VELIKA FOTOGALERIJA/VIDEO Više od 130 ronioca čistilo stari gradski porat

796

Danas je više od 130 ronioca iz cijele Hrvatske, BiH i Makedonije čistilo stari gradski porat.

-Rado su se odazvali našem pozivu, ova je akcija postala tradicionalna i danas se održava po 25. put. Znači, danas imamo jubilarnu ekološku akciju pod nazivom Eko Dubrovnik 2022., kazao je ovom prilikom Antun Perušina, ispred dubrovačkog ronilačkog kluba Abyss.

Perušina je naglasio kako bi potpuno očistiti porat bilo jako teško, ali akcije treba održavati svake godine.

-Akcije mogu biti i s manje ljudi, ali moraju biti kontinuirane. Iz godine u godinu ekološka svijest ipak raste, što se primjećuje po stanju u moru. Možda su naši najveći problemi dolazak smeća iz Albanije kad južina nanese ogromne količine smeća, ali to se treba riješiti na nekoj višoj globalnoj razini.

-Ima svega, boca, čaša, plastike. Uvijek se nešto nađe. Već 25 godina sudjelujemo u ovim akcijama na poziv ronilačkih klubova iz Dubrovnika. Ove zadnje dvije godine nismo čistili radi pandemije, ali smo se ove godine odazvali i hvala vašim ronilačkim klubovima na pozivu, kazao je Amando Mikas koji je u Dubrovnik stigao iz Svetog Filipa i Jakova.

Mikas je naveo kako je porat relativno čist, naspram nekih mjesta na kojima su primjerice nalazili i bombe iz 2. svjetskog rata.

-Treba odgajati svoju djecu da se ne baca ništa u more, neka naše more ostane lijepo idućim generacijama, poručio je za kraj.

Ivan Jarić voditelj je ronilačkog centra Alvis i član Ronilačkog kluba Ragusa.

-Iako se porat čisti svake godine, vidite i sami koliko smo smeća pronašli. Dosta je tu plastike, starih sidara, guma…Pobrinut ćemo se da sve izvadimo vanka.

Jarić smatra kako bi ovakvih akcija trebalo biti više, ali je potrebno i osvijestiti ljude da ne bacaju smeće u more. Bilo bi ljepše da svi čistimo ispred svog kućnog praga.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *