VIDEO Župan Dobroslavić: ‘Planirana zračna luka Trebinje projekt je koji je neprihvatljiv za Dubrovačko-neretvansku županiju!’

306

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicama održao je konferenciju za medije na temu neprihvatljivosti planiranog projekta zračne luke kraj Trebinja za Dubrovačko-neretvansku županiju.

‘Dakle, kao što smo svi upoznati, imamo najavu izgradnje zračne luke na predjelu Talež u Republici Srpskoj. Zašto taj projekt smatramo ugrozom za Dubrovačko-neretvansku županiju i zašto ga smatramo neprihvatljivim i za našu županiju, ali i za Republiku Hrvatsku? Naime, na toj lokaciji, koja se nalazi 5,5 kilometara od izvorišta Omble, glavnog vodoopskrbnog izvora, ne samo za Grad Dubrovnik, nego i cijelo šire dubrovačko područje. Drugi aspekt, uz negativan utjecaj na vode je činjenica da bi ta zračna luka izrazito negativno djelovala na okoliš i na bioraznolikost. Isto tako, ta investicija znači i geostratešku ugrozu za našu županiju’, rekao je župan Nikola Dobroslavić te istaknuo i kako je Dubrovačko-neretvanska županija ovakav stav i ranije isticala, posebno kroz Deklaraciju koju je izglasala naša Županijska skupština.

‘Mi smo deklaraciju uputili i svim relevantnim institucijama, uključujući i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti iz koje su nas obavijestili kako su je u potpunosti usvojili i podržali naše stavove. Dakako da mi nemamo ništa protiv da susjedna država realizira projekte za svoj razvoj, no ti projekti ne smiju ugroziti prekogranični, u ovom slučaju, prostor naše županije. S našim stavovima i našom deklaracijom upoznali smo i državne organe. Imali smo sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gdje smo  zajedno zaključili kako je ovo zaista neprihvatljiv projekt te da će oni na to upozoriti Bosnu i Hercegovinu i tražiti zaustavljanje projekta te o tome izvijestiti i europsku komisiju’, istaknuo je župan Dobroslavić.

‘Ono što ja ovdje ne mogu zaobići, zbog naših sugrađana, je treći razlog koji sam naglasio-geostrateški aspekt. Naime, kod ovog projekta smo upoznati da će investitor biti Republika Srbija te da će uzletno-sletna pista biti dulja od zagrebačke i dubrovačke. Republika Srbija je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, agresiji na dubrovačko područje. To jest iza nas, no nije ugodno kad se vraćamo na takve stvari. I problematično nam je što se u zadnje vrijeme pojačala pretenzija Republike Srbije na naše područje svojatanjem dubrovačke književnosti i znanosti i proglašavanjem Dubrovnika srpskim područjem’, kazao je župan te istaknuo kako se na takve stvari ne može šutjeti.

Na konferenciji su, uz župana Dobroslavića, govorile i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Diana Tomašević Rakić te dugogodišnja stručnjakinja Branka Martinović Vuković.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *