USVOJEN PRORAČUN GRADA ZA 2021. GODINU

538

Jutros u 10 sati započela je 34. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika s dnevnim redom od 37 točaka. Nakon rasprave, usvojen je proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, kojeg je Franković predstavio medijima već proteklog tjedna.

Franković je u današnjem izlaganju ponovo naveo o kojim projektima radi: parku Gradac, cesti prema zgradi HRVI, izgradnja groblja Dubac, čiji drugi dio kreditom jamči Općina Župa dubrovačka, cesta most-Osojnik,zgrade u Solitudu, Lapadska obala, Dom umirovljenika, uredi za rad sportskih udruga, hotel Stadion, izvlaštenje ceste Tamarić, nova škola u Ulici Ilije Sarake, Nastavlja se financirati ambulanta na Kalamoti, hitni medicinski tim na Elafitima i laboratorij u Mokošici. Nastavlja se i sufinanciranje udžbenika za osnovnu i srednju školu, stipendije, sufinanciranje privatnih vrtića i subvencija najma podstanarima, kao i dar za svako novorođeno dijete. Franković je spomenuo i pola milijuna kuna koju Grad donira HGSS-u jednom godišnje.

-„Proračun je realan i razvojan s jasnim ciljem, a to je povećanje kvalitete života svih naših sugrađana“, poručio je gradonačelnik Mato Franković naglasivši da unatoč krizi Proračun sadrži razvoju komponentu i jamči nastavak ranije započetih programa i projekata, ali i osigurava odgovorno i transparentno financiranje svih skupina proračunskih korisnika, od gradskih ustanova, osnovnih škola i vrtića, vatrogasne postrojbe, sportskih objekata do ispunjavanja potreba drugih korisnika poput civilnog društva i socijalnih skupina.

Od značajnijih investicija Proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu nosi sredstva za projektnu dokumentaciju Parka Gradac i završetak dokumentacije stanova u Solitudu, za cestu za zgrade HRVI, groblje Dubac, prometnicu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, ali i za novu zgradu škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kao i rekonstrukciju Jugovog bazena. Za projekt proširenja i uređenja Lapadske obale koji će se u cijelosti financirati sredstvima EU fondova i nacionalnim sredstvima u proračunu za iduću godinu rezervirano je 16 milijuna kuna.

Upravo u snažnom privlačenju dostupnih fondova Europske unije kriju se prilike za realizaciju razvojnih projekata u narednom razdoblju, a uz Lapadsku obalu osigurana su i sredstva za gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture „Aglomeracija Dubrovnik“, koji je upravo danas dobio „zeleno svjetlo“ tijela Europske komisije JASPERS.  

Gradonačelnik Franković istaknuo je i kako je gradska uprava marljivo radila i na pripremi projektne dokumentacije za niz projekata s namjerom kandidiranja na instrument EU-a „Recovery and Resilience“, a među njima ističu se azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće  bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana.

Prijedlog proračuna za 2021. godinu od prisutnih 23 vijećnica i vijećnika, prihvatilo je njih 16, petero ih  je glasalo protiv uz dva suzdržana glasa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *