodovi budu plovili. Ujedno su predstavljene aktivnosti i novosti vezano za Smart City i Respect the City projekte.

Sljedeće sezone, prema sadašnjim najavama, očekuje se 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je potpuno usklađeno s planovima održivog turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine bit će 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.

Na Srđu otvorena izložba „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik otvorena je izložba „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“

Izložbu, kojom je kojom je cjelovito obrađeno njeno najteže razdoblje od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991., otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, a prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

-„Svake godine se s ponosom i tugom prisjećamo svega što smo prošli tijekom listopada i studenoga, a naročito prosinca, blagdana svetog Nikole 1991. kada je Dubrovnik herojski obranjen uz pretrpljene brojne ljudske žrtve i razorenu povijesnu baštinu. Odajemo počast hrabrosti dubrovačkih branitelja, snalažljivosti pa i lukavosti, a nadasve njihovoj nepokolebljivoj volji i gorljivoj želji za slobodom“, rekla je ovom prilikom zamjenica Tepšić uputivši zahvalu svim djelatnicima Muzeja koji su organizirali ovaj projekt te autorici izložbe Varini Jurici Turk.

Rekla je i da je posebno emotivno biti u tvrđavi Imperijal te je podsjetila da je tvrđava odlukom o raskidu ugovora o koncesiji, potvrđenom jednoglasno od Gradskog vijeća, vraćena Gradu na upravljanje i buduću obnovu.

Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline. U prvoj je prezentiran tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991. praćeni velikim ljudskim žrtvama, dok u posljednjoj, trećoj, cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Temeljni cilj ovogodišnje izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica.

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, Voditelj zbirke fotografija i Varina Jurica Turk.

U nastavku programa, na istom mjestu, u 17 sati izvedena je i premijera radio drame “Luko – dubrovačka ratna suza”, autora Srđana Dragojevića.

Gradonačelnik položio vijence sa Savezom udruga dragovoljaca HOS-a

U sklopu 30. obljetnice obilježavanja herojske obrane Grada, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima te predstavnici Saveza udruga dragovoljaca HOS-a u spomen na sve branitelje položili su danas vijenac i upalili svijeću kod Spomen križa na Srđu.

Na Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca, u dijelu programa pijetet i zahvalu poginulim braniteljima polaganjem vijenaca odat će i 9. bojna HOS-a čiji su pripadnici 1991. u tvrđavi Imperijal na Srđu sudjelovali u obrani Dubrovnika.

Film “Bitka za Dubrovnik” premijerno prikazan ususret Danu dubrovačkih branitelja

U sklopu programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada i ususret Danu dubrovačkih branitelja, u kinu Sloboda večeras je premijerno prikazan dokumentarni film “Bitka za Dubrovnik” autora Stipa Majića Pipe, branitelja s Trpinjske ceste.

Projekciji je nazočio gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. On se tjjekom uvodnog obraćanja prisjetio riječi generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu koji je rekao da je pamćenje alat, a mržnja golemi teret. -“Ovaj film je važan upravo zbog toga da bismo pamtili, ne samo oni koji su bili svjedocima stradanja grada, nego da bi pamtili mladi. Hvala redatelju Stipi Majiću koji je napravio jedan sjajan dokumentarni film. Uvjeren sam da će ovaj materijal vjerno svjedočiti našim mladima i budućim naraštajima o patnji kroz koju je prošao naš grad, ali i herojima koji su bili u gradu i branili ga”, rekao je gradonačelnik.

Nazočnima se obratio i sam redatelj Stipe Majić Pipe koji je najavio da će od preostalog materijala napraviti još nekoliko epizoda o Dubrovniku u Domoinskom ratu.

„Bitka za Dubrovnik“ snimljen je pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Prvi je to cjeloviti dokumentarni film snimljen o ratnoj agresiji na Dubrovnik i hrabrim dubrovačkim braniteljima koji su, iako malobrojni, pružili herojski otpor i nikad nisu dopustili da Grad padne.

Zamjenica gradonačelnika upalila drugu adventsku svijeću

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić upalila je u subotu navečer drugu adventsku svijeću na adventskom vijencu smještenom između Kneževa dvora i Katedrale.

Za prigodnu pjesmu zaduženi su župni zborovi, a molitvu je predvodio župnik Župe svetog Mihajla don Robert Ćibarić.

Nakon molitvenog dijela, uslijedilo je druženje uz prikle i čaj. Program paljenja svijeća na adventskom vijencu se održava u organizaciji Grada Dubrovnika i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *