Walterov fortepijano „oživio“ sinoć u Dvoru

411

U sklopu programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara koncertna promocija nosača zvuka pod nazivom Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku održala se sinoć, 12. kolovoza u Kneževu dvoru. Izdanje su predstavili pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini, voditeljica Kulturno-povijesnog muzeja Vedrana Gjukić Bender te muzikologinja Vjera Katalinić. Nosač zvuka proizašao je iz dugogodišnje suradnje Dubrovačkih muzeja i pijanistice i fortepijanistice Ivane Jelače koja je sinoć održala prigodni koncert na Walterovom fortepijanu.

 

Dubrovački muzeji u stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževom dvoru čuvaju iznimno vrijedan i u svjetskim razmjerima raritetan povijesni instrument – fortepijano znamenitog bečkog graditelja Antona Waltera iz 1790. godine, koji je  restauracijom osposobljen za muziciranje te je zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Maestro Tomislav Fačini ovom je prigodom istaknuo kako je Walter bio uistinu jedinstvena ličnost u svome vremenu. U ime ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, voditeljica Kulturno-povijesnog muzeja Vedrana Gjukić Bender govorila je o ovom vrijednom instrumentu, njegovoj povijesnoj važnosti i muzejskoj vrijednosti te statusu kulturnog dobra. Muzikologinja Vjera Katalinić predstavila je program koji je snimljen na nosaču zvuka naglasivši kako je ovaj projekte bio odličan način da se instrument “oživi”. Uz prikazivanje snimki sviranja na fortepijanu u prvom dijelu, u drugom dijelu Ivana Jelača je uživo u Glazbenoj dvorani izvela pomno odabran program s djelima dubrovačkih skladatelja, te hrvatskih i europskih im suvremenika; Sorkočevića, Antoniettija, Mozarta, Jarnovića, Restija i Murata. Dubrovački muzeji nakladnici su ovog CD izdanja koji donosi novinu u glazbenom životu Dubrovnika, pa i šire, s obzirom na to da se radi o prvom nosaču zvuka s djelima hrvatskih skladatelja snimljenom na ovom raritetnom instrumentu.

 

Pijanistica Ivana Jelača specijalizirala se za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima, završivši poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, obradivši temu Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena, pri čemu je veliku pažnju  posvetila povijesnom razvoju instrumenata s tipkama kao i razvoju glazbenog života i stilova druge polovice 18. stoljeća, kada je klavir doživio vrhunac popularnosti diljem Europe. U svibnju 2014. Ivana Jelača se prvi put predstavila dubrovačkoj publici u Glazbenoj dvorani Kneževog dvora, svirajući na Walterovom fortepijanu iz 1790.g, nakon čega je svoj specijalistički studij zaključila recitalom u Maloj dvorani glazbenog zavoda, muzicirajući na fortepijanu Karla Schmidta iz 1850. godine. Zanimajući se za kulturološki kontekst glazbe, pokrenula je udrugu Sve ostalo je glazba s ciljem promicanja izvedbenih umjetnosti s naglaskom na izvođenje klasične glazbe. Predsjednica je i umjetnička voditeljica udruge od njezinog osnutka 2012. godine.


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *