VLAHUŠIĆ: Franković je donio odluku protivno GV i sakrio sve od javnosti!

883

Konferencija platforme Dubrovnik-naš grad danas je održana ispred hotela Uvala na temu: Tko je i zašto predložio urbicid Lapada i park šume Petka kroz izmjene i dopune GUP-a?

-Ono što želim na početku reći je da klub vijećnika HNS-a neće podržati prijedlog odluke o izmjenama i dopunama GUP-a. Te izmjene se donose, kako vidite, baš “slučajno” na posljednjoj sjednici vijeća u ovom sazivu. Jedan od razloga zbog čega ga nećemo podržati jest jer navedene izmjene onemogućuju nadogradnju obiteljskih kuća što bi moglo biti rješenje za dio mladih obitelji. Da apsurd bude veći, člankom 5. navedenih izmjena kao razlog izrade navodi se visoka cijena nekretnina u užem dijelu grada koja onemogućuje rješenje stambenog pitanja. Diljem Hrvatske svjedočimo kako su druge sredine prepoznale taj problem i žele na sve načine pomoći mladim obiteljima da ostanu u svom prostoru. U Dubrovniku to nije tako. Ono do čega je došlo je mogućnost gradnje usudim se reći nebodera na području park-šume Petka koje često nazivamo pluća Grada, kazala je ovom prilikom zamjenica kandidata za gradonačelnika platforme Dubrovnik-naš grad i predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević.

-Htio bih reći nešto o tome kako je uopće došlo do izmjene i dopune GUP-a, do potpuno neuobičajene situacije da se na ovome predjelu promijeni mogućnost izgradnje sa visine Uvale na visinu hotela Park. Da bi se bilo kakva izmjena GUP-a mogla napraviti, prvo GV treba donijeti takvu odluku, a kako se sjećate prije godinu dana, GV je donijelo odluku da se kreće u izmjene GUP-a.  Definirani su projekti tipa vodocrpilišta, azila za životinje, ceste u Komolcu, vrtića u Komolcu, znači taksativno je navedeno što se može raditi. Navedena su i urbana pravila, nije napisano na koja područja će se odnositi. Kroz punu godinu napravljeno je da se u gradu većina toga odnosi na smanjenje visine. Odjednom je ispalo da urbana pravila za Hotele Maestral, koji se u cijelosti nalaze na padinama Petke ne vrijede više do jučer. Odjednom vrijedi pravilo kako se može graditi do 22 metra visine. Nitko to nije podržavao, jer je to urbano pravilo traženo i za hotel Sumratin, pa odbijeno, a ovdje je podržano. Prema podacima kojima raspolažem, to je odlučio sam Mato Franković, nakon sastanka s investitorom. Donio je odluku, građani mogu ići s devet na osam metara, a ovdje se donosi 22 metra visine. Napravljeno je protivno odluci GV, sakriveno od javnosti. Ako se na Petki može graditi na 22 metra, ako se u parku Mihanović može raditi zgrada, čemu onda dopune i izmjene GUP-a? , kazao je kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić.

Vlahušić je dodao kako nikada investitore neće nazvati nekretninskom mafijom, iako ih je Franković često tako zvao.

-Čitam kako Franković piše da treba netko vratiti neke novce, ne znam o kojim se novcima radi. Mislim da on treba neke stvari objasniti dubrovačkoj javnosti. Kad se radio hotel Importanne, bio sam gradonačelnik, imali smo Povjerenstvo za lijepo, koje su činili vodeći arhitekti iz Dubrovnika, kao što je Marko Dabrović, pok. Milan Karlovac, Željko Peković, Bačić i Poković. Predlagao sam pet puta da se to povjerenstvo vrati, da imate jedno neovisno stručno tijelo, da pokažemo javnosti da je neki projekt prošao stručnu provjeru, međutim toga jednostavno nema. Kad postanem gradonačelnik, spojit ću Upravni odjel za prostorno planiranje i onaj za izdavanje dozvola. Zašto to nisam napravio, jer smo imali preko 2000 neriješenih predmeta, a sad je to ispod stotinu. Drugo, vratit ćemo Povjerenstvo za lijepo i treće uvest ćemo obavezu svakog investitora da mora na digitalnu platformu staviti svoju lokacijsku i građevinsku dozvolu tako da svaka izgradnja ide na javnu raspravu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *