Započeo novi ciklus putopisnih predavanja Dubrovačkih knjižnica

338

Dubrovačke knjižnice započele su novi ciklus putopisnih predavanja sa Snežanom Radojičić i pričom o bicikliranju po Sjevernoj Koreji u utorak, 27.studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Radojičić, spisateljica i nomatkinja, putuje biciklom oko svijeta od 2011. godine. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla 40-ak zemalja Europe i Azije. Ova neumorna cikloturistica na svom je prijevoznom sredstvu sedam dana provela i u Sjevernoj Koreji.

U prvom dijelu predavanja prisutne je upoznala o počecima svog putovanja biciklom. Preko Himalaja i pustinje Gobi, približila nam je život dalekog Istoka i planete Japan. Drugi dio bio je posvećen odlasku u Sjevernu Koreju. Kako preko turističkih agencija nije problem doći u tu zemlju. O pravilima i opasnostima koje postoje, ako se ona krše. O utiscima života običnih ljudi i koliko je kolektivna kultura bitna u ustroju društva.

Predavanje je Snežana Radojičić završila uvodnom napomenom iz njezine zadnje knjige “Severna Koreja: Putovanje po zemlji Kim Džong Una”: “…Putujem u potrazi za dobrotom i lepotom u svetu. Jedine granice koje priznajem su zvezdano nebo iznad mene I moralni zakon u meni. Volim da slažem reči u rečenice i zbog toga pišem. U ovoj knjizi ne pretendujem na otkrivanje istine o Severnoj Koreji. Želim samo da prenesem ono što sam videla, saznala I doživela, kao i da podelim svoja osećanja i razmišljanja. Ništa više od toga.”

Nakon toga autorica je odgovarala na pitanja iz publike koju je posebno zanimalo kako uspjeva financirati svoja putovanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *