UŽARENO OZRAČJE NA KOSOVU: Srpske zastave i zapaljiva retorika na skupu ‘JA SAM SRBIN I OVDJE JE SVE MOJE!’

415

Nakon što su u subotu najavili izlazak iz svih institucija na Kosovu i Metohiji, tisuće kosovskih Srba u nedjelju se okupilo na skupu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Sa skupa su sijevale optužbe na račun EU, da ne slijedi Briselski sporazum, čiji je jamac te su poduprli sunarodnjake da, u znak prosvjeda zbog odluke vlade u Prištini o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napuste dužnosti u institucijama Kosova.

Tako je u nedjelju oko 300 srpskih policajaca, zapovjednika i rukovoditelja iz četiri općine sa sjevera Kosova danas u 14 sati je i formalno podnijelo svoje ostavke u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, a njihovi preostali kolege to će učiniti sutra, pišu srpske Novosti.

‘Je li oni misle da smo mi glupi da vjerujemo da EU ne može srediti jednog Kurtija?’

Zajedno su došli pred stanicu u Kosovskoj Mitrovici noseći u rukama svoje ostavke napisane na ćirilici, a potom su ušli u zgradu.

“Odluka o povlačenju predstavnika Srba iz kosovske vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru te iz pravosuđa i policije Kosova, donesena u subotu, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina”, priopćio je poslije polusatnog sastanka u subotu u kosovskoj općini Zvečan Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (SL), koju kontrolira službeni Beograd.

“Srbi se bore za Briselski sporazum. Je li oni misle da smo mi glupi da vjerujemo da EU ne može srediti jednog Kurtija?”, upitao je Ivica Dačić, prenio je Tanjug.

‘Briselski sporazum je uništen i postao je mrtvo slovo na papiru’

S današnjeg skupa poručeno je da Europska unija i Bruxelles, kao kreatori i jamci provođenja Briselskog sporazum iz 2013. godine, imaju punu odgovornost što taj dokument nije dosljedno i u potpunosti primijenjen, ponajprije u pogledu obveza Prištine o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO).

“Priština je pljunula u lice Europskoj uniji koja je jamac sporazuma”, “Briselski sporazum je uništen i postao je mrtvo slovo na papiru”, “Danas branimo sporazum koji je Priština potpisala, a ne priznaje ga”, “Priština praktično poništava i sporazum i međunarodno javno pravo”, neke su od poruka desetak govornika s jednosatnog prosvjeda.

Predstavnici Srpske liste pozvali su sunarodnjake na skup, tražeći da dođu sa srpskim zastavama kako bi “na miran i dostojanstven način pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsjednik Aleksandar Vučić”.

Osim toga, okupljeni su, uz stotine nacionalnih zastava, istaknuli transparente “Mi imamo jednu državu – Srbiju!”, “Zbog naše djece – nema predaje!”, “Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?”, “Dosta nam je Kurtijevog terora!”, “Ja sam Srbin i ovdje je sve moje”, “Europo, imaju li naša djeca pravo na slobodu?”

‘Prekršaj je što smo htjeli liječiti naše oboljele’

Među ostalima, na skupu se okupljenima obratila i dekanica Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović, ravnatelj KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek i sutkinja Ljiljana Stevanović.

“Borimo se goloruki, ali srcem prepunim ljubavi prema zemlji koja nas je iznjedrila. Živjela Srbija”, rekla je dekanica Vujović.

Liječnik Elek kazao je kako ih se pokušava zastrašiti.

“I danas se naši saniteti zaustavljaju, zastrašuje se naše medicinsko osoblje, oduzeti su nam lijekovi, medicinska oprema, sanitetski materijal… Ništa nije vraćeno, a morali smo pisati i kazne. Prekršaj je što smo htjeli liječiti naše oboljele”, kazao je liječnik Elek.

Kurti: ‘Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prevario SAD i EU’

U međuvremenu je održana i posebna sjednica vlade, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s veleposlanicima Rusije i Kine, a potom i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, s kojima je razgovarao o odredbama Briselskog sporazuma.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Beograd da destabilizira situaciju, a Srbe pozvao da ne napuštaju kosovske institucije, nakon što su oni priopćili da izlaze iz vlade i kosovskih tijela, pravosuđa i policije, pritom dobivši potporu i srpske premijerke Ane Brnabić.

Optužbe Kurtija na račun Beograda su i da nije pričekao ni rok od tri tjedna, na koliko je njegova vlada odgodila uručivanje opomena zbog odbijanja Srba da prihvate preregistriranje vozila sa srpskim tablicama na kosovske (RSK), već je odmah počeo destabiliziranje situacije na terenu.Prema izvješćima lokalnih medija, poslije odluke kosovskih Srba da napuste kosovske institucije, Kurti je kazao da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prevario SAD i EU.

“Jasno je o čemu se radi. Predsjednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Europljane. On se često sastaje i koordinira s ruskim veleposlanikom u Beogradu i Srbija postaje oruđe u rukama Kremlja”, napisao je Kurti na Facebooku.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *