VLAHUŠIĆ: Sinoćnja premijera ROBIN HOODA pokazuje da postajemo provincija bez bilo kakvih novih ideja

228

“Sinoć je u Dubrovniku u kinu Cinestar održana promocija filma Robin Hood koji se prošle godine snimao u našemu gradu. Dubrovnik je predstavljao srednjovjekovni Nottingham, a prikazan je vrlo realistično. Glavni glumci Jamie Foxx, Taron Egerton, Jamie Dornan predstavljaju prvu ligu svjetske filmografije i možemo reći da nakon Daniela Day Lewisa u Hamletu na Lovrijencu Dubrovnik nije ugostio jaču glumačku ekipu. Novi Robin Hood je moderni, akcijski, angažirani film koji se odmiče od klasičnog prikaza, te na originalni način prikazuje vječnu borbu dobra i zla, upotrebljavajući simboliku novoga vremena, pogotovo kroz lik i djelo sheriffa od Notinghama. Bavi se i aktualnom temom migracija, naglašavajući strah kao glavni pokretač zla. Sloboda se dobiva, pobjedjujući strah i otimajući novac bogatima davajući ga siromašnima.
Stradun i Dubrovnik dominiraju scenografski u većem dijelu filma. Najvažniji dio filma, pljačkanje riznice odvija se na Stradunu. Akcijske scene su spektakularne , a Dubrovnik je vjerno prikazan. Zato se zahvaljujem svim gradjanima koji su podržali snimanje filma, a posebna zahvala ide Diegu i njegovome timu koji su napravili izvanredan posao o čemu je na početku filma u videoporuci svjedočio i režiser Otto Bathurst.
Tvorci filma Robin Hood, Nottingham su prikazali kao nešto drugačiji King’s Landing tražeći u njemu scenske uzore. Akcijske scene na Stradunu iz 12. stoljeća slične su akcijskim scenama iz filma Ratovi zvijezda- Posljedni jedi iz 25. Stoljeća. Leteći konji, konjska kola, vatra, vratolomije glavnih junaka Jamie Foxxa i Johna Boyege, sve na najljepsoj svjetskoj pozornici, našemu Stradunu.
Dubrovnik je bio svjetsko središte filma, najveći studio na otvorenome u razdoblju 2010. -2017. godine. Tri svjetske megaprodukcije HBO i Game of thrones, Disney i Star Wars, Lionsgate i Robin Hood su pronašle inspiraciju u Dubrovniku. Jedan grad, tri filma, davna prošlost i daleka budućnost, sažimanje prostora i vremena u jednoj ulici, nezabilježeno u filmskoj povijesti. Univerzalna ljepota Dubrovnika pretočena u tri velike filmske priče.

A kako je sinoć bilo u Cinestaru? Najblaže rečeno, čudno. Došla je cijela gradska uprava, brojni poznati dubrovčani, hrvatski i lokalni organizatori snimanja filma. Nije bilo medija, nacionalnih ni lokalnih, a danas nema nikakvih objava o filmu. Nije bilo prigodne riječi o filmu i ljudima koji su ga snimali, nikakva druženja nakon filma.
Mlada ekipa iz grada, očito shvaća važnost filma, za promociju grada te utjecaj na našu glavnu gospodarsku granu, turizam, ali ne zna kako film iskoristiti za dobrobit sugradjana. Gosti iz Velike Britanije , SADa, Australije i Kanade ostvaruju skoro 40% noćenja i daleko su najveći potrošači u gradu. Dobar dio gostiju iz ove četiri zemlje dolazi u naš grad zbog Game of thronesa, što najbolje znaju sami turistički djelatnici.

Da li je moglo drugačije?
Na snimanju filma dogovorio sam sa režiserom Ottom Bathurstom i Jamie Foxxom, da ćemo dan, nakon svjetske premijere, u Dubrovniku na Stradunu napraviti filmsku premijeru Robina Hooda za Hrvatsku i regiju, na kojoj će oni doći osobno kao i Jamie Dornan, Robin Hood. Bila bi posebna promocija, Film u filmu, filmsko platno na vratima od Pila, zastave od Široke do Franjevaca, crveni tepih, svi mediji, domaći i strani.
Zimski festival trebao je biti posvećen Robin Hoodu, te Velikoj Britaniji kao najvažnijoj emitivnoj zemlji. Kućice, svijetleći ukrasi, piće, koncerti trebali su donijeti engleski duh na Stradun. Nažalost ništa od dogovorenoga.
Sinoćnja premijera, kao i brojni dogadjaji pokazuju da polako postajemo provincijalni gradić, koji živi od stare slave, bez bilo kakvih novih ideja.” napisao je na svom Facebook profilu bivši gradonačelnik Andro Vlahušić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *