Zabranjeni daljnji radovi na obali u Cavtatu, vlasnik obrta tvrdi kako mu je Općina dala suglasnost, a iz Općine šute

2086
Početkom listopada objavili smo tekst pod naslovom “Nezakoniti radovi na obali u Cavtatu?” koji možete pročitati ovdje. Iako su nam čitatelji dojavili kako su nakon prijave djelatnici Lučke kapetanije izašli na teren i izdali zabranu daljnjih radova, radovi su se nastavili.
Poslali smo upit na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i dobili sljedeći odgovor:

Službenici ispostave lučke kapetanije u Cavtatu izvršili su inspekcijski nadzor čestice pomorskog dobra (na k.č. 729 k.o. Obod) za koju je prijavljeno da se na njoj vrše radovi, prilikom kojeg je zatečeno sljedeće.

–         Na pomorskom dobru su se izvodili pripremni radovi za izlijevanje betonske ploče radi učvršćivanja već postojećeg molića koji je oštećen prošle godine u nevremenu. Na moliću su uočena postojeća oštećenja uslijed djelovanja prirodnih sila (morskih valova, podlokavanja, itd.) u vidu napuknuća koje se po dužini na nekoliko mjesta protežu od ruba prema sredini molića u dubini cca 20 do 50 cm.  Na dijelu također već postojećeg većeg mola na koji se vezuje gore navedeni molić uočeno je veće oštećenje uslijed podlokavanja morem u dužinu oko 6m.

Po završetku inspekcijskog nadzora napravljen je zapisnik te je izdano rješenje o zabrani daljnjih radova. Također, istog dana je područje ograđeno službenom trakom, te su na vidna mjesta postavljene službene ploče o zabrani radova i rješenje o zabrani radova. Navedeno područje su djelatnici ispostave nastavili obilaziti  tijekom dana pri čemu su na prvom sljedećem obilasku zatekli oborenu službenu traku uslijed jakog vjetra, te je ista ponovno pričvršćena. Tom prilikom na gradilištu nisu zatekli nikoga osim policijskih službenika. Sljedeći obilazak je bio u istog dana, bez promijenjenog prethodnog zatečenog stanja (službena traka bez daljnjih oštećenja, nitko nije bio na gradilištu).

Djelatnici ispostave su na teren izašli i danas tijekom jutra pri čemu su obavili nadzor prilikom kojeg nisu uočene promjene na gradilištu, odnosno nisu se izvodili građevinski radovi niti je na čestici itko zatečen.

Vezano za sankcije predviđene za izvođača koji se oglušio na doneseno Rješenje iznosimo sljedeće:

–         Ukoliko se dokaže da je izvođač investitor ili da su oni različite osobe, fizičke ili pravne, a da se radovi ne izvode sukladno rješenju nekog od nadležnih tijela (npr. upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju ili planom upravljanja) tada se sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama kada se krši čl. 7 primjenjuje izricanje kazne po čl. 114, a ona iznosi za:

  • Fizičku osobu – 15.000,00 do 100.000,00 kuna
  • Pravnu osobu – 30.000,00 do 100.000,00 kuna
  • Odgovornu osobu u pravnoj osobi – 15.000,00 do 100.000,00 kuna

Alternativno kazna se može izreći i po Zakonu o lučkim kapetanijama kada se krši čl. 43 te se primjenjuje izricanje kazne po čl. 78, a ona iznosi za:

  • Fizičku osobu – 40.000,00 do 50.000,00 kuna
  • Pravnu osobu – 100.000,00 do 500.000,00 kuna
  • Odgovornu osobu u pravnoj osobi – 40.000,00 do 50.000,00 kuna
  • Fizičku osobu obrtnika – 50.000,00 do 100.000,00 kuna

Ukoliko se daljnjim radnjama u ovom postupku utvrdi da je nadležna jedinica lokalne samouprave, odnosno općina, saniranje ovog dijela pomorskog dobra uvrstila u Godišnji plan za 2021. godinu te svojim postupanjima odabrala investitora i izvođača, tada ove sankcije neće biti primjenjive.

Čitatelj koji nam je dostavio fotografije i snimke, tvrdi kako je napadnut od strane B.O. pa smo upit poslali i na PU Dubrovačko-neretvansku:

Vezano za dostavljeni upit obavještavamo Vas da je nadležna Postaja granične policije Gruda jučer, 5. listopada, zaprimila prijavu 36-godišnajaka o neprimjerenom i drskom ponašanju muškarca u dobi od 53 godine prema njemu.

U prijavi je naveo kako mu je prethodno tog dana 53-godišnjak prišao za vrijeme njegove šetnje Šetalištem Žal u Cavtatu te se, ničim izazvan, prema njemu ponašao krajnje nepristojno.

Postupajući po navedenoj prijavi, provedeni su potrebni izvidi koji su rezultirali prekršajnom prijavom protiv  53-godišnjaka zbog počinjenog prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Vezano za navedeno, držimo važnim dodati da je policiji dostavljen video uradak koji ukazuje na možebitne protuzakonite građevinske radove na mjestu gdje je nadležno tijelo zabranilo izvođenje građevinskih radova, te je u tijeku kriminalističko istraživanje  kojim će se utvrditi je li u konkretnom slučaju počinjeno neko protupravno ponašanje iz domene rada policije.

Također, o navedenom će dopisom biti obavješteno i nadležno tijelo koje je  zabranilo izvođenje građevinskih radova kako bi poduzele radnje iz svoje nadležnosti.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj ovoj priči jest izjava koju je dao vlasnik objekta B.O. koji koristi firma Epidaurum diving and water sports center pokraj koje se izvode nezakoniti građevinski radovi za Morski.hr.

To nije nikakva devastacija. Imam dozvolu od općine Konavle koja je dala suglasnost da se na temelju zahtjeva obrta Epidaurum na adresi k.č. 729 Obod izvedu radovi sanacije oštećenog dijela pomorskog dobra rive postavljanjem armirano betonske ploče debljine 15 centimetra i veličine 90 m2, u sklopu redovnog održavanja postojeće građevine. Dakle, lani u prvom mjesecu kad je bio lebić, on je sve odnio. Općina je to bila dužna sanirati, no ja sam njima poslao zahtjev i oni su meni to odobrili.

Poslali smo upit Općini Konavle, jer nam nije bilo jasno kako oni za nešto što su sami trebali uraditi izdaju dozvolu nekome drugome, a onda Lučka kapetanija Dubrovnik izda Rješenje za zabranu daljnjih radova.

Iako smo upit poslali prije 10 dana, odgovor još nismo dobili.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *