UČENICI TURISTIČKO-UGOSTITELJSKE ŠKOLE DUBROVNIK SELE U ŽUPU DUBROVAČKU?

1617

Nakon jednog roditeljskog sastanka kontaktirali su nas roditelji učenika Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

-Rečeno nam je kako će se naša djeca zbog renoviranja školske zgrade na Pločama prebaciti u Župu dubrovačku! Pitamo se čija je to ideja, tko će sufinancirati prijevoz u drugu općinu, kako će se održavati kabinetska nastava?, pitaju se roditelji.

Navode i nepovezane autobusne linije i nikako im nije logična ova odluka.

Zanimljivo je, napominju roditelji kako je samo pojedinim razredima iznesena ova ideja. Drugi roditelji nemaju pojma o prebacivanju djece u Župu.

Upite smo poslali na Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju kao osnivača postoji li neka bolja mogućnost od ove, s obzirom da je veći dio djece s područja Grada Dubrovnika.

Isto tako, ovo bi im prebacivanje donijelo nove troškove, zbog plaćanja autobusa, pa roditelje zanima hoće li te troškove sufinancirati Grad ili županija?

Grad u ovom trenutku nema informaciju o eventualnom prebacivanju nastave Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u OŠ Župa dubrovačka, niti smo zaprimili od osnivača ikakvu zamolbu za pomoć u pronalaženju rješenja za moguće premještanje škole te moguće sufinanciranje troškova prijevoza učenika, odgovor je Grada Dubrovnika.

Iako Grad Dubrovnik nije nadležan za srednje škole, već su to resorno Ministarstvo i Dubrovačko-neretvanska županija, zanimljivo je da nitko o svemu nije obavijestio Grad, zatražio pomoć u pronalaženju neke adekvatne zgrade, kao ni za sufinanciranje troškova prijevoza. Ipak je Libertas gradsko poduzeće.

Potom smo odgovore potražili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U svrhu uspostave regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik provode se dva projekta financirana iz Europskog socijalnog fonda i iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvi je ugovor koji provodi Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik s Ministarstvom turizma za projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. Ukupna vrijednost projekta je 72.399.069,29 kuna, a obuhvaća jačanje kapaciteta i stručnosti ljudskih resursa u turizmu i ugostiteljstvu kroz uspostavu programskih i kadrovskih uvjeta koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu učenicima i odraslim polaznicima, te potaknuti suradnju obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora.

Drugi je ugovor potpisala Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt „Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik“. Ukupna vrijednost projekta je 29.393.973,49 kuna.

Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti kroz 40 mjeseci provedbe obuhvaća dogradnju, rekonstrukciju i prilagodbu Vile Čingrija, Garišta te Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ali i opremanje istih specijaliziranom opremom i suvremenim tehnologijama za strukovno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada na regionalnoj razini i intenziviranje suradnje s drugim europskim centrima.

Do sada je završen veći dio zahtjevne projektno-tehničke dokumentacije, te se nastavlja s provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti uspostave i razvoja Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

U srpnju ove godine raspisani su natječaji za radove uređenja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i rekonstrukcije Akademisa Garište.

Za vrijeme izvođenja radova u trenutnoj zgradi TUŠ doći će do privremenog izmještanja učenika, a trenutno se razmatra nekoliko potencijalnih lokacija. Nakon postizanja dogovora oko cjelovitog rješenja koje će biti moguće provesti na najoptimalniji način za učenike, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Odgovor iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik nismo dobili.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *