U Dubrovniku održana Kardiološka radionica koja okuplja vodeće hrvatske stručnjake iz tog područja

376

Danas je u  Hotelu Neptun održava tradicionalna Kardiološka radionica koja okuplja vodeće hrvatske stručnjake iz područja kardiologije.

-Zahvaljujem profesoru Biočini i doktoru Ferriju koji su po osmi put organizatori Kardiološke radionice u OB Dubrovnik. Kardiološki odjel je jedan od krucijalnih odjela pružanja zdravstvene zaštite. U protekle dvije godine, OB Dubrovnik uložila je oko 7,5 milijuna kuna u nabavku nove opreme. Sve ovo pokazuje koliko se zaista vodi računa o unaprjeđenju zdravlja pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a one su itekako danas rasprostranjene u našoj zajednici. OB Dubrovnik cijeli niz godina ima izvanrednu suradnju s više zdravstvenih ustanova i kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj i oni su nam podrška bez koje ne bi mogli unapređivati ovu djelatnost – kazao je uvodno ravnatelj dubrovačke bolnice, dr Marijo Bekić.

-Doktor Ferri je moj stari prijatelj iz Splita i kolega iz VK Gusar. Dogovorili smo suradnju između Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb i Odjela Kardiologije OB Dubrovnik. Jedan od prvih projekata koji sada kreće i koji je pred realizacijom je pokretanje ECMO potpore, tj. umjetne cirkulacije koja spašava život ljudima sa zastojem srca ili srca i pluća. Ta tehnologija je već neko vrijeme prisutna u Dubrovnik, ali nije bila u pogonu. Stvarno mogu reći kako je entuzijazam doktora Ferrija i cijelog Kardiološkog odjela i toga da se taj aparat pokrene i da se šansa za smrt bolesnika s akutnim zastojem srca u Dubrovniku barem smanji je za svaku pohvalu i mi kao KBC činimo sve da se naše znanje i iskustvo prenese. – rekao je predstojnik je Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a prof.dr.sc. Bojan Biočina.

Otkrio je i o čemu se razgovaralo na radionici

– Ja sam govorio o umjetnoj cirkulaciji kao mjeri spašavanja život, time se bavim cijeli svoj radni vijek. Prvi ECMO uređaj u Hrvatskoj je ugrađen 1987.godine na Rebru.

Dotakli smo se i aktualne teme, situacije s koronavirusom i utjecaja korone na kardiologiju.

Korona je paralizirala cijeli svijet i cijeli život. Ili bolesnici završavaju lošije jer su bolesni ili drugi ne stignu doći na red za pretragu jer su im korona bolesnici zauzeli krevet. Što se omicrona tiče, manje je teško bolesnih, ali je jako puno bolesnog osoblja pa se operacijski program treba reducirati. Moram reći da se mi u Hrvatskoj jako dobro nosimo s time, smanjenje broja operacija je jako malo kada vidimo kolike su teškoće.

-Ovo je osma kardiološka radionica. Ona okuplja prijatelje i kolege kardiologe iz cijele Hrvatske koji pomažu OB Dubrovnik da ona bude ovo što jest i da ova kardiologija bude puno kvalitetnija i nadilazi okvire jedne opće bolnice. Što se tiče Kardiološkog odjela OB Dubrovnik u  zadnjih 15 godina smo krenuli u ozbiljne projekte, razvijanje interventne kardiologije, zbrinjavanja aritmija, pacemakera itd. i prošli smo svašta. Morali smo se snalaziti, a stanje je solidno. Trenutno imamo dva specijalizanta, dobit ćemo trećega, imamo i mladog specijalistu, dvoje liječnika srednjih godina i dva starija. Situacija nije loša, ali sve ove projekte još dodatno moramo stabilizirati i zbog toga su nam veliki zalog mladi ljudi koji su budućnost OB Dubrovnik – istaknuo je voditelj Odjela za kardiologiju OB Dubrovnik dr Jerko Ferri Certić.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *