VOZAČI OPREZ! Od ponedjeljka je na snazi novo pravilo na hrvatskim cestama

182

Od ponedjeljka 1. studenog ponovno stiže “zimsko” vrijeme na hrvatske ceste.

Drugim riječima, od početak studenog pa sve do kraja ožujka obavezno je korištenje svjetala na motornim vozilima po danu.

Propisano je to člankom 102. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji kaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Kod motociklista ovo pravilo vrijedi kroz cijelu godinu.

Kazne za “neosvijetljene”

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala noću, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Što podrazumijevaju “kratka svjetla”

Europska unija donijela je 2011. godine zakon po kojem sva vozila na prednjoj strani moraju imati ugrađena dnevna svjetla. Ta svjetla su najčešće LED-ice, a kod jeftinijih vozila tu funkciju preuzimaju maglenke.

No moderna dnevna svjetla imaju i jednu manu, a to je da se s njima ne pale i stražnja svjetla, što u zimskim uvjetima vožnje zna biti opasno.

Tu je i problem koji se javlja zbog ljudske greške, a to je da mnogi vozači sa spuštanjem mraka zaborave upaliti prava (kratka) svjetla.  U slučaju da vozite stariji automobil koji nema ugrađena dnevna svjetla, morate uključiti kratka, i to uvijek kada krenete na cestu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *