UPOZNAJTE MISTIČNI SVIJET IZLOŽBE TRAGOM PRIČA IZ DAVNINE Ilustracije Zdenka Bašića do kraja tjedna u Dubrovniku

384

Izložba jednog od najistaknutijih hrvatskih ilustratora i transmedijalnih umjetnika Zdenka Bašića Tragom priča iz davnine otvorena je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića u sklopu ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala. Već na samom otvorenju, mistični svijet ilustracija osvojio je brojne posjetitelje koji su oduševljeno razgledavali slikovitu avanturu nadahnutu predajama i mitovima sjeverozapadne Hrvatska. Inspirirana je pričama i mjestima na kojima je Bašić odrastao i koja je susretao na svom putu na koji su ga navele njegove bake, sjećajući se i pričajući mu davno zaboravljene priče. Izložba Tragom priča iz davnine iz knjiga Sjeverozapadni vjetar, Mjesečeve sjene i Moguti ujedno je i prva najava rada na novoj viziji Priča iz davnine Ivane Brlić – Mažuranić.

“Izložba Tragom priča iz davnine ponovo me dovela u Dubrovnik nakon dugih dvadesetak godina. Ovog puta s nekim vlastitim pričama iz davnina, iskustvima i impresijama iz djetinjstva. Ilustracije su iz knjiga koje su me oblikovale kao umjetnika, ali i kao čovjeka. One govore o onome skrivenome u nama gdje još čuči znatiželjno dijete koje je katkada uplašeno svijeta, a ponekad prkosno pleše s vilama. U njima se prisjećam tog mosta između baka i djece koji danas nekako blijedi, kao i sjećanja na te priče o vilenjacima, a opet u njima ostaje ono nešto što će možda neka druga djeca moći pričati ili doživljavati sa svojim unucima.”- istaknuo je Zdenko Bašić.

Maštovita izložba otvorena je za posjetitelje sve do 5. rujna od 9 do 21 sat u foajeu dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

Uz izložbu ilustracija, umjetnik Zdenko Bašić na ovogodišnjem festivalu Midsummer Scene u ulozi je kostimografa, scenografa i video dizajnera. Njegove maštovite ideje scenografije, kostimografije i video dizajna tako možemo gledati u monodrami A Poor Player (Bijedan glumac) koja u Kazalištu Marina Držića igra još večeras, 1. rujna te sutra, 2. rujna s početkom u 20.30 sati.

Sedmo izdanje festivala Midsummer Scene 3. i 4. rujna program nastavlja na istoj lokaciji španjolskom verzijom drame o prekidu ljubavne veze hrvatskog autora Ivora Martinića Bila bi šteta da biljke krepaju. Uzbudljiva priča govori o životu u Barceloni koristeći iskustvo glumaca koji žive u tom gradu. Predstava je s uspjehom postavljena u kazalištu La Badabadoc u sezoni 2020/21. Unaprijed je rasprodana do posljednjeg mjesta i na turneji po Španjolskoj. U predstavi glume španjolska glumica Júlija Ferré i poznati argentinski glumac Victorio D’Alessandro. Hrvatski redatelj Ivor Martinić dio je svake inscenacije i aktivno komunicira s glumcima te publikom kako bi ispitao najbolju verziju vlastitog teksta.

Ovogodišnji festival završit će koncertom najljepših pjesama iz mjuzikala i filmova solistice Danijele Pintarić i pijanista Darka Domitrovića u nedjelju, 5. rujna u Kazalištu Marina Držića.

Ulaznice za sva festivalska događanja mogu se kupiti u sustavu Ulaznice.hr te na blagajni kazališta Marina Držića. Za ulazak na predstave i koncert vrijede ista epideimiološka pravila kao i za ostala kazališna događanja. Obavezno je nošenje maske te poštivanje predloženog rasporeda sjedenja.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions London, a ovogodišnje izdanje je u suorganizaciji s Kazalištem Marina Držića. Brončani sponzor je Podravka.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *