Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – ŠKOLA BUDUĆNOSTI

679

Projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI kojeg su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip pokrenut je u drugom polugodištu školske godine 2020/21. 

Cilj projekta učiniti je Hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji najmodernija znanja iz industrije donosi u okviru školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole. Povezivanje hrvatskih škola s tehnološkom industrijom primarni je cilj projekta. Uvođenjem novih znanja kao što su: Umjetna Inteligencija, Internet of Things, Crowdfunding, izgradnja tehnoloških tvrtki, itd., kroz projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI, planirano je popularizirati IT obrazovanje u Hrvatskoj. Svake godine, sve do 2025., uvoditi će se najrelevantnija znanja iz IT industrije 4.0. u školski sustav, s ciljem pretvaranja učionica u inovacijske laboratorije. Učenici će u školama formirati razvojne timove, istraživati UN ciljeve održivosti, odrabrati  jedan od ciljeva, te detektirati probleme koje mogu riješiti izradom chatbota. Timovi će na kraju svoje finalne chatbotove objaviti u simulatoru gdje će dobiti mogućnost podijeliti ih sa širom javnosti na isprobavanje njihovih radova, slično objavama video uradaka na Youtube platformi. 

Nastavnica mentor Računalstva u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik Margarita Lucin Zlatković, višemjesečnim pripremama popunila je selekcijski upitnik i napisala motivacijsko pismo koje je ujedno bio najbitniji faktor u odabiru škola na Natječaju za program ŠKOLA BUDUĆNOSTI. Ustrajnošću i željom za napredak učenika nastavnica Margarita Lucin Zlatković  prijavom je omogućila da Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik među 126 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj postane ŠKOLA BUDUĆNOSTI.  

„Prethodne dvije godine, uz redovnu nastavu predmeta Računalstvo, održavam i dodatnu nastavu Informatike gdje pripremam učenike za natjecanja koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i strukovnim društvima i udrugama. Učenike pripremam i za ispit državne mature, a posebno me raduju učenici koji su zainteresirani za dodatne sadržaje kao što su web stranice, online digitalni alati, mobilne aplikacije….
Na prijavu za projekt Škola budućnosti  najviše me potakla zainteresiranost sadašnjih maturanata Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik za daljnje obrazovanje u smjeru IT tehnologije kojima svojim savjetima pokušavam olakšati odabir Sveučilišta iz tog područja.
Kroz svakodnevne priče o umjetnoj inteligenciji velika želja mi je uz praktičan rad izrade ‘chatbotova’ učenike pobliže upoznati o istoj. IT tehnologija je danas u potpunosti promijenila način naših života i poslova kojima obavljamo pa iz tog razloga želim da učenicima prije odlaska u „svijet odraslih“ približim nove tehnologije, da nauče kritički razmišljati, pronalaziti rješenja i stvarati okolinu u kojoj svatko ima poticaj da postigne više.“ istaknula je nastavnica Margarita Lucin Zlatković.

Projekt ŠKOLA BUDUĆNOSTI započinje u siječnju 2022. godine, a završetak se očekuje u lipnju 2022. Projekt uz projektne partnere podržale su tvrtke Microblink, AVL, Croatia Osiguranje, Bosh, Školska knjiga, Span, Atos i Microsoft.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *