U SUMRAKU HRVATSKOG ZDRAVSTVA Za Leonu, djevojčicu s posebnim potrebama sustav je zakazao, a onda se pojavio tračak nade

1119

Leona Zucalo će krajem svibnja napuniti 15 godina. Dijete je s posebnim potrebama, jer je rođena u 26 tjednu trudnoće. Lele je neurorizično dijete, s oštećenjem mozga kao posljedicom krvarenja u mozgu, retinopatijom (slijepa je), ima cerebralnu paralizu, psiho-motoričko zaostajanje, ne govori i javljaju se povremeni napadi epilepsije. Uz sve to što smo dosada nabrojali, curica ima jaka napuhavanja u abdomenu, boli je pa viče, plače i samoozljeđuje se jer ne zna reći što je muči. Čupala je cijele pramenove kose, pa su je ošišali, tada je krenula na oči i uši, pa su je u splitskoj bolnici i vezali.

Već duže vrijeme njezina majka Vesna pokušava olakšati život svojoj kćeri. Međutim, nitko nije pronašao uzrok Leonine boli. Majka kaže kako joj se nekada činilo da se medicinsko osoblje ne trudi oko Leone, jer je “ionako dijete s posebnim potrebama”, dok su zdravoj djeci radili puno pretraga i više vodili računa o njima. 

“Znam da doktori ne mogu pomoći da moja Leona prohoda ili progleda, ali mogu napraviti sve da je više ne boli. Nama je ovo trenutno najveći problem.”, rekla je Vesna Tadić nakon prošlog izlaska iz splitske bolnice. Danas je odvela svoju kćer u dubrovačku polikliniku Marin med i nakon dugo vremena vidjela svjetlo u mraku hrvatskog zdravstva:

“U moru ovih ružnih i negativnih vijesti koje nažalost svakodnevno čitamo moram vam opisati jedno predivno iskustvo sa jednim nasim dubrovačkim doktorom. 
Naime, moje kćer koja je inače dijete sa posebnim potrebama već par godina muku muči sa gastroenterološkim problemima nadutosti, vjetrova, proljeva itd. Doktori s Medareva (neću ih imenovati) su nas uputili u Split i od tad živimo na relaciji Dbk-Split kako bi se otkrilo sto se točno s njom događa, odnosno kako bi se pronašao uzrok. Nažalost, to se još nije dogodilo. U Splitu smo ležali par put na odjelu, konkretno se nista nije napravilo.

Znači još uvijek niti gastroskopija niti kolonoskopija, iako molim da se naprave te pretrage već više od godine dana. Našli su joj kamence na žuči, operirali to i naravno problemi su se nastavili jer nisu vezani bili za kamenac iako su oni cijelo vrijeme govorili kako nema potrebe išta drugo raditi dok se kamenac ne riješi.


U utorak moramo doći u Split sa nalazom UZ abdomena i vodim je u Marin Med gdje nas dočekuje dr Ivan Čurlin. Čovjek nije mogao vjerovati kako je Leona jako napuhana, jetra joj je doslovno u prsnom košu, slezena isto. Rekao je da je stanje zaista jako ozbiljno i da joj je vrat pun limfnih čvorova (nikad nam to nitko nije rekao), da se situacija mora ozbiljno shvatiti i poduzeti i učiniti sve pretrage kako bi se u što kraćem roku doslo do uzroka problema i pristupilo se rješavanju istoga. Napisao mi je koje sve nalaze Leona treba napraviti i nakon toga se treba odlučiti kojim kontretnim pretragama treba pristupiti. U tih cca 20ak min sam osjetila vise empatije i ljudskosti nego u cijelih ovih godinu i po dana lutanja po razno raznim doktorima. Uglavnom, što sam htjela reći, jest da ipak ima predivnih doktora koji su prije svega ispod te medicinske kute ljudi i koji suosjećaju. Svaka čast doktore sto ste ostali čovjek i moje preporuke uvijek imate. Hvala Vam jer ste mi vratili nadu da je nekome ipak stalo do Leone i da će se ipak nešto riješiti jer tako mora biti! Hvala Vam!”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *