Vijećnici izglasali izmjene UPU Radeljević-Libertas, Capor kazao kako se radi o pogodovanju jednom čovjeku

927

Vijećnici su danas na trećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika raspravljali oko izmjena planova za Radeljević.

-Radi se samo o jednom prekrajanju UPU-a koji se proteže i na GUP. Radimo presedan zbog interesa jednog čovjeka kojemu nije prošla lokacijska i prilagođava mu se cijeli sustav grada. Da stvar bude gora, to se događa na štetu javnog prometa, na štetu navlačenja prometa u središte grada što nam nikako ne bi trebao biti cilj i suprotan je svemu onome o čemu govorimo. Prema tome, jako opasan presedan. Taj prostor tamo je u ovakvom stanju jer je porušena Remiza. Ministarstvo je “prespavalo” skinuti zaštitu, a onda je uslijedio pikamer. To je posao za neke druge institucije, a ne za gradsko vijeće.

-Treba se konzultirati s arhitektima da to bude jedna lijepa zgrada. Svi arhitekti grade visoke zgrade, a Dubrovnik potleušice. Ne znam nijedan grad u svijetu koji smatra da visina nije lijepa. Hoće li Dubrovčani kupovati samo jaja i pomadore? Šteta je da ovo ide ovako, da nema natječaja i javne garaže…Vidjet ćete da će biti ruglo za generacije. Šteta, referirao se Andro Vlahušić.

-Nekidan sam čuo da se ovaj prostor naziva Hiroshima. Grad je imao prije nekoliko godina mogućnost kupiti ovaj prostor i nije, kupio ga je privatnik. Ne znam otkud nama pravo da mi branimo čovjeku da investira na tom prostoru. Ono što predlažemo jest da službe grada budu korektiv pri projektiranju i propišu kvalitetna rješenja koja će biti u interesu grada i investitora. Zašto bi on to kupovao i gradio da nema interesa? Grad treba kontrolirati tu investiciju. Često će investitor zaobići zakon i pravila struke. Najgore je rješenje da ovaj prostor ostane ovakav kakav je sada. Ovom investicijom dobit će i grad i investitor, nadovezao se vijećnik Krešimir Marković.

-Gospodin Roko i ja ćemo biti suzdržani po ovoj točki, pošto je gospođica Milošević bila na našoj listi,kazao je vijećnik Ivan Cetinić.

-Nije prošla ni godina dana otkad je gradonačelnik kazao da u gradu neće nicati “novi čardaci”. Novi GUP se ponosno otvara, suočeni smo već danas kad se tinta na toj izjavi nije ni osušila, s dva presedana: otvaraju se dvije ciljane izmjene prostornih planova. Ako ovo nije put antiurbanizma, pogodovanja i kaosa, onda što je? Zar nije pitanje prometa problematično pitanje grada? Planiramo projekte koji će zagušiti Bulevar i Vukovarsku! Mislim da ovo zaista nije u redu i da u ovom projektu ništa od javnog interesa nema i ne bi nam ga se smjelo ni podvaljivati, bio je oštar za govornicom Đuro Capor.

-Šokiran sam izjavama. , rekao je gradonačelnik Franković i dodao:

-Treba uskladiti planove nižeg reda s planovima višeg reda. Zašto ne dopustiti gradnju ako ona ničim ne remeti javno, radi se na vlastitoj zemlji investitora, ničim ne ukida ceste i promet? Ovdje otvaramo postupak, priča će se dokraja napraviti, bit će javna rasprava i tada možete predlagati i u konačnici će se dogoditi ili se neće dogoditi. Ili želimo da idućih 250 godina bude drača, zmije, šporkeca i ruglo u centru grada? Ja sam za gradnju, ali sukladno onome što je gradu potrebno i duboko sam uvjeren da je u toj zoni potrebna garaža, trgovački centar. Čovjek je iz grada, troši svoje pare i zapošljava ljude iz grada!

-Ovo se zove investitorski turizam, odnosno pogodovanje!, kazao je Capor.

Za ovu točku dnevnog reda glasali su svi nazočni vijećnici osim Petre Marčinko, Đura Capora, Nikše Selmanija i Andra Vlahušića, dok je Ivan Cetinić bio suzdržan.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *