Zamjenica gradonačelnika Tepšić sudjelovala na konferenciji gradonačelnika Mediterana u Firenzi

782

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sudjelovale su u talijanskom gradu Firenzi na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Florence Mediterranean Mayors Forum” održanoj od petka 25. do nedjelje 27. veljače.

Ključne teme trodnevne konferencije koja je okupila sedamdesetak gradonačelnika kao i druge sudionike iz javnog, kulturnog i crkvenog života bile su usmjerene na razvoj Mediteranskog područja kroz suradnju gradova, te promicanje daljnje suradnje, dijaloga te očuvanja mirnog ozračja na europskom tlu obzirom na aktualna ratna zbivanja između Rusije i Ukrajine. 

Na konferenciji u Firenzi sudionici su također raspravljali o postupanju i proaktivnom reagiranju država i gradova nakon pandemije COVID -19, zelenoj transformaciji, energetskoj održivosti i migracijama.

Uz zamjenicu dubrovačkog gradonačelnika Jelku Tepšić, Firentinskom forumu nazočili su gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra i Pule.

Važno je za spomenuti, kako se u sklopu susreta gradonačelnika Mediteranskih gradova, održala i Talijanska episkopalna konferencija, na kojoj su biskupi i kardinali razgovarali o pravima i dužnostima vjerskih zajednica u gradovima, kao i ulozi vjere i crkve u društvenom, političkom i gospodarskom životu.

Posljednjeg dana međunarodne konferencije predstavljena je “Firentinska Deklaracija”  koju su jednoglasno podržali i potpisali svi sudionici, a koja je temeljena na postulatima mira, interkulturalnom dijalogu i suradnji gradova na Mediteranu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *