Zamjenik župana na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija

142

Zamjenik župana Joško Cebalo sudjelovao je danas na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija, a fokus rasprave bio je na sudjelovanju županija u aktivnostima tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Kako je istaknuto, Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine predstavlja jedan od složenijih međunarodnih projekata, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je da će Hrvatskoj zajednici županija biti dodijeljena aktivna uloga u ovom procesu. Pripreme za Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU su započele krajem 2016. godine, a o važnosti i zahtjevnosti procesa govore i brojke: za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procjenjuje se da će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarskih konferencija. Uspješno predsjedanje mjeri se brojem ispunjenih ciljeva, ali i brojem pokrenutih inicijativa,

„Zahvaljujući intenzivnoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i lokalne i regionalne samouprave u posljednje dvije godine, stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Uključivanje županija u aktivnosti predsjedanja doprinijet će definiranju ciljeva i pitanja koja je potrebno rješavati, uzimajući u obzir povratnu informaciju od građana, kojoj je lokalna i regionalna samouprava najbliža“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Izvršnog odbora održano je i predstavljanje projekta „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“, Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, kojim se promovira usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja te uravnotežen odnos muškaraca i žena na tržištu rada.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *