VLAHUŠIĆ: Dok svijet slavi Game of Thrones, u Dubrovniku se priča o Sjevernoj Koreji

400

Dok svijet slavi Game of thrones , u Dubrovniku se priča o Sjevernoj Koreji

Nakon jučerašnje premijere zadnje sezone prikazivanja najpopularnije svjetske serije ikada snimljene, Igre prijestolja, američke filmske kompanije HBO, cijeli zapadni svijet priča o efektima ove serije.
Posebno ističu njen turistički uspjeh u zemljama u kojima je serija snimana. Irska, Malta, Španjolska nadmeću se kako iskoristiti njen utjecaj na turizam.
Svugdje osim u Dubrovniku i Hrvatskoj. U gradu i zemlji koje je filmsko središte cijele serije. Kraljev grudobran ili King’s Landing je glavni grad sedam kraljevstava, mitsko mjesto u kome se nalazi željezno prijestolje, simbol moći i razlog sukoba u cijeloj seriji. Tko će na kraju zasjesti na Željezni tron u Kraljevu grudobranu pitaju se stotine milijuna poklonika diljem svijeta, o tome pišu svi svjetski mediji, a socijalne mreže gore.

Najveća svjetska avio kompanija American airlines uspostavlja direktnu avio liniju Philadelphia – Dubrovnik, te navodi da je osnovni razlog , ogromni porast američkiha turista u Dubrovniku potaknut serijom Game of thrones. Svi slave, a mi šutimo. Grad Dubrovnik i TZ grada, trebali su uključiti Ministarstvo turizma i kulture, zračnu luku i napraviti program kojim bi promovirali Dubrovnik i Hrvatsku kao vodeće destinacije filmskoga turizma. Iskoristiti ogromni interes javnosti i budućih turista za Igrom projestolja te skoro besplatno dobiti nezamislivu reklamu na nama najbažnijim emitivnim tržištima poput SADa i Velike Britanije. Trebalo je organizirati javne premijere svih emisija zadnje sezone na Stradunu, pozvati glavne protagoniste filma, producente i glumce u grad, dati im besplatna ljetovanja, napraviti američki tjedan u lipnju mjesecu na kraju sezone Game of thronesa i dolaska prvoga leta iz American airlinesa u Dubrovnik, koji se preklapaju.

U New Yorku zajedno sa HBO i American airlinesom napraviti veliku festu radnoga naziva: Thank you HBO, thank you American, wellcome to Dubrovnik, King’s Landing center of the world.
Naredni zimski festival nazvati King’s landing Winter festival, preoblikovati kućice na Stradunu, rasvjetu u gradu i ostale ukrase u stilu Game of thronesa te napraviti zimsku sezonu magičnom. Od svega navedenoga ništa, iako imamo i Ministricu kulture i državnog tajnika za turizam iz Dubrovnika. Mi šutimo. Sramimo se planetarnoga uspjeha serije. Zašto? Jer je Mato Franković zabranio svako spominjanje Game of thronesa, a kamoli reklamiranje iste, jer se serija vezuje uz Andra Vlahušića, Kings Landing Mayora. Umjesto toga, jučer se organizira sastanak sa ugostiteljima na kome se najavljuju nove zabrane. Zatvaranje objekata, skidanje reklama, manje stolova, represiju komunalnih redara.

Dobro došli u novi Dubrovnik. Grad u kome nam ne trebaju turisti, pa ni dubrovački ugostitelji, jer ćemo vas izbaciti iz gradskih prostora kada stigne novi zakon. Grad u kome će postajati samo: podobni i ovisni, policajci i komunalni redari, te gradska vlast, koju treba slaviti. Grad u kome će se svako kritičko mišljenje progoniti. Kako bi ipak ostalo zapisano ispričati ću priču o dolasku Game of thronesa u Dubrovnik.

2010. godine u radni posjet gradu stigla je visoka delegacija HBO-a predvođena senior vicepresidentom kompanije zaduženim za produkciju. Primio sam ih u gradonačelničkom uredu ne znajući temu razgovora. Predložili su tada da za njihovu novu seriju koju su počeli snimati Game of thrones, Dubrovnik postane središte cijele serije , glavni grad sedam kraljevstava, King’s landing.

Tražili su dozvolu za snimanje na svim gradskim prostorima, otvorenim i zatvorenim, kao i na privatnim objektima. Tražili su potporu u pregovorima sa državom, crkvom, gradskim ustanovama i tvrtkama, privatnicima. Jednostavno htjeli su imati na raspolaganju cijeli grad za svoje umjetničke vizije. Tražili su i potpunu tajnost za vrijeme snimanja i nakon toga, apsolutnu zabranu objavljivanja detalja snimanja, potpunu privatnost glumaca. Rekli su da je serija vrlo zahtjevna, te tražit će ogromne napore gradskih vlasti kroz više godina.

Nakon dugoga razgovora i rasprave o svim detaljima produkcije i njihovih zahtjeva, na memorandumu grada napisao sam samo jednu rečenicu.
Svi zahtjevi HBO-a za snimanje Game of thronesa u Dubrovniku se prihvaćaju, a pojedinačne stavke urediti će se zasebnim ugovorima. Ostalo je povijest.” napisao je na svom Facebook profilu bivši gradonačelnik Andro Vlahušić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *