TURSKA I GRČKA POKAZALE KAKO SE TO RADI! Evo zašto su pobjegli turisti s Jadranske obale

496

U špici smo sezone, a u Hrvatskoj još uvijek ima slobodnih mjesta u hotelskom smještaju, što znači da trenutno na hrvatskoj obali boravi manji broj turista nego u isto vrijeme lani, a ukoliko se nastavi ovakvo loše kišovito vrijeme manjak gostiju posebno će osjetiti kampovi, a možda i privatni smještaj –potvrdili su za Dnevno.hr u Udruženju putničkih agencija HGK. Predsjednik Udruženja Boris Žgomba pri tom je demantirao napise nekih medija prema kojima je u prvoj polovici srpnja zabilježen manjak od 165 tisuća gostiju, no ističe činjenicu da ove sezone u Hrvatskoj ipak ne bilježimo rekordne odnosno bolje rezultate u odnosu na sezonu prije jer nema više ‘hiper-potražnje’ na koju smo navikli zadnje tri godine.

„Posljednje tri sezone su nas, mogli bismo reći, razmazile i potražnja za Hrvatskom je bila nenormalna. Prošle smo godine već u veljači i ožujku zaustavljali prodaju za ljetne mjesece jer smo već tada bili bookirani, a ove zime smo primijetili pad interesa za Hrvatsku, prodaja je išla sporijim ritmom i, iako smo u drugoj polovici srpnja, još uvijek se može rezervirati smještaj u hotelima“, pojašnjava Žgomba. Dodaje da je Hrvatska nekoliko godina zaista bila ‘in’, no napominje da u turizmu više nema lojalnih gostiju i ljudi žele otkrivati nove destinacije, zbog čega, tvrdi, ipak ne treba paničariti.

Manjak gostiju koji Hrvatska već osjeća dijelom je rezultat i agresivnog povratka Turske na turističko tržište koja namjerava privuću nama nedostižnih osam milijuna turista više nego lani! Dvije godine nakon pokušaja vojnog udara turska je vlada ukinula izvanredno stanje, a tamošnji su hotelijeri cijene spustili na najnižu moguću razinu, pa tako za 400 eura, primjerice, dobijete avionski let od Muenchena do turskih ljetovališta uz puni pansion. Istodobno, za 400 eura Nijemac će za dolazak u Hrvatsku dobiti samo avionsku kartu. Nadalje, naši su se hotelijeri u zimskim mjesecima istrčali sa deset posto višim cijenama zbog čega u špici sezone još uvijek imamo slobodnih kreveta. I Grčka se ove godine odlučila zainatiti, planira privući četiri milijuna turista više nego lani, a rast veći od lanjskog planiraju i Španjolci.

Iako hrvatski hotelijeri zasad zbrajaju minuse (neslužbeno se govori od sedam do čak 10 posto), zbog viših cijena smještaja financijski prihodi su im ipak bolji nego lanjski, no ovi podaci najava su preokreta trenda o rekordnim sezonama. Turističke sezone više neće bit rekordne, odnosno stabilizirat će se na pokazateljima iz 2017., što je možda i dobro jer iznimno veliku potražnju za Hrvatskom zadnjih nekoliko godina naša infrastruktura u velikim gradovima, a kamoli u manjim mjestima, jedva da je izdržala. Drugim riječima, potražnja za Hrvatskom spustila se na normalnu razinu, i iako smo u špici sezone, ipak se moramo boriti za svakog gosta, navodi Žgomba, a posebno oprezni moramo biti upravo u srpnju i kolovozu kada ostvarujemo čak 60 posto ukupno turističkog prometa, jer ‘kiks’ od svega dva posto u špici može narasti na manjak od čak 20 posto na nivou cijele turističke godine.

dnevno.hr


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *