TVOJE IME SE ČUVA- DA VI NISTE HRABRI BILI….

736

Danas se u kinu Sloboda održavala interesantna radionica pod nazivom “Tvoje ime se čuva- da vi niste hrabri bili” u organizaciji profesorica povijesti Tatjane Magaš i Lovorke Krajnović te Udruge SJP Grof. Na radionici su sudjelovali učenici Ugostiteljske i turističke škole Dubrovnik. 

– Radionica je namijenjena srednjoškolcima, kako bi se upoznali s tim vremenom devedesetih. Radionice radimo od Slavonije do Dubrovnika, neopisivo je važna kultura sjećanja i kad ne bude više ovih generacija koje su živi svjedoci vremena, trebamo imati generacije koje će dalje prenositi istinu, bez mržnje i tereta prošlosti. Uloga SJP je neizostavan dio Domovinskog rata, ono što je zanimljivo vidjeti da su to momci koji imaju godina kao ova djeca danas, a tada su bili spremni dati svoje živote. Ovo je samo uvod za ono što će se događati sutra, kada će pripadnici udruge SJP Grof voditi djecu po terenu, da djeca vide gdje su se odvijali događaji o kojima danas govorimo. kazala je profesorica Magaš, inače Slavonka s adresom u Zadru.

– Smisao radionica je da učenike potaknemo na razmišljanje i sjećanje na Domovinski rat, na povijesne trenutke stvaranja hrvatske države. Sutra ćemo djecu voditi na lokacije gdje su poginuli naši suborci i pričat ćemo o tome kako smo mi doživjeli te najteže dane, dodao je Hasib Alibegović Ale, predsjednik Udruge SJP Grof.

Prije samog početka radionice djeci, njihovim profesorima, braniteljima i gostima obratio se gradonačelnik Mato Franković:

– Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Grada Dubrovnika. Mislim da je iznimno važno s vremena na vrijeme spomenuti se žrtve hrvatskih branitelja. Pratim medije, pa vidim kako će neki kazati kako govoriti o Domovinskom ratu nije moderno, kako su neke stvari modernije, pitaju zašto i zbog čega se vraćati u povijest. Vraćamo se u povijest kako bi iz nje učili, kako bi u budućnosti bili pametniji. Drago mi je što je ovo organizirano od strane Specijalne policije, koji su bili nositelji obrane RH, kad Hrvatska nije imala vojsku i sve je počivalo na leđima policije. Čini mi se kako se to nedovoljno često spominje i ističe njihova uloga u Domovinskom ratu. Ono što mi moramo znati je činjenica kako su mnogi u našem gradu položili svoje živote. Rijetko se ističe činjenica kako je Dubrovnik drugi po broju izgubljene djece tijekom Domovinskog rata. Nevine, mlade djece, čija su djetinjstva su trajno prekinuta, a zalog njihovog djetinjstva naša je sloboda. Zato, moderno je pjevati hrvatske pjesme, ustati se na hrvatsku himnu jer je zbog nje netko izgubio svoj život. Nikad nemojte to zaboraviti! Cool je biti Hrvat i isticati to!, kazao je dubrovački gradonačelnik.

Djeca su ovom prigodom mogla čuti osobne priče profesorica koje su i same bile djevojčice za vrijeme Domovinskog rata, mogli su vidjeti videa i fotografije pripadnika Specijalne jedinice Grofovi. Nisu možda ni bili svjesni kako heroji sjede tu, upravo među njima, kako su ti ljudi prije gotovo trideset godina, malo stariji od njih samih u to vrijeme bili spremni položiti svoje živote za ovo što imamo danas. Zato je bilo vrlo dirljivo kada su se ti likovi s crno bijelih fotografija počeli dizati na noge i predstavljati našim mladima. 

Neka ova radionica bude podstrek za neke nove radionice, predavanja, priče. Neka se čuje istina i neka se nikada ne zaboravi.

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *