Udruga U ime obitelji uputila zahtjev za uvođenjem mogućnosti anonimnih poroda

157

Udruga U ime obitelji uputila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Udruga U ime obitelji je kao nositelj Hoda za život Hrvatska uputila zahtjev izabranim zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjedniku i potpredsjednicima Vlade RH te nadležnim ministrima u Vladi RH da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama omogućiti anoniman porod  u bolnicama. Kao i uvođenje hitne zakonske novele kojom bi se sve bolnice u Hrvatskoj obvezale na otvaranje posebnih punktova, tzv. gnijezda za bebe, gdje će roditelji moći ostaviti svoju tek rođenu djecu za koju se ne mogu ili ne žele skrbiti.

Naime, hrvatska je javnost zaprepaštena stravičnim događajem koji se u ponedjeljak zbio u Zaprešiću. Tek rođeni dječak, star sat do dva, pronađen je u kanti za smeće u pothlađenom stanju. Život mu je spašen zahvaljujući odgovornoj reakciji dvojice mladića te brzoj i profesionalnoj intervenciji zdravstvenog osoblja.

Željka Markić, dr. med., izvršna direktorica udruge U ime obitelji pojasnila je da bi se uvođenjem mogućnosti anonimnog poroda, odnosno osiguravanjem mogućnosti trudnicama da prilikom poroda ne otkriju podatke niti o sebi niti o ocu djeteta, majkama u teškim psiho-socijalnim i materijalnim uvjetima omogućio siguran porod te bi se njima i njihovoj novorođenoj djeci mogla pružiti nužno potrebna primarna zdravstvena zaštita. Troškove poroda trebala bi preuzeti država. A po napuštanju rodilišta, djeca bi trebala biti predana ustanovama socijalne skrbi i upućena na posvajanje. U RH u prosjeku na svako dijete dostupno za posvajanje postoji šest parova koji ga žele posvojiti.

„Opravdanost ovakvog zahtjeva dokazuje primjer Republike Austrije koja je instituciju anonimnog poroda uvela još 2001. godine. Od tada do 2019., tijekom 18 godina, u Austriji je zabilježeno 606 anonimnih poroda. Gotovo 35 anonimnih poroda godišnje. Time su ta djeca spašena od sudbina nalik onoj koju je doživio novorođeni dječak u Zaprešiću. Premda se ovakvom regulativom djelomično krše prava djece da saznaju svoje podrijetlo, podaci da  se u Austriji od uvođenja mogućnosti anonimnog poroda znatno smanjio postotak smrtnosti novorođenčadi te da istraživanja nisu zabilježila poteškoće u razvoju djece rođene u anonimnom porodu, ukazuju na nužnost implementacije ovih mjera i u Hrvatskoj“ naglasila je izvršna direktorica U ime obitelji.

Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i Ustavu Republike Hrvatske svatko ima pravo na život, a dužnost je države, društva i svakog pojedinca zaštiti svakog čovjeka, neovisno o njegovoj dobi i fazi razvoja. Implementacijom predloženih odredbi dodatno bi se zaštitila jedna od najranjivijih društvenih skupina – majke i novorođena djeca.

Osiguravanjem mogućnosti anonimnog poroda država bi ispunila svoju dužnost zaštite zdravlja i života i majke i novorođenog djeteta te bi se time slučajevi poroda u nehumanim i zdravstveno krajnje opasnim uvjetima, kao i slučajevi zločina čedomorstva sveli na minimum. Otvaranjem posebnih punktova u bolnicama sa stalnim videonadzorom u kojima bi roditelji mogli ostaviti svoju novorođenu djecu osim suzbijanja čedomorstva i nesigurnih poroda, smanjio bi se broj slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djeceali i izloženost novorođenčadi trgovini djecom, stoji u dopisu udruge U ime obitelji, nositelja Hoda za život Hrvatska.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *