Tomi Horvatinčiću treći put će presuditi. Ali nepravomoćno …

436

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić objavit će danas presudu Tomi Horvatinčiću. Posrnulom tajkunu bit će to treća presuda za pomorsku nesreću u šibenskom akvatoriju od 16. kolovoza 2011.

No kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme.

Horvatinčiću sude jer je gliserom naletio i prešao preko jedrilice pa su talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel bačeni u more. Od zadobivenih ozljeda supružnici su preminuli. Dan uoči presude medijima su se emotivnim pismom na engleskom jeziku obratili sin i kći poginulog para, Federico i Gaia Salpietro: ‘Nadamo se da ćemo od sutra krenuti u svjetliju budućnost, a Hrvatska postati sigurnija’. Treće suđenje Horvatinčiću počelo je lani u listopadu.

Je li imao sinkopu?

Godinu dana ranije sutkinja Maja Šupe nepravomoćno ga je oslobodila odgovornosti, no Županijski sud u Zadru u svibnju 2018. poništio je oslobađajuću presudu uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, posebice u dijelu u kojem je sutkinja prihvatila sinkopu kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje.

Sutkinja Šupe bila je i predsjednica sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju, u studenom 2015., proglasilo krivim, osudivši ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Kod odluke o presudi ključnim bi se moglo pokazati sinkopa. Horvatinčić je, naime, u obrani ustvrdio kako se nesreća ne bi dogodila da nije pao u nesvijest.

‘Tražimo zatvorsku kaznu’

– Pa ne mogu ja naručiti sinkopu kao da naručujem na džuboksu – rekao je prošli tjedan. Postojanje sinkope, što je naziv za iznenadni, kratkotrajni, potpuni gubitak svijesti, koja je Horvatinčića navodno obuzela u trenutku prije nesreće, sudske vještakinje sa sigurnošću ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti.

– Horvatinčić nije htio ubiti te ljude, nije mogao reagirati jer je ostao bez svijesti. Neosporno je da je ostao bez svijesti i snimke pokazuju suženje vratne kralježnice. Sinkopa se ne može izmisliti i ona postoji. Nije Tomo kriv što mu doktori nisu postavili dijagnozu ranije. Tek kad je do kraja odlučio to istjerati, utvrđena je sinkopa – ustvrdio je Horvatinčićv branitelj Branko Bajica. Tužiteljica Irena Senečić ustvrdila je kako je Horvatinčić i poslije nesreće, od 2015. do 2017., napravio pet prekršaja cestovnog prometa i nije se žalio niti ga je bilo strah sinkope.

– Tražimo kaznu zatvora i zabranu upravljanja svim vozilima – rekla je tužiteljica.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *