Vrhovni sud potvrdio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu

501

No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je “sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju ove odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka…, s obzirom da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja”.

Nakon što je Županijski sud štrajk proglasio nezakonitim sindikat ORCA je odbacio sudsko obrazloženje kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri.

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu isticali su i da su prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. 

diektno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *