U vrtu franjevačkog samostana obnovljena Voštarnica

951

U vrtu franjevačkog samostana obnovljena je kamena kuća koja je bila izgrađena 1925. godine kao pogon za proizvodnju voštanih svijeća pa je po tome i prozvana ‘Voštarnica’.

Bila je u funkciji proizvodnje svijeća do 27. travnja 1983. kada je u požaru izgorjela. Ostali su samo zidovi koji su gotovo 40 godina narušavali vizuru Grada.

Objekt je kao i povijesna jezgra Grada pod zaštitom UNESCO-a i nije ga bilo dopušteno rušiti, stoga su franjevci na kapitulu provincije sv. Jeronima, kojoj pripada samostan Male braće, u travnju 2019. zaključili da kuću treba obnoviti.

Učinjeno je to ne zato što bi malobrojnim redovnicima koji tu još uvijek žive trebao dodatni prostor, nego prvenstveno zbog toga što je ruševina posjetiteljima Dubrovnika nudila ružnu sliku o samostanu i Dubrovniku, posebno onima koji su je gledali s gradskih zidina.

Kod pripremnih poslova utvrđeno je kako zgrada nije bila upisana u katastar, ishohovana je građevinska dozvola za rekonstrukciju, kao i svi drugi potrebni dokumenti te su radovi započeli u siječnju 2021.

Vodstvo grada Dubrovnika dalo je dozvolu za korištenje gradske površine izvan zidina na koju je bila postavljena velika dizalica pomoću koje je preko zidina dopreman i odvožen građevinski materijal i otpad.

Dizalica je na ”Paščari” bila do 10. svibnja 2021. do kada je završena većina glavnih radova na objektu, a obnova je posve završena u rujnu 2o21.

Radove je kao glavni izvođač vodila tvrtka Spegra d.o.o. iz Splita sa svojim kooperantima. Projekte su izradile tvrtke AP-PROJEKT d.o.o, HARMONIK d.o.o. i CANOSA INŽENJERING d.o.o. , a nadzor za investitora vodila je tvrtka CANOSA INŽENJERING d.o.o.

S izvođačem je uz obnovu kuće ugovorena i prilagodba prilaza iz ulice Celestina Medovića, gdje je nekada postojala komunikacija između samostana i vrta. Za oba zahvata prema okončanim situacijama, firmi Spegra d.o.o. plaćeno je 8. 177. 772. 23 kn s PDV-om, a od toga je državnom proračunu u vidu PDV-a išlo 1. 635. 555. 490 kn.

Investitor je bio samostan Male braće, a novac je isključivo ušteđevina od prodanih ulaznica u klaustar i staru ljekarnu.

U prizemlju kuće uređena je dvorana koja može služiti u različite svrhe, kao što su predavanja, kratki seminari, izložbe, manji koncerti, razna slavlja i sl. Dvorana je dobila ime Sokol po poznatom glazbeniku fra Bernardinu Sokolu, ali i barjaku društva Hrvatski Sokol koje je djelovalo u samostanu gdje je i sačuvan barjak tog društva iz 1905.

U potkrovlju rekonstuirane zgrade napravljeno je šest sobica sa sanitarnim čvorovima. Sobe su prvenstveno bile zamišljene za smještaj siromašnih studenata, ali budući da je u međuvremenu otvoren Studentski dom koji je još uvijek nepopunjen, pomoć siromašnim studentima ići će u drugoj formi (Franjevačka provincija sv. Jeronima već duže vremena stipendijama pomaže dvadesetak studenata).

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *