Zaključena je proljetna runda APN kredita, evo koliko će korisnici mjesečno plaćati za kupljene stanove

463

Završen je sedmi po redu natječaj subvencioniranih stambenih kredita. Na stranicama Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljen je oglas o prestanku zaprimanja zahtjeva.

Subvencioniranje stambenih kredita za 2022. godinu, sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prestaje zaključno s 22. travnja, navodi se u oglasu. “Zahtjevi zaprimljeni u APN-u do 22. travnja do 16 sati, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava”, obavijestio je APN.

Obzirom da program ima svrhu poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje iseljavanja iz Republike Hrvatske, za realizaciju zahtjeva za subvencioniranjem u 2022. godini osigurano je 50 milijuna kuna.

Zaključenjem ove proljetne runde subvencioniranja stambenih kredita, APN je objavio i nekoliko statističkih podataka. Na uzorku od 400 obrađenih zahtjeva zaprimljenih od 21. ožujka, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 78.000 eura, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine.

EKS (efektivna kamatna stopa) iznosi prosječno 2,08 posto, a NKS (nominalna kamatna stopa) 1,98 posto godišnje. Građani koji su podnosili zahtjeve u prosjeku su stari 32 godine. Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 402 eura, odnosno 3035 kuna, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 135 eura ili 1020 kuna

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *