TJEDNI PREGLED/ Završena obnova sportskog terena u Mokošici, napreduje rekonstrukcija zgrade gradskog bazena, novi model upravljanja gradskom imovinom…

21

Odluka Visokog upravnog suda RH o bankomatima: zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara

Odluka Visokog upravnog suda RH o bankomatima: zaštita financijskih interesa pojedinaca nije ispred zaštite kulturnih dobara

Nakon što su, po nalogu Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, svi vlasnici bankomata u povijesnoj jezgri Grada, a koji nisu imali odobrenje za njihovo postavljanje, bankomate i uklonili, ujedno su se i žalili na donesena rješenja o uklanjanju. No rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, od 27. rujna ove godine, odbijen je prijedlog za obustavu izvršenja ove odluke.

Kako je pojašnjeno u odluci Visokog upravnog suda, zaštita financijskih interesa pojedinaca ne preteže pred svrhom zaštite kulturnih dobara.

Podsjetimo, svi bankomati koji su imali rješenje o uklanjanju, njih ukupno 24, su maknuti iz povijesne jezgre. Vlasnici su postupili sukladno rješenju Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, a u ukupnoj brojci je i osam uređaja koji su bili postavljeni u izlozima na Stradunu.

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

Od ukupno evidentiranog 41 bankomata njih 15 ima odobrenje Konzervatorskog odjela, dva su ”uvučena” u unutarnji prostor i više im se ne pristupa s ulice, a svi ostali su uklonjeni u periodu od kraja kolovoza do polovice rujna.

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

Završena obnova sportskog terena u Mokošici – Između dolaca

Završena obnova sportskog terena u Mokošici - Između dolaca

U suradnji Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, završena je obnova sportskog terena za mali nogomet u Novoj Mokošici, u ulici Između dolaca.

Prošle godine, u prvoj fazi sanacije, odrađeni su radovi bojanja ogradne konstrukcije sa žičanim pletivom i zamjena oštećenog pletiva, radovi popravka i bojanja malih barica te bojanje tribina. U drugom dijelu sanacije ovog igrališta nedavno je postavljena nova betonska podloga, mrežice na malim baricama te su iscrtane linije za mali nogomet. Iz sigurnosnih razloga postavljene su i kamere za video nadzor obnovljenog sportskog terena, a završetkom ove obnove Mokošani su dobili potpuno uređen prostor za rekreaciju i druženje.

Sastanak gradonačelnika s ugostiteljima: Novi model upravljanja gradskom imovinom 5x5x5

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je jučer sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile osvrt na sezonu i novi ugovori o zakupu.

Ugostiteljima je predstavljen novi model suradnje naziva „5x5x5“, koji će se uvesti od 1. siječnja 2020. Model predviđa produljenje zakupa gradskih prostora i najma javnih površina na pet godina, uz pet godina moratorija na izmjene u javnoj površini i broj stolova.

– Svi oni koji imaju zakupljen prostor u vlasništvu Grada Dubrovnika, znaju da smo po isteku ugovora dužni raspisati natječaj i staviti prostore na tržište i dobiti nove zakupce koje bi odabrali po kriteriju najbolje ponude. Zakon nije predvidio mogućnost da se urednom zakupcu ponudi prvenstvo zakupa. Dugo smo razmišljali kako vas zaštiti, angažirali smo pravne stručnjake i došli do ovog rješenja. Svima koji su u zakupu prostora u našem vlasništvu, zakup će se produljiti za pet godina, što je maksimalni zakonski rok. Eventualne korekcije cijena su minimalne.

Druga izmjena odnosi se na zakup javnih površina koji je dosada išao godinu za godinom, a novi prijedlog je da se ugovori o zakupu javnih površina prvi put sklope na rok od pet godina, što je zakonski maksimum.

– To se odnosi i na ugostitelje koji su u gradskom, ali i u privatnom prostoru. Znači pet godina za sve, a cijena ostaje ista. Smatram da smo postigli objektivnu cijenu, koja je dobra za obje strane. Želimo vam jamčiti sigurnost poslovanja, raspolaganja sa sredstvima i planiranja. Sad znate da ćete imati ugovore na pet godina i neće vas se previše ticati tko je na vlasti – naglasio je gradonačelnik Franković te pritom obrazložio i posljednju ‘peticu’ ovog modela, koja se odnosi na moratorij davanja u zakup novih javih površina.

– Kada 1. siječnja 2020. potpišemo nove ugovore, nema davanja u zakup novih javnih površina idućih pet godina. Nema niti jednog stola više, niti površine. To je to. Mislim da je to korektno i pošteno i da ograničava enormno bujanje restorana unutar povijesne jezgre, kojih nam realno više ne treba. Ugostiteljski objekti i dalje će se moći otvarati, ali u privatnim objektima i bez javne površine – zaključio je gradonačelnik Franković.

Osim navedenog najavio je i da se od 1. siječnja 2020. kreće sa smanjenjem zakupljenih javnih površina unutar povijesne jezgre.

– Sve javne površine iznad 25 kvadratnih metara smanjit će se za 10 posto. Površine ispod toga nećemo dirati. To znači da će se onima koji imaju 26 kvadrata, ali i onima koji imaju 100 kvadrata skinuti jednako. Tako će se osloboditi 300 kvadratnih metara javnih površina unutar gradske jezgre. Mislim da ovaj potez neće utjecati na ekonomsku isplativost vašeg poslovanja. Za pet godina ćemo usvojiti plan upravljanja koji će nam reći kako i što dalje – kazao je gradonačelnik.

Na sastanku su najavljene i promjene u odluci o izvođenju glazbe na javnim površinama, nakon što je provedena anketa među stanovnicima povijesne jezgre. Za vrijeme održavanja Dubrovačkih ljetnih igara glazba na otvorenom će se moći izvoditi do pola sata poslije ponoći, a ovo razdoblje gradonačelnik Franković nazvao je „festivalski dani“. Izvan festivalskih dana glazba će biti dopuštena do 23:30 sati.

Osvrnuo se i na problem masnoće u gradskoj kanalizaciji.

– Donijet ćemo odluku u kojoj će jasno stajati: ili će se ugraditi mastolovci ili će ugostiteljski objekti koji to ne naprave ostati bez javnih površina. Jasno nam je da se to ne može napraviti preko noći, stoga ćemo dati rok prilagodbe od godinu – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Napreduje rekonstrukcija zgrade gradskog bazena

Napreduje rekonstrukcija zgrade gradskog bazena

U poslovnom centru grada nešto više od mjesec dana traju radovi rušenja koji prethode rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion, a zgradu gradskog bazena danas su obišli gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica,  kako bi se osobno uvjerili u tijek izvedbe planiranog projekta. Obilasku radova nazočili su i predstavnici izvođača radova te Juga Adriatic osiguranja.

Predstavnik izvođača, tvrtke Texo Molior d.o.o., izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako je u tijeku uklanjanje neadekvatnih pregradnji zgrade koje će potrajati još desetak dana, uz zadržavanje postojećeg konstruktivnog sustava građevine. Oblikovnim zahvatima na pročeljima zadržat će se i naglasiti izvorni karakter i kvaliteta građevine uz poboljšanje fizike zgrade i zaštite od sunca. Prema ugovoru o izvođenju radova, definirani rok završetka je 15 mjeseci od dana uvođenja u posao.

– Danas smo imali priliku obići jedno od gradilišta, kao što vidite 2019. je godina ulaganja u sportsku infrastrukturu, uskoro će ova građevina postati ugledna, neće više biti neugledna kao do prije par mjeseci. Očekujemo da će radovi biti gotovi u svibnju 2020. godine, a onda slijedi unutarnje uređenje. Očekujem da bi se kompleks mogao otvoriti za svetoga Vlaha 2021. godine. – rekao je gradonačelnik Franković.

Investicijom vrijednom 18.3 milijuna kuna Grad Dubrovnik nastavlja započeti ciklus ulaganja u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a posebnost je što ovom rekonstrukcijom Dubrovnik dobiva i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg najtrofejnijeg kluba.

Rekonstrukcija zgrade gradskog bazena uključuje uređenje unutarnjih rubnih prostora objekta i vanjskih prostora unutar čestice. Unutarnji su sadržajno podijeljeni u dvije zone: prostori hostela, koji će se dovesti u visoki roh-bau, i prostori koji će se dovesti do potpune gotovosti, a koje će koristiti Grad Dubrovnik, odnosno Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik. Tu će, uz polivalentne prostore, biti smješteni prostori Vaterpolo kluba Jug (uredski prostori, trofejna dvorana, klupski caffe) te prostori Javne ustanove, Plivačkog kluba Jug i udruga (uredski prostori, prostori za sastanke i ostale prateće prostorije). Budući hostel organiziran je u dva zasebna trakta s izdvojenim pristupima na istočnoj i zapadnoj strani. Imat će okvirno 44 sobe, s recepcijom i caffeom u prizemlju, u zapadnoj lameli. Ovaj prostor ponudit će se u koncesiju.

Uredit će se i okolni vanjski prostor – parterne površine uz istočne i zapadne ulaze u prizemlju građevine te jugozapadni ulaz u prizemlju, a sjeverni dio parcele koji se sada koristi kao parkiralište prenamijenit će se u pješački prostor – trg te urbano opremiti i hortikulturno urediti. Zajedno s budućom javnom garažom na prostoru iza OTP banke i zgrade DTS-a sa strane Ulice dr. Ante Starčevića, činit će novu, urbanu vizuru ovog dijela grada.

Grad Dubrovnik preuzeo vlasništvo nad zgradom društvenog doma i DVD-a Orašac, otvoren put za ulaganja

Grad Dubrovnik preuzeo vlasništvo nad zgradom društvenog doma i DVD-a Orašac, otvoren put za ulaganja

Temeljem odluke Ministarstva državne imovine Grad Dubrovnik postao je vlasnikom nekretnine u Orašcu ukupne površine 1493 metra kvadratna u kojoj je smješten društveni dom, ali i Dobrovoljno vatrogasno društvo Orašac.

Naime, odlukom nadležnog Ministarstva, Republika Hrvatska se kao uknjiženi vlasnik nekretnine katastarske oznake čest. zgr. 320 sve k.o. Orašac odrekla vlasništva u korist Grada Dubrovnika, koji je nastavno na ovakvu odluku pokrenuo upis prava vlasništva nad nekretninom.

Podsjetimo, zgrada površine 735 metara kvadratnih (bez dvorišta) od velikog je značaja za mještane Orašca i šireg područja jer se koristi kao društveni dom za brojna događanja, dok je drugom dijelu zgrade smješten vatrogasni dom kojim upravlja DVD Orašac.

Prijenosom vlasništva s Republike Hrvatske na Grad Dubrovnik konačno je otvoren put za dugoročna ulaganja kako bi se navedeni prostor šire društvene namjene adekvatno uredio te bio od najveće koristi mještanima Orašca.

IZVOR: dubrovnik.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *