TJEDNI PREGLED: Zaređen dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, pokrenuta javna nabava za rekonstrukciju tržnice u Gružu, izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

186

Predstavnici Grada Dubrovnika nazočili ceremoniji ređenja novog biskupa Roka Glasnovića

Svečanoj ceremoniji ređenja novog dubrovačkog biskupa u katedrali Gospe Velike nazočili su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin.

Novoizabranog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića zaredili su mostarsko – duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski Petar Palić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem i šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

Tako je pod geslom „Vjera – Nada – Ljubav“ s današnjim danom započelo crkveno djelovanje izabranog biskupa u gradu.

Uz brojne predstavnike katoličke crkve u Hrvatskoj, euharistijsko je slavlje s obredom ređenja i uvođenja u službu mons. Roka Glasnovića pratio i uveličao veliki broj vjernika s područja dubrovačke i okolnih biskupija.

Podsjetimo, vrhovni poglavar katoličke crkve Papa Franjo imenovao je 30. studenog 2021. godine svećenika šibenske biskupije Glasnovića novim biskupom dubrovačkim.

Pokrenuta javna nabava za rekonstrukciju tržnice u Gružu

Sanitat Dubrovnik d.o.o. pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova rekonstrukcije Tržnice Gruž. Projektom se planira preurediti prostor ‘zelene place’ uz suvremene standarde poslovanja, ekološki prihvatljiv te s uređenom pripadajućom infrastrukturom.

Rekonstrukcijom će se obuhvatiti cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je nedavno rekonstruirana i koja će uobičajeno raditi i dok budu trajali radovi na ostatku tržnice. Ovim projektom obnavljaju se poslovni prostori uz istočni zid place te se rekonstruira zid ljetnikovca Paladina Gundulića u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, po čijem naputku će se ukloniti i zgrada postojećeg ugostiteljskog objekta.

Na samoj tržnici će se u potpunosti zamijeniti podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, dok će se prostor natkriti velikim zaokretnim tendama. Također, tržnica će se opremiti pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. Ujedno će se dobiti i polivalentni prostor koji će u popodnevnim satima, nakon zatvaranja place, služiti kao terasa ugostiteljskim objektima i kao trg. U sklopu rekonstrukcije uredit će se i okolne podne površine pločnika, na kojima će se izvesti podzemni spremnik za otpad.

Dokumentacija za javnu nabavu dostupna je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH te na internetskoj stranici Sanitata. Krajnji rok za dostavu ponuda je 1. ožujka do 10:00 sati.

Očekuje se da bi radovi na rekonstrukciji trebali trajati oko šest mjeseci, a procijenjena vrijednost radova iznosi 18 i pol milijuna kuna. Za to vrijeme prodavači s tržnice u Gružu bit će premješteni na tržnicu u Lapadu, koja je također nedavno preuređena.

Gradonačelnik Franković sastao se s veleposlanikom Republike Kosovo u Hrvatskoj

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u službeni posjet veleposlanika Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Martina Berishaja.

Prijemu su nazočile i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Gradonačelnik Franković poželio je dobrodošlicu veleposlaniku Bersihaju iskazavši pritom zadovoljstvo zbog kontinuirane bilateralne suradnje u raznim područjima.

„Osnaživanje i nastavak jedne iznimno dobre suradnje s Republikom Kosovo u fokusu je kako Gradu Dubrovniku, tako i Republici Hrvatskoj. Ono što u ovoj prilici želim naglasiti jest da je spoj Janjeva i Dubrovnika još od Dubrovačke Republike nevjerojatno jak, dubok i čvrst. Siguran sam da će tako i ostati, no potrebno je osnaživati odnose i sačuvati ih za buduća vremena i generacije“,  kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik.

Izrazio je posebno zadovoljstvo i zbog sutrašnjeg ređenja novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića koji je porijeklom s Janjeva, a što čini još jednu dodatnu poveznicu među narodima.

Veleposlanik Berishaj kazao je kako Hrvatska, a posebice Dubrovnik predstavljaju sjajan primjer kada je riječ o njegovanju i održavanju odnosa, te da Republika Kosovo može puno naučiti naročito kada je riječ o tranzicijskoj revitalizaciji i prosperitetu hrvatskog stanovništva u brojnim segmentima.

Današnji susret predstavnika Grada Dubrovnika i veleposlanika Kosova obuhvatio je i niz drugih tema o kojima se razgovaralo, poput statusa Hrvata na Kosovu, značaju kulturne i spomeničke baštine te povijesnoj povezanosti dvaju zemalja.

NASTAVLJA SE PROGRAM U tri i pol godine sterilizirana 1291 ulična mačka

U 2022. godini nastavlja se program sterilizacije uličnih mačaka, koji se još od rujna 2018. provodi na cijelom gradskom području u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim i nezbrinutim životinjama.

Sredstva za program osiguravaju se u proračunu Grada Dubrovnika, a o provođenju skrbi društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. putem veterinarskih ambulanti te uz koordinaciju volontera koje predvodi Ljubica Kežić, inicijatorica ovog projekta.

Tijekom 2021. godine zahvaljujući sredstvima koje je izdvojio Grad Dubrovnik sterilizirano je 260 mačaka, od toga 218 ženki i 42 mužjaka. Od početka projekta, od rujna 2018., godine sterilizirana je ukupno 1291 mačka, od toga 944 ženke i 347 mužjaka.

Grad je za nastavak programa u 2022. izdvojio 100 tisuća kuna, a sredstva su ravnomjerno raspoređena na tri veterinarske ambulante s gradskog područja koje sudjeluju u ovoj akciji te im se od strane Sanitata dostavljaju izravno po obavljenom poslu.

Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga.

Program Feste svetog Vlaha i Dana Grada 2022.

Ovogodišnji Program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 24. siječnja 2022., a završava u nedjelju 6. veljače proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Program obuhvaća čitav niz kulturnih događanja, od izložbi, koncerata, predstava, predavanja, radionica, predstavljanja knjiga i projekcije filmova.

Održat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa.

Svečano otvaranje Feste tradicionalno će se upriličiti na Kandeloru, 2. veljače, u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve, dok je središnje, svečano euharistijsko slavlje u četvrtak, 3. veljače s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

Festa završava u nedjelju, 6. veljače, a cjelokupni program može se pronaći i preuzeti u nastavku:

Tim “Aktivna Hrvatska” uručio zahvalnicu gradonačelniku Frankoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primili su ambasadore sportsko-edukativnog projekta „Aktivna Hrvatska“ osmišljenog s ciljem promicanja kulture zdravog i produktivnog života.

U ovoj je prigodi tim Aktivne Hrvatske koji čine Darija Mikulandra Žanetić, Lukrecija Dragić, Toni Dabinović i David Bublić prvotno iznio podatke o trenutnom stanju tjelesnih aktivnosti mlađe populacije u Republici Hrvatskoj. Također, predstavljen je i način organiziranja ovogodišnjeg programa u Dubrovniku koji će se održati u mjesecu lipnju 2022. godine na tvrđavi Sv. Ivana, a koji će osim  vježbanja uključiti i edukaciju djece popraćenu predavanjima i radionicama stručnjaka.

Gradonačelnik Franković iskazao je iznimno zadovoljstvo zbog nastavka provođenja projekta koje podržavaju brojne hrvatske institucije i profesionalni sportaši.

„Jako mi je drago što će se i ove godine ovaj uistinu prepoznat sportsko-edukativni projekt ponovno realizirati i u Dubrovniku. Grad Dubrovnik pozdravlja i podupire sve ideje koje mogu doprinijeti da se građane, a posebice one najmlađe potakne da budu više sportski aktivni i promjene razinu svijesti, jer sport nas izgrađuje, socijalizira i potiče nas da živimo zdravo i kvalitetno“, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik.

Na samom kraju prijema, tim Aktivne Hrvatske uručio je zahvalnicu gradonačelniku za potporu i partnerstvo Grada Dubrovnika u provođenju projekta orijentiranog prema svim generacijama, s naglaskom na veći angažman odnosno doprinos  usmjeren prema  fizičkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca.

Pokrenuta 2012. godine, sportska manifestacija „Aktivna Hrvatska“ čiji je glavni stručni partner Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republika Hrvatske, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. U posljednjih devet godina više od 40 tisuća građana sudjelovalo je na brojnim zajedničkim treninzima, predavanjima stručnjaka i radionicama usmjerenih na osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture redovite/svakodnevne  tjelovježbe.

Važno je za spomenuti kako se i tijekom epidemije COVID-19, projekt nastavio kontinuirano provoditi diljem Hrvatske, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Uređenjem Volantine i Ulice Baltazara Bogišića do veće razine sigurnosti pješaka

Grad Dubrovnik je u ponedjeljak 17. siječnja započeo s radovima prometnog uređenja ulice Volantina i Ulice Baltazara Bogišića u Dubrovniku.

Cilj prometnog uređenja je ostvarenje primjerene razine sigurnosti odvijanja prometa za sve grupe sudionika, posebice pješaka zbog neposredne blizine osnovne škole, a projekt je dogovoren u suradnji s Osnovnom školom Marina Držića na što je izdana prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

Projektom je predviđeno uklanjanje parkirališnih mjesta za vozila MUP-a na dijelu Volantine, od kolnog ulaza u Osnovnu školu Marina Držića pa do Ulice Baltazara Bogišića te na predmetnom dijelu napraviti pješačku stazu, dok će se parkiralište za vozila MUP-a označiti na dijelu ulice Baltazara Bogišića na zemljištu u vlasništvu škole. Parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom zadržat će se na istoj poziciji.

Završetak radova vrijednih oko 50 tisuća kuna očekuje se do 24. veljače 2022., a provodi ih Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

Gradonačelnik Franković u Hrvatskom saboru pitao ministra Butkovića o brodskoj liniji za Elafite

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, sudjelovao je na 10. sjednici Hrvatskog sabora koji zasjeda nakon jednomjesečne stanke.

Na Aktualnom prijepodnevu još jednom je skrenuo pažnju na problematiku broda Postira koji predstavlja životnu ugrozu za posadu i putnike te je zatražio brzu reakciju resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Iskoristio je mogućnost postavljanja zastupničkih pitanja te je upitao ministra, koji obnaša i funkciju predsjednika skupštine Jadrolinija, kada stanovnici Elafita mogu očekivati zamjenu broda Postira sigurnim i adekvatnim plovilom.

– „Na brodskoj liniji 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ  prometuje brod Postira. Navedeni brod proizveden je 1963. godine te je unatoč redovnom održavanju njegovo stanje danas takvo da bi nastavak prometovanja ovog broda na liniji 807 predstavljao ozbiljnu životnu ugrozu kako za posadu tako i za sve putnika na navedenom plovilu.

Naime, 25. listopada 2021. godine zbog dotrajalosti plovilo je imalo pomorsku nezgodu, srećom bez posljedica za ljudske živote, te su svi bili uvjereni kako se nakon toga navedeno plovilo više neće vratiti u plovidbu na liniji 807. Međutim, navedeno plovilo se nakon remonta vratilo te ponovno vrši prijevoz na navedenoj liniji“, naveo je gradonačelnik Franković.

Podsjetio je ministra Butkovića i na obećanja Uprave Jadrolinija o nabavi novijeg plovila.

– „U zadnjih 20 godina promijenilo se više predsjednika Uprava Jadrolinije, otprilike jednaki broj je bio i obećanja kako će elafitski otoci dobiti novije plovilo, radili su se nacrti, prezentirali javnosti no, do današnjeg dana od toga svega nije se dogodilo ništa. Želim napomenuti kako se radi o iznimno isplativoj liniji koja najmanje 6 mjeseci u godini radi s punim kapacitetom. Stoga je još nerazumnija dugogodišnja ogluha Uprave Jadrolinija na probleme stanovnika Elafita, ali istovremeno i ignoriranje sigurnosnih aspekata plovidbe brodom Postira, gdje se gotovo svakodnevno u potencijalnu opasnost dovode posada i putnici.

Poštovani gospodine ministre, stanovnici Elafita nikad nisu tražili najnovije plovilo, na tržištu rabljenih plovila postoji cijeli niz plovila koji udovoljavaju potrebama linije 807. Slijedom navedenog, kao predsjednik skupštine Jadrolinija molim Vas da pozovete na odgovornost predsjednika Uprave te zatražite odgovore u kojem vremenskom roku se može očekivati zamjena broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku“, kazao je gradonačelnik u svom obraćanju u Hrvatskom saboru.

Izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

Grad Dubrovnik nastavlja ciklus kapitalnih investicija u sustav predškolskog i školskog obrazovanja. U sklopu razvoja obrazovne infrastrukture, izrađeno je idejno rješenje za izgradnju budućeg vrtića u naselju Komolac.

Budući vrtić na tri etaže primat će ukupno 260 polaznika te je u potpunosti osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija TLO d.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i devet vrtićkih grupa, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za adekvatan odgoj i razvoj.

Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinjski pogon.

Na prvom katu predviđen je prostor za preostalih sedam vrtićkih grupa koje će imati direktan pristup terasi i vanjskom terenu koji će služiti kao jedinstven i dinamičan prostor za igru i provođenje raznih aktivnosti. Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hladovite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje, uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u posljednje četiri godine u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uložio više od 200 milijuna kuna. Vrtić ‘Palčica’ dograđen je dodatnom zgradom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu. Među planiranim investicijama, uz Komolac ističe se dogradnja i nadogradnja vrtića Pčelica, za koju je već ishođena građevinska dozvola. Uz kontinuirani infrastrukturni razvoj, prioritet u ovom segmentu je i ostvarenje pedagoškog standarda svakog vrtića i stvaranje uvjeta  koji će omogućiti svakom djetetu brz i efikasan upis u vrtić ili jaslice.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *