VIDO BOGDANOVIĆ: Volio bih čuti od gradonačelnika koliko je novaca potrošeno u njegovom mandatu

740

Vijećnik Vido Bogdanović na današnjoj je sjednici GV kazao kako se pomalo oprašta od vijećnićke govornice, ali iskoristio bi priliku da još jednom postavi pitanje aktualnom gradonačelniku.

-Više sam puta postavio ovo pitanje, radi se o Frankovićevom predizbornom obećanju iz 2017. Koliko je isplata potpisao u ovom razdoblju, otkad je sjeo u onu kancelariju, koliko je novaca isplaćeno? Pitam budući da je tada kandidat za gradonačelnika Mato Franković dubrovačkoj javnosti obećao da će uvesti dnevno izvješćivanje o trošenju proračunskih novaca. Mi taj podatak nemamo, pokušao sam izračunati i ugrubo to iznosi oko 2 milijarde i 335 milijuna kuna. Nisu baš neki mali novci, odnosno svaki radni dan oko 2 245 milijuna kuna, potrošeno s našeg računa. Volio bih znati koliko je ukupno potrošeno novaca, mislim kako bi javnost voljela znati kako se kreće trošenje javnih sredstava.

-Sigurno je da sam to rekao i danas to ponavljam i stojim iza svojih riječi. Projekt transparentnosti će biti vrlo skoro objavljen. Potpisali smo ugovor s Hrvatskim telekomom, projekt otvorenog grada, bit ćemo prvi u Hrvatskoj. Proći će manje od mjesec dana, svi će moći vidjeti svaki plaćeni račun. Bilo bi dobro vidjeti koliko je to novaca, na što su ti novci potrošeni i sve račune. Svaki račun koji sam potpisao sam potpisao odgovorno i iza svakog tog računa stojim. Sigurno od mene nećete čuti da sam potpisao nešto što ne znam što sam potpisao. Uveo sam sustav u kojem sam tražio da se povežu svi računi s ugovorom i narudžbenice. Ako nema ugovora i narudžbenice, nema ni računa. Sve smo digitalizirati. Iza svakog pravnog akta stoji potpis pravnika i pročelnika. Sad idemo na projekt otvorenog i transparentnog grada. Žao mi je što to nije bilo prije, ali radili smo na zastarjelom sustavu, koji je potekao iz osamdesetih godina, odgovorio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Bogdanović nije bio zadovoljan odgovorom gradonačelnika Frankovića.

-Ne volim vama postavljati pitanja iz jednostavnog razloga što ste vi odličan komunikator. Umjesto odgovora o tome što vas ja pitam, vi okrenete priču. Pitam vas za košarku, a vi govorite koliko ste dali golova u nogometu. Razumijem cijelu informatičku problematiku, ali nisam vas to pitao. Ima 260 zaposlenih u gradskoj upravi, jedan viška zaposleni, jedan kompjuter, jedna excel tablica, svaki dan može ukucati podatke i račune i onda objaviti autorizirano ili ne, da bi vi ispunili svoje obećanje. Ovo nemojte protumačiti kao nepropisno trošenje, vrlo je bitno radi ozbiljnog posla tijek novca u realnom vremenu, replicirao je Bogdanović.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *