Umrla Ronnie Spector, ikona 60-ih, predvodnica grupe The Ronettes koja je otpjevala evergreen ‘Be My Baby‘

139
Spector je, uz svoju sestru Estelle Bennett i rođakinju Nedru Talley, snimila brojne hitove…

Ronnie Spector, ikona 60-ih godina prošlog stoljeća, predvodnica grupe The Ronettes, pjevačica hitova poput ‘Be My Baby’, ‘Baby I Love You’ te ‘Walking in the Rain’ preminula je nakon kratke borbe s rakom, prenosi Daily Mail.

– Ronnie je živjela svoj život sa sjajem u očima, hrabrim stavom, opakim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena ljubavlju i zahvalnošću – stoji u priopćenju njezine obitelji koja je potvrdila da je umrla u srijedu navečer. Druge detalje nisu otkrili.

Privlačan izgled The Ronettes i njihovi moćni glasovi i stihovi uz produkciju legendarnog, a kasnije osramoćenog i propalog Phila Spectora, pretvorili su ih u jedne od najboljih izvođača u eri djevojačkih grupa, a mogle su se pohvaliti i turnejama Engleskom s Rolling Stonesima i prijateljstvom s Beatlesima.

Spector je, uz svoju sestru Estelle Bennett i rođakinju Nedru Talley, snimila brojne hitove, a tvrdile su da se “nisu bojale biti seksi”.

– To je bio naš trik – rekla je Spector u svojim memoarima.

– Kada smo vidjele The Shirelles kako hodaju po pozornici u svojim širokim party haljinama, odlučile smo u suprotnom smjeru i stisnuti svoja tijela u najuže suknje koje smo mogli pronaći. Zatim bismo izašle na pozornicu da pokažemo svoje noge čak i više – istaknula je.

Spector, rođena kao Veronica Bennett, i njezine kolegice iz benda odrasle su u Washington Heightsu na njujorškom Manhattanu. Počele su pjevati i plesati u klubovima kao Ronnie and the Relatives, a pažnju su privukle i dotad neviđenom upotrebom olovke za oči i maskare.

– Što su glasnije pljeskali, to smo više maskare stavljale – napisala je u svojim memoarima.

– Nismo imali hit album da privučemo pozornost pa smo morali ostaviti dojam svojim stilom. Ništa od toga nije bilo planirano; samo smo iskoristile izgled s kojim smo rođene i “uvećale ga” – rekla je Ronnie.

U ožujku 1963. Estelle Bennett uspjela je dogovoriti audiciju pred Philom Spectorom, poznatom po svom prepoznatljivom stilu nazvanom “zvučni zid”, s multipliciranim instrumentalnim dionicama u kojima su bitnu ulogu imali gudači, puhači, udaraljkaši i strastveni vokali. Potpisale su ugovor s Phillies Records 1963. godine. Nakon potpisivanja, pjevali su prateće vokale za druge izvođače dok Phil nije uspio snimiti “Be My Baby” i “Baby I Love You”.

Debitantski album grupe, “Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica”, objavljen je 1964. godine, a čak pet od 12 pjesama dospjelo je na američke Billboardove ljestvice.

– Ništa me ne uzbuđuje više od toga nego kada sam na pozornici. Zabavljam se, zavodim, namigujem dečkima i slično – rekla je za People magazin 2017. godine.

– Jednostavno se zabavljam. Najbolji je osjećaj kada se spremam izaći na pozornicu i čujem kako nas najave “Dame i gospodo…” – srce mi stane na trenutak – “…Ronnie Spector i Ronettes!” Nakon toga izađem na pozornicu, publika reagira kako već i reagira i ja mogu tamo ostati pjevati zauvijek – ispričala je Ronnie.

Nakon turneje po Njemačkoj 1967. godine, The Ronettes su se raspale. Phil Spector je oženio Ronnie 1968., a kasnije je otkrila da ju je držao zaključanu u njihovoj vili na Beverly Hillsu. Njezina autobiografija iz 1990. “Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts and Madness” fokusira se na nesretnu priču o zlostavljanju. Par se razveo 1974. godine, a Phil Spector je 2009. završio u zatvoru zbog ubojstva glumice Lane Clarkson. Umro je 2020. godine.

Utjecaj Ronnie Spector osjećao se nadaleko. Brian Wilson iz Rolling Stonesa postao je opsjednut s “Be My Baby”, a Billy Joel je napisao “Say Goodbye to Hollywood” u njezinu čast. Amy Winehouse je često spominjala Spector kao uzor.

Martin Scorsese koristio je “Be My Baby” za otvaranje filma “Mean Streets” iz 1973. godine, a pjesma se pojavljuje u naslovnoj sekvenci “Prljavog plesa” i završnoj špici filma “Baby Mama”. Spomenuti hit također se pojavio i u “Moonlighting” i “The Wonder Years”.

Kada su Ronettes primljene u Rock and Roll Kuću slavnih, Keith Richards iz Rolling Stonesa prisjetio se otvaranja za trio u Engleskoj sredinom 1960-ih.

– Mogle su propjevati kroz zvučni zid – opisao je Richards svoje oduševljenje bendom.

– Nije im trebalo ništa više. Dotaknule su moje srce odmah čim sam ih čuo i još uvijek su tamo – zaključio je.

jutarnji.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *