USPJEŠAN LAPAD RUN S PLEMENITIM CILJEM: Dubrovčani trčali u znak borbe protiv raka dojke

272

Du Motion i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obilježavaju Mjesec borbe protiv raka dojke. Ova lijepa sportska priča startala je danas u 9:30 sati u Uvali Lapad

Dubrovkinje i Dubrovčani odazvali su se na ovu utrku. Mogli su birati između dionica od 5 ili 10 kilometara, a cilj je bio podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti raka dojke. Naime, svaki četvrti dan u našoj županiji otkrije se novi slučaj ove bolesti, a na razini države šest novih slučajeva dnevno. Bolest je izliječiva ukoliko se otkrije na vrijeme u velikom postotku od 95%. Stoga su danas Dubrovčani poručili iz Lapada: pazite na sebe i svoje zdravlje.

Najbrži na dionici od 5 kilometara bili su Karmen Fabris i Marko Kučko.

-Osjećam se odlično, dionica je bila malo zahtjevnija jer je bilo uzbrdica i valovita staza, ali bilo je dobro. Pripremala sam se za ovu utrku, bavim se triatlonom. Ništa što je humanitarno, nije teško,zato sam se i prijavila, kazala je nasmijana Karmen.

Marko nije trčao već sedam godina, pa je zadovoljan svojim rezultatom.

-Počeo sam ponovo trenirati prije mjesec dana, staza jest uzbrdo i nizbrdo, ali vrlo lijepa staza. Zadovoljan sam organizacijom.

Alemka Bajrić je pobjednica utrke na 10 kilometara.

-S obzirom da dugo vremena nisam trčala neku utrku, to vam je kao kad dizela palite “na hladno”. Iznenadila sam samu sebe. Gust mi je bio, posebno zbog cilja zbog kojeg se trčalo. Trčala sam prije i polumaratone i maratone, ali nisam odavno, udala sam se i pomalo ispala iz štosa.

-Zadovoljan sam, prvi sam ostao, poslužilo nas je lijepo vrijeme.Trčim inače 70-100 kilometara tjedno. Pohvaljujem organizatore, zbilja nemam nikakve zamjerke, volonterima isto svaka čast, kazao je pobjednik utrke na 10 kilometara Marin Desnica.

-Izuzetno sam zadovoljan što smo uopće uspjeli organizirati Lapad run u ovo vrijeme, kazao je u ime organizatora Alen Bošković.

-Uz utrku na aerodromu i ovu danas uspjeli smo održati jedan kontinuitet, tako da mi i građani ponovo možemo živjeti Du motion. Utrka je bila jako uspješna, svi su bili sigurni, naši volonteri su bili duž cijele staze Babinoga kuka, na području Uvale Lapad, na startu i cilju. Bila je ovo jedna lijepa zajednička akcija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Du motiona u osvještavanju borbe protiv raka dojke i siguran sam, a takav je plan da će ova utrka postati tradicionalna. Imat ćemo dogodine jedan pravi trkački spektakl.

Bošković je naveo kako se u utrku prijavilo oko 150 osoba, nešto manje ih je izašlo na stazu.

-Vidjet ćemo po startnoj listi koliko ih je završilo utrku. Zahvaljujem Dubrovčanima koji su se prijavili i otrčali ovu utrku. Posljednjih nekoliko tjedana sam puno naučio o ovoj bolesti, a svi imamo naše žene, majke, bake, prijateljice, naše Dubrovkinje i Hrvatice koje se mogu nositi s ovakvim problemom. Mi kao jedna sportska organizacija dižemo to na jednu višu razinu i zbilja sam sretan što možemo imati ovakve partnere od Zavoda za javno zdravstvo, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice, svih naših dragih partnera, svih onih koji su sudjelovali iz privatnog ili javnog sektora dosadašnjih godina. Dubrovnik ima tu perspektivu, ovakve akcije mogu dati dosta. Možemo svi biti zadovoljni i ponosni, hvala na prilici što možemo svi danas uživati u današnjem danu.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *