U Domu Marina Držića održano predavanje dr.sc. Katje Bakije “Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.)”

173

U Domu Marina Držića, u sklopu manifestacije „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku” sinoć je održano predavanje dr.sc. Katje Bakije “Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva (1849. – 1852.)” – prvi časopis na hrvatskom jeziku u Dubrovniku.
U predavanju su prikazane okolnosti u kojima je nastajao i kratko trajao ovaj za povijest hrvatske periodike iznimno značajan godišnjak, predstavljena je uređivačka koncepcija, njegovi pokretači i suradnici koji su svojim prilozima na stranicama Dubrovnika učvršćivali sliku Dubrovnika kao cvijeta hrvatske književnosti i pokušali stvoriti književni časopis moderne fizionomije.

Iz takve uređivačke koncepcije proizlazila je podjela na Staro i Novo književstvo. U prvom dijelu tiskani su uz popratne kritičke tekstove značajni stari dubrovački pisci, a u drugom tekstovi recentne književne produkcije i prijevodi iz stranih književnosti.
Časopisi su filteri društvenih i kulturnih utjecaja i važna komponenta povijesti, a Dubrovnik cviet narodnog književstva /knjižtva svojim djelovanjem uspio je održati kontinuitet hrvatske književnosti i izgraditi odnos prema dubrovačkoj književnoj i kulturnoj baštini te jačati svijest o vrijednostima i mogućnostima narodnog jezika i stvaralaštva na narodnom jeziku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *