U parku Luja Šoletića predstavljen festival ‘Ljeto u Gružu’

391

Danas je u parku Luja Šoletića u Gružu predstavljen festival Ljeto u Gružu. Manifestacija je to kulturno-turističkog karaktera s ciljem promicanja i razvoja odgovornog i održivog turizma kroz organiziranje događanja koji teže povezivanju lokalne zajednice i stranih posjetitelja zadovoljavajući potrebe jednih i drugih, stvarajući tako novi narativ turističke ponude u kontekstu ”Respect the city” politike grada Dubrovnika.

-”Ljeto u Gružu je manifestacija kulturno-turističkog karaktera koja za cilj ima brendiranje Gruža kao urbanog centra Dubrovnika. Festival je to u trajanju od 90 dana, a za vrijeme kojeg će biti predstavljena brojna događanja namijenjena svim generacijama.  Kako i zašto je došlo do ovoga? Kako su se u Gružu zadnjih nekoliko godina počeli stvarati novi inovativni sadržaji tako je došlo i do potrebe za stvaranjem jedne nove platforme koja je prvo krenula kao jedna inicijativa, a zatim se proširila tako da se aktiviraju nedovoljno iskorišteni javni prostori, a u suradnji s javnim partnerima. Mi se nadamo da će doći do jedne disperzije posjetitelja koji će sada imati organizirani sadržaj zbog kojeg bi došli u Gruž te bi tako malo rasteretili staru gradsku jezgru, a lokalna zajednica dobiva jednu urbanu kulturnu ponudu. Ovaj je program ostvaren s privatnim i javnim partnerima, a to su:  Kulturni centar Jadran, Muzej Crvene povijesti, Dubrovačka pivovara, klub Dubina, Mala Truba, povjesničar i vodič Ivan Lujo, umjetnica Iris Lobač Kukavičić, Green sea safari, umjetnici koji imaju atelje na području Gruža Ivana Miloglav , Anamarija Bezek Ceramics i Dubravka Lošić, ronilački klub Abyss, agencija Sto Kazina, Taekwon-do Klub “Shark”,  udruga Tango Dubrovnik, Dubijoga, TZ Dubrovnik, Grad Dubrovnik, Kinematografi Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice, Dubrovački Simfonijski orkestar, Dom Marina Držića, Sanitat, Vrtlar.” kazala je uvodno okupljenim novinarima Kristina Mirošević

O programu je govorio Krešimir Glavinić:

-Program je bilo veoma nezahvalno slagati u ovim pandemijskim uvjetima, ali mislim da smo napravili dobar posao. Program se sastoji od dva dijela, glavni program koji će se odvijati na javnim površinama tj. u parku Luja Šoletića, u povijesnim vrtovima iza pjace i u gruškoj školi, a osim glavnog programa imamo i off program koji se zove TUPovanje i koji će se održavati u prostorima Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP). Prvenstveno u muzeju Crvene povijesti, Dubrovačkoj pivovari i kulturnom centru Jadran. Glavni program će se održavati vikendima u periodu od 19.06. do 12.09. Prvi vikend ćemo imati povijesnu turu kroz Gruž, u subotu na engleskom jeziku, a u nedjelju na hrvatskom jeziku. Mislili smo da je to za početak zanimljivo i da vidimo koliko je ustvari gruška povijest bogata. Svaki tjedan ćemo raditi raznorazna događanja, a od kojih bi ja stvarno htio istaknuti kino piknik u povijesnim vrtovima u suradnji s Dubrovačkim kinematografima gdje ćemo aktivirati gruško kino na malo drugačiji način, zatim dolazak orkestra koji će imati nastup u Gruškoj školi za koji mislim da će biti fenomenalan dok ćemo u samom parku imati promicanje street art kulture kroz art park i još mnogo događanja koja ćete moći vidjeti u programu.’

-Nama je vrlo drago da se Gruž razvija u tom jednom smjeru, prije svega zahvaljujući privatnim inicijativama u smjeru jednog urbanog centra Dubrovnika. Mi smo to prepoznali i podržali te ovaj projekt smatramo projektom koji će se u budućnosti nastaviti provoditi i razvijati. O ovome zapravo već odavno pričamo međutim pandemijski uvjeti su nas malo usporili i za ovu godinu krećemo s jednim možemo tako reći, početničkim programom, ali vjerujem da će se dogodine i u narednim godinama to dodatno razvijati i proširiti s novim partnerima i mislim da će ovaj projekt biti zanimljiv kako lokalnom stanovništvu tako i našim turistima. Željno iščekujemo početak i nadamo se kako nam ništa neće omesti u tome i sretno svima, kazala je direktorica TZ grada Dubrovnika, Ana Hrnić.

Završno se okupljenim novinarima obratila i zamjenica gradonačelnika, Jelka Tepšić:

-Zahvaljujem organizatorima, svim nabrojenim udrugama i mladim entuzijastima iz nekadašnjeg postrojenja TUPa koji su tamo već dokazali kako umiju kreirati zaista iznimno kvalitetne sadržaje te je Grad Dubrovnik pozdravio inicijativu pokretanja ovakve jedne manifestacije, a o kojoj mi govorimo već jako dugo i gdje smo na neki način bili partner svima njima u kreiranju programa. Kada govorimo o partnerstvu tu se prije svega ističu sve nabrojene kulturne ustanove grada Dubrovnika koje su pružile ruku suradnje i prihvatile ovu inicijativu te je ovo svojevrstan nastavak našeg projekta Kultura u điru kojeg smo ove godine malo snažnije uobličili pa će publika koja dođe u Gruž moći doživjeti jedan novi sadržaj. Gruž kao urbano središte u ovom programskom dijelu je apsolutno kompatibilna ideja i koncept onome što Gruž u budućnosti treba biti, a to je ova gradska uprava sve razvojne projekte Gruža kao novog urbanog središta grada Dubrovnika pred kojim su veliki infrastrukturni projekti, ali najvažnije je da bazu projekata i zanimljivih sadržaja imamo pa će onda i kroz te infrastrukturne projekte Gruž dobiti jedno urbanije lice i pokazati da Dubrovnik ima svoje sadržaje i izvan dubrovačkih zidina i da ćemo u fokus staviti povijest i naslijeđe koje se krije u ovim zakutcima mog rodnog kvarta, ali jednako tako da će svi oni koji dođu tu po prvi put upoznati i nešto što nije samo Dubrovnik u zidinama i samo njegovo UNESCOvo središte. Naš grad obiluje pričama, Gruž obiluje svojim tradicijama, poviješću i zanimljivim pričama te ćete neke sakrivene dijelove Gruža kroz ovaj projekt upoznati. Vjerujem i da će se situacija s pandemijom covida smiriti i u daljnje popuštanje mjera te da će iste dozvoliti da se svi projekti realiziraju na zadovoljstvo svih.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *