Zamjenica Tepšić predstavila projekt „Poštujmo Grad“ na konferenciji Instituta za turizam

21

“Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti” naziv je međunarodne znanstvene konferencije Instituta za turizam koja se održava od 6. do 9. studenoga u Hotelu Dubrovnik Palace, povodom 60. obljetnice postojanja ove institucije. Na konferenciji je kao predstavnica Grada Dubrovnika sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Zamjenica Tepšić bila je jedan od govornika na panelu „Utjecaji prekomjernog turizma – nova rješenja“, a u svom izlaganju predstavila je zaokret u upravljanju destinacijom koji je gradska uprava napravila kroz strateški projekt Poštujmo Grad. Govoreći o prekomjernom turizmu, publiku je upoznala s izazovima s kojima se Grad Dubrovnik suočava i mjerama koju su poduzete i koje se planiraju kako bi se zaštitila kulturna baština i kvaliteta turističke usluge, ali i život lokalnog stanovništva.

– Pri formiranju novog pristupa upravljanju turizmom krenuli smo od postavke da je pogrešno turističke uspjehe promatrati samo kroz brojke, odnosno od prihvaćanja pristupa koji nalaže da se ključ održivog turizma krije u zadovoljnom stanovniku jer samo zadovoljni stanovnik može biti uistinu dobar domaćin. Uz zaštitu baštine, taj smjer temeljimo na poticanju međusektorskog dijaloga, prepoznavanju i vrednovanju tradicijskih i autohtonih elemenata ovog podneblja, na ekološkom pristupu i implementaciji Smart City rješenja koja razvijamo. – naglasila je zamjenica Tepšić.

Publici je zamjenica Tepšić između ostalog razjasnila i to kako je riječ o sveobuhvatnom i kompleksnom projektu, koji je podijeljen na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. Brojni dionici su uključeni u proces upravljanja destinacijom, a kao ključan faktor izdvojila je suradnju s CLIA-om, krovnom kruzerskom organizacijom s kojom Grad ima izvrsnu suradnju, zahvaljujući kojoj je dogovoren bolji raspored ticanja brodova na kružnim putovanjima.

– U jednom dijelu dana imamo 4000 putnika, a za 2020. i 2021. godinu očekujemo nova pravila ticanja, s boljim rasporedom dolazaka i manjim gužvama. Također, Dubrovnik je jedini grad za koji CLIA sponzorira vrijedan projekt u suradnji s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC). Vijeće će provesti Ocjenu odredišta za Dubrovnik, temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane UN-a. Projekt je u tijeku, a po njegovoj realizaciji dobit ćemo konkretne podatke pomoću kojih ćemo definirati daljnje korake u upravljanju destinacijom. – istaknula je zamjenica Tepšić.

Ovaj stručni skup u dvodnevnom radnom dijelu konferencije nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja turizma (ne)održive budućnosti, a tijekom dvodnevnog radnog dijela konferencije stručnjaci i praktičari u turizmu raspravljat će o transformaciji turizma, utjecaju globalizacije, ulozi društvenih medija u turističkoj sadašnjosti i budućnosti, brendiranje destinacije i brojnim drugima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *