Zamagnine Kolende večeras u Zagrebu

172

U Zagrebu će večeras, 11. listopada 2019., u organizaciji Knjižnica grada Zagreba biti predstavljena knjiga Kolende Mata Zamagne, Jelene Obradović Mojaš i Ivane Lovrić Jović. Ovo knjižno izdanje Zamagninih kolendi iz rukopisnog fonda Dubrovačkih knjižnica, uz transkripciju, povijesnu i jezičnu studiju, predstavljeno je u Dubrovniku u veljači ove godine.

Nadahnut slikama vlastitog mikrosvijeta, dubrovački vlastelin Mato Franov Zamagna Tamarić kao sedamnaestogodišnjak pisao je kolende. Njegova rukopisna zbirka Kolende od godisctaa 1817., 1818., 1819. u Riezi čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.

Povijesna studija Jelene Obradović Mojaš tematizira Zamagnin životni put, historiografsko i književno nasljeđe nakon pada Dubrovačke Republike. Jezična studija Ivane Lovrić Jović istražuje kolende s povijesno-kroatističkoga motrišta stavljajući naglasak na elemente što zrcale mjesto i razdoblje njihova nastanka.

U Galeriji Kupola u Zagrebu, knjigu će predstaviti autorice studija doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojašdr.sc. Ivana Lovrić Jović, urednica knjige dr. sc. Vesna Čučić, recenzenti dr.sc. Marijana Horvat i prof. dr. Stjepan Ćosić i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, prof. Jelena Bogdanović.

Ovom knjigom skrenuta je pozornost na vrijednost knjižničnog fonda, važnost njegova istraživanja i pravilne skrbi o pisanoj baštini. Knjiga je objavljena u izdanju Dubrovačkih knjižnica kao prva knjiga u biblioteci Baštinske zbirke. 

O autoricama povijesne i jezične studije:

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije o kulturnoj povijesti Kolende u Dubrovniku u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i knjige razgovora koji sabiru kronologiju i umjetničke domete Dubrovačkih ljetnih igara Svjedoci Mnemozine.

Dr. sc. Ivana Lovrić Jović znanstvena je suradnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i voditeljica dubrovačke podružnice Instituta. Područje njezina znanstvenoga djelovanja obaseže povijesnu leksikografiju i ostalu jezikoslovnu baštinu, dodirno jezikoslovlje i dubrovački govor. Dosad je izdala nekoliko jezičnih monografija dubrovačkoga govora, a za suautorstvo u knjizi Jakov Mikalja – Blago jezika slovinskoga nagrađena je godišnjom državnom nagradom za znanost u 2013. godini.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *