U DUBROVAČKOJ BOLNICI SAMO JEDAN DERMATOLOG! Bekić: Intenzivno tražimo, ali nema zainteresiranih!

649

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, inače specijalist kirurg i voditelj Odjela traumatologije, za Dubrovnik Insider rekao je malo više o problemu nedostatka kadra u glavnoj zdravstvenoj ustanovi Dubrovačko-neretvanske županije, prvenstveno na Odjelu dermatologije gdje već godinu dana radi samo jedna liječnica. Također, istaknuo je problem dijeljenja specijalizacija od strane države i traženja smještaja za buduće specijalizante.

– Istina je imamo samo jednog dermatologa u OB Dubrovnik, druga kolegica je otišla prije godinu dana u privatnu ustanovu. Raspisane su specijalizacije, čekamo da se netko javi. Sada kad nje nema samo se odrađuje onaj terapijski dio koji je već uhodan od strane medicinske sestre – kazao je Bekić dodavši kako kolege dermatolozi obično rade u državnim i privatnim ustanovama.

– Tražili smo izvan Dubrovnika, tražili smo ispomoć po drugim ustanovama, međutim dermatolozi nisu toliko zainteresirani za dolazak u Dubrovnik za razliku od drugih struka, tipa ginekologije i ortopedije, gdje je mogućnost nekog privatnog rada izvan sustava onemogućena, dakle morate raditi u državnoj ustanovi. Dermatološku ambulantu možete otvoriti uz minimalna sredstva tako da je to isto veliki problem – objasnio je Bekić.

Pohvalio je doktoricu dermatološke ambulante Valentinu Zovko Grilec, dr.med istaknuvši kako ona maksimalno radi svoj posao. Što se tiče lista čekanja Bekić je kazao kako one i nisu toliko alarmantne koliko bi mogle biti, ali ‘jednostavno taj problem koliko god se trudili nismo uspjeli riješiti na zadovoljavajući način’ – izjavio je.

– Moram priznati da nismo imali ni jednu tužbu zbog čekanja na rad Dermatološke ambulante. Ispada da se najviše tuže na odjele gdje radi i najviše ljudi. Mi dijelimo specijalizacije i radimo, valjda će se netko javiti uskoro. 

Ravnatelj OB Dubrovnik osvrnuo se i na problem dijeljenja specijalizacija.

– Zadnja dva desetljeća od strane Ministarstva ili Uprave, pretpostavljam da to ima više veze sa Ministarstvom, vrlo se malo zbog ušteda dijeli specijalizacija, što je problem općenito u zdravstvu, tako da smo dočekali cijeli niz djelatnosti na jedno ili dvoje specijalizanta.

Kazao je kako na jesen ide novi natječaj i kako je otkad je on postao ravnatelj dosad bilo raspisano sigurno tridesetak specijalizacija, ali mjesta i dalje zjape prazna.

Što se tiče smještaja Bekić je rekao kako OB Dubrovnik ne može nuditi smještaj, ali i to treba vidjeti u suradnji s Gradom Dubrovnikom.

– U ovom trenutku u dubrovačkoj bolnici je negdje oko 60 specijalizanta. Tri četvrtine sadašnjih specijalizanata su iz Splitsko-dalmatinske županije, oni korektno rade, našli su privatne smještaje. Jasno da bih volio imati mogućnost ljudima ponuditi smještaj, ali vidjet ćemo što ćemo u suradnji s Gradom Dubrovnikom napraviti. Dakako to treba rješavati na državnoj razini, a mi smo u tome onemogućeni. Imamo nekoliko stanova u kojima se rotiraju naše kolege. U jednome stoji neurokirurg, u drugome anesteziologinja, u trećem pedijatar – objasnio je Bekić dodavši kako su dobili na korištenje i od biskupije jedan stan.

– Znači isključivo ova deficitarna zanimanja koja mogu opravdati korištenje stanova – zaključio je za Dubrovnik Insider ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *