Za javnost otvorena izložba MODERNA I SUVREMENA UMJETNOST: IZLOŽBA IZ ZBIRKE UGD

114

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od danas je za javnost otvorena velika izložba na sva tri kata muzeja pod nazivom Moderna i suvremena umjetnost: izložba iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, a moći će se pogledati do 18. kolovoza. Također, od danas se i u Galeriji Dulčić Masle na prvom katu može pogledati izložba pod nazivom Ivo Dulčić, Antun Masle, Đuro Pulitika, izbor radova iz zbirke UGD, dok je na drugom katu postavljena izložba Pejzaži i vedute prve polovice XX. stoljeća iz zbirke UGD, a bit će otvorene do 29. rujna. 

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Moderna i suvremena umjetnost

izložba iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik

Izložba predstavlja izbor iz galerijske zbirke koja danas broji preko 2700 umjetnina, a obuhvaća vremensko razdoblje od samog kraja 19. stoljeća do danas. Na tri kata vile Banac, jedne od najljepših građevina hrvatske moderne arhitekture, moguće je pratiti razvoj hrvatske, a poglavito dubrovačke likovne misli – stilske inačice koje uključuju odbljeske impresionizma i secesije, ekspresionistička i koloristička nagnuća, apstraktni izraz organskog i geometrijskog tipa pedesetih i šezdesetih godina, postmoderne slikarske tendencije osamdesetih godina i umjetnost proširenih medija koja uključuje fotografiju, video, izvedbene umjetnosti, instalacije…

Među izloženim umjetninama su djela gotovo svih najpoznatijih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara, a posebno se ističu imena začetnika hrvatske moderne umjetnosti, Vlaha Bukovca, Mata Celestina Medovića, Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića. Nižu se nadalje gotovo sva relevantna imena  domaćih autora 20. stoljeća: Robert Frangeš-Mihanović, Frano Kršinić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Oskar Herman, Vilko Gecan, Milivoj Uzelac, Marino Tartaglia, Vanja Radauš, Krsto Hegedušić, Ivan Lozica, Ivo Dulčić, Antun Masle, Đuro Pulitika, Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Kosta Angeli-Radovani, Edo Murtić, Oton Gliha, Šime Perić, Ferdinand Kulmer, Ivan Šebalj, Ljubo Ivančić, Branko Ružić, Josip Vaništa, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Julije Knifer i brojni drugi. Od dubrovačkih autora starije, srednje i mlađe generacije, u postavu su zastupljeni radovi Josipa Trostmanna, Josipa Škerlja, Viktora Šerbua, Lukše Peka, Toma Gusića, Pava Urbana, Dubravke Lošić, Slavena Tolja, Božidara Jurjevića, Ane Opalić, Tine Gverović, Viktora Daldona, Katarine Ivanišin Kardum, Anabel Zanze, Ivane Pegan Baće, Paska Burđeleza, Mare Bratoš i Marka Ercegovića. Na izložbi se mogu vidjeti i djela međunarodno priznatih fotografa Stevea McCurrya i Roberta Farbera, te hrvatskih fotografa Mladena Tudora, Damira Fabijanića, Jasenka Rasola i drugih.

Ova izložba je prilika da brojni domaći i, naročito, inozemni gosti, koji ljeti u velikom broju posjećuju Dubrovnik, upoznaju kvalitetu i stilski pluralizam moderne i suvremene umjetnosti zastupljene u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik. Kustosica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

Ivo Dulčić, Antun Masle, Đuro Pulitika, izbor radova iz zbirke UGD

Pejzaži i vedute prve polovice XX. stoljeća iz zbirke UGD

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika na prvom katu je predstavljen novi postav radova Iva Dulčića, Antuna Masle i Đura Pulitike, najistaknutijih dubrovačkih modernih slikara. Na drugom katu je izbor pejzaža i veduta iz perioda prve polovine dvadesetog stoljeća, a zastupljeni su mahom dubrovački slikari: Mato Celestin Medović, Niko Miljan, Marko Rašica, Ignjat Job, Gabro Rajčević, Ivan Ettore, Josip Colonna i brojni drugi. Kustosice izložbe su Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik i dr.sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Za vrijeme trajanja izložbe, bit će organizirani i popratni sadržaji, a prvi u nizu bit će druženje s umjetnicima i stručno kustosko vodstvo otvoreno za javnost koje će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održati u petak, 12. srpnja u 10 sati. Kustosica izložbe Moderna i suvremena umjetnost: izložba iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, dr.sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica UGD,  zainteresirane će posjetitelje provesti kroz izložbu na kojoj će oni imati priliku pobliže se upoznati s radom velikih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara.

Radno vrijeme Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije Dulčić Masle Pulitika: svakim danom osim ponedjeljkom od 9 do 20 sati

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *