UKIDA SE NOVČANA POMOĆ ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

6

”U idućoj godini ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva”, priopćili su u petak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te dodali da pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u narednoj godini namjeravaju staviti naglasak na provedbu potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva, pripavništva koje će mladima omogućiti zapošljavanje sklapanjem ugovora o radu.

Iz HZZ-a tvrde da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva došlo zbog promjena na tržištu rada. Ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost”, a umjesto novčane pomoći koji su primali u SOR-u, u pripravništvu će imati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti posla te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja. Najveće izmjene tiču se promjena intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50 ili 7 posto plaće, ali bez gornjeg limita. I to prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje. ”Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt. Također, u mjerama obrazovanje i osposobljavanje uvedene su nove podmjere, a potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena”, poručuju iz Zavoda.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *