Uz samo dva sastojka koje ima svaka kuhinja očistite pećnicu: Trebat će vam nekoliko minuta

251

Čišćenje pećnice često se smatra jednim od najzahtjevnijih kućanskih poslova, jer se tijekom vremena na njoj nakuplja masnoća i prljavština koja se zapeče. Mnogi od nas su svjesni teškoća koje dolaze s ribanjem i često se suočavamo s oštećenjima pećnice uslijed agresivnog čišćenja.

Nerijetko znamo i oštetiti pećnicu dok na silu pokušavamo oribati zapečenu masnoću. No, postoji jednostavan trik koji može olakšati ovaj posao i ostaviti vašu pećnicu blistavo čistom. Čišćenje rešetki u pećnici ne mora biti mukotrpan posao.

Postoje posebni proizvodi koji olakšavaju uklanjanje tvrdokornih mrlja. Iako neke pećnice imaju program samočišćenja, kod većine je potrebno ručno očistiti rešetke kako bi se izbjeglo oštećenje.

Brzo ili kratko čišćenje

Preporučljivo je ukloniti rešetke i očistiti ih ručno, a najbolje mjesto za to je sudoper, ali pazite da stavite krpu ili ručnik na dno kako biste spriječili ogrebotine. Za čišćenje će vam biti potrebni spužvica, deterdžent za pranje posuđa i soda bikarbona.

Napunite sudoper toplom vodom te dodajte dvije do tri žlice sode bikarbone i pola šalice sredstva za pranje posuđa. Potopite rešetke u ovoj smjesi i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta, ili čak nekoliko sati ako su mrlje tvrdokorne. Nakon namakanja, ribajte rešetke čistom spužvicom i isperite ih čistom vodom. Ostavite ih da se osuše prije nego ih vratite u pećnicu.

Preporučljivo je koristiti ovu metodu čišćenja svaka dva do tri mjeseca kako biste izbjegli nakupljanje tvrdokornih mrlja. Međutim, redovito brisanje između namakanja i ribanja pomaže u sprečavanju nakupljanja mrlja i neugodnih mirisa.

Za svakodnevno čišćenje, skinite rešetku i obrišite je krpom s obje strane uz malo deterdženta za pranje posuđa. Dobro isperite čistom vodom i ostavite da se osuši prije vraćanja u pećnicu.

dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *