UGLEDNI PSIHIJATAR ZA NAŠ PORTAL: Život branitelja je 20 godina kraći nego u opće populacije

239

‘Umijeće medicine je putovanje od kulture bolesti prema kulturi zdravlja, od simptoma i dijagnoza do čovjeka i osobe’ – izreka je koje se itekako pridržavaju na Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja.  A o zdravlju će se pričati cijeli ovaj tjedan. Konferencija se održava u zgradi IUC-a te je okupila liječnike iz svih grana medicine.

Današnja tema konferencije bila je “Zdravstvena zaštita hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji”.

– Konferencija je zamišljena da se odvija kroz pet modula. Prvi modul bio je o leadershipu u medicini i njegovim značajkama, a nakon toga tematiziralo se  zdravlje i unapređenje zdravlja hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. To je područje koje je veoma značajno, ne samo za medicinu, već za cjelokupno hrvatsko društvo iz razloga što smo prije dvadesetak godina izašli iz Domovinskog rata kao pobjednici,no nažalost veliki broj je onih koji su bili i sudionici. No, i drugi su doživljeli cijeli niz traumatskih iskustava. – rekao je prof.dr.sc.Veljko Đorđević, psihijatar i jedan od voditelja škole ‘Leadership i komunikacija u medicini’.

– Kod takvih ljudi dijagnosticiramo postraumatski stresni poremećaj. Nažalost, taj poremećaj dovodi do cijelog niza psihosomatskih bolesti, skraćuje ljudski život oboljelih,a prenosi se transgeneracijski što znači da pate i obitelji i članovi obitelji kao što su djeca i potomci, te skraćuje život i njegovu kvalitetu.  Izaziva obilje psihomatskih bolesti, cijeli niz autoimunih bolesti te zloćudnih, malignih bolesti – ističe Đorđević.

Nažalost, upravo ta populacija ima dosta kraći životni vijek te je prijeko potrebno naći adekvatnu pomoć.

-Govorilo se o različitim podacima, a na ovu konferenciju smo pozvali i predstavnike Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva hrvatskih branitelja te zdravstvenu struku da na određeni način vidimo gdje smo, što smo do sada učinili te što smo do sada propustili učiniti da zaustavimo oboljevanje i prerani pomor ove populacije. Dnevno svjedočimo o braniteljima koji umiru, a njihov životni vijek je čak 20 godina kraći nego u opće populacije, a mi kao struka moramo konačno porogovoriti o tome, što ćemo i kako dalje s preventivnim pregledima i svim onim sto čini i Hrvatska vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja – kazao je Đorđević.

Njhovo zdravlje je previše narušeno, a osim njih pate i njihove obitelji. Ovo ne bi smio biti problem samo jednog ministarstva.

-Problem zdravlja ove populacije nije samo problem jednog ministarstva. To je problem kojim se trebaju baviti sva ministarstva, ali u načelu sa strukom. Potrebno je imati točne i istinite podatke koje možemo predočiti kako bi planirali budućnost. No, moje mišljenje je da smo prekasno krenuli. Na početku predavanja ću reći “Trebamo pomoći živima da stvari koje su se događale u prošlosti se više ne događaju – zaključio je Đorđević.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *