U SKLOPU PROJEKTA FLOOD AND FIRE Zajednička dvodnevna vatrogasna vježba

549

U sklopu projekta Flood and Fire u četvrtak, 26. svibnja i petak, 27. svibnja u održat će se dvodnevna vatrogasna vježba svih projektnih partnera.  Prvi dio vježbe održava se u hotelu Croatia, dok je praktični dio, sljedeći dan predviđen na vježbalištu u Popovićima. Organizator  je Općina Konavle, partner u projektu odobrenom u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014.-2020.

Ovaj projekt pridonosi povećanju tehničkih kapaciteta intervencijskih službi za obranu od prirodnih katastrofa te utječe na spremnost službi na intervenciju u slučaju prirodnih katastrofa poput poplava i požara s kojima se na ovom području konstantno suočavaju. 

Projektni partneri pomno su skrojili aktivnosti uzevši u obzir jedinstvenost teritorija i stanovništvo koje

će biti uključeno u njih. U razvoj projekta implementiran je holistički pristup te je uključen cijeli teritorij ciljanog područja sa svim svojim različitostima. U sklopu projekta  nabavlja se oprema te se organiziraju vježbe za pripadnike profesionalnih službi, a novo uspostavljeni komunikacjski centar za upravljanje katastrofama pokrivat će područje od 1.547,75 km2 što će izravno utjecati na 59.339 ljudi u prekograničnom području. 

Ovo je ulaganje u sigurnost svih naših sugrađana. 

Ovim projektom JVP Konavle bit će osigurano šumsko-navalno vatrogasno vozilo s dvostrukom kabinom, vatrogasno terensko  ATV vozilo za intervencije u posebnim situacijama, zatim 25 setova osobne zaštitne opreme (čizme, hlače, jakne, kacige, potkape, baterije), ručne radio stanice te multikopter (dron) s termo signalom za svrhe potrage za nestalim osobama. 

Provedba projekta započela je 15.08.2020. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.851.353,00 eura, od čega je sufinanciranje Europske unije 85% u iznosu od 1.573.650,05 eura.

Glavni partner projekta je Općina Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Konavle, još i Grad Trebinje te Općina Ravno.

Glavni cilj projekta jest povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Općine Konavle te ni na koji način ne predstavlja stavove Europske unije. 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *