“Uz prave doktore i terapiju, život postaje potpuno normalan. Obojan u ljubičasto!”

2220

Danas se obilježava Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od te bolesti. Već drugu godinu, Mala Onofrijeva fontana u znak podrške svijetli- ljubičasto. Liječnici i sestre odjela neurologije OB Dubrovnik iskazali su svoju potporu pacijentima oboljelim od epilepsije.

Medijima se obratio dr spec.neurolog i subspec. epileptolog Maro Vodopić:

-Na zamolbu Udruge za epilepsiju i u suradnji s Gradom Dubrovnikom po drugi put za redom smo organizirali osvjetljavanje Male Onofrijeve fontane ljubičastom bojom kako bi pružili podršku oboljelima i podigli razinu svijesti o toj bolesti. Što se tiče epilepsije, ona je najčešća neurološka kronična bolest s prevalencijom od 1% u općoj populaciji. To je bolest od koje u svijetu boluje preko 65 milijuna ljudi. U Europi je taj broj oko 6 milijuna, a u Hrvatskoj imamo oko 40 000 pacijenata. U našoj županiji je oko 600-1000 osoba oboljelih od te bolesti.

Dr Vodopić je objasnio što je zapravo epilepsija.

-Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, koji se klinički očituje epileptičnim napadajima. Ako se dijagnoza pravovremeno uspostavi, započne liječenje, čak 70% pacijenata može postići kontrolu nad svojom bolesti što im osigurava kvalitetu života.

Postoji i stigma u društvu, potvrdio je ovaj liječnik.

-Bez obzira na navedeno, mnogi i danas misle da se radi o zaraznoj duševnoj bolesti, tako da je ova akcija i kako bi maknuli stigmu s pacijenata i na taj način im pomogli prilikom njihovog školovanja, zaposlenja.

Kako izgleda živjeti s epilepsijom odgovorila je Eleonora Kralj Hezonja.

-Ispočetka je vrlo zbunjujuće, puno je pitanja i nedoumica. Međutim, uz prave doktore i terapiju, život postaje potpuno normalan. Obojan u ljubičasto!

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *