UGP: Moglo bi doći do masovnih zatvaranja benzinskih postaja

1071

Mali i srednji distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj neće izdržati trenutačnu situaciju na naftnom tržištu zbog čega bi moglo doći do masovnih zatvaranja benzinskih postaja i proglašenja stečaja

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi komentirati situaciju u kojoj su se našli svi distributeri naftnih derivata u Republici Hrvatskoj. Naime, s obzirom na trenutačnu situaciju na naftnom tržištu i porast cijena nafte od sljedećeg utorka, distributeri u Hrvatskoj ne mogu više izdržati nametnutu fiksiranu cijenu, što će dovesti do masovnih zatvaranja benzinskih postaja, pogotovo kod malih i srednjih distributera. Od sljedećeg utorka nabavna cijena nafte bit će viša od nametnute fiksirane cijene koju je propisalo gospodarstvo za 50 lipa, što znači da bi distributeri trebali prodavati naftu s minusom od 50 lipa po litri, što je ekonomski neodrživo, a i zakonom zabranjeno.

U članku 64. Zakona o trgovini stoji da se nepoštenim trgovanjem smatra prodaja robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost, što znači da mnogi mali i srednji distributeri koji i žele poštivati odredbu, ne mogu jer im zakon nalaže suprotno. Mnogi mali i srednji distributeri morat će zbog toga zatvoriti svoja vrata i proglasiti stečaj. Treba napomenuti da mnogi od njih već pet mjeseci rade pod kontinuiranim pritiskom. Njihovo poslovanje je do sada pretrpjelo milijunske gubitke, a uz takve milijunske gubitke morali su isplatiti plaće svojim zaposlenicima, platiti kredite i vratiti investicije, što je praktički nemoguće. Također, mali i srednji distributeri nisu dobili nikakvo obeštećenje niti nadoknadu, a niti im ga je Vlada ponudila.

Mladi i srednji distributeri smatraju da je potrebno da Vlada hitno reagira na ovu situaciju, u suprotnom će rezultat biti kolaps na tržištu naftnih derivata, zatvaranje benzinskih postaja i ugrožavanje energetske stabilnosti RH – implikacije će biti velike i nepovratne. Smatramo da bi najbolje rješenje bilo primijeniti model koji je Vlada primijenila na zemni plin i na električnu energiju, a koji se odnosi na smanjenje trošarine ili PDV-a, i učiniti cijelu priču održivom, što je i realno očekivati s obzirom na to da distributeri nisu krivi za rast cijena na svjetskim tržištima. Također, sama odluka o fiksiranju cijena je protivna pravilima slobodnog tržišta koji malim i srednjim distributerima garantira Ustav RH, članak 49. Došli smo do trenutka kada je nužno ići prema rasterećenju tvrtki, pogotovo onih koji su pred propašću.

Pozivamo Vladu za hitne intervencije, inače će situacija izmaći kontroli na štetu ne samo distributera, nego i građana zbog vjerojatne nestašice naftnih derivata.” – izjavili su mali i srednji distributeri naftnih derivata.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *