“ZAŠTO RAVNATELJICA DOMUS CHRISTIJA, TEK NAKON OBJAVE U MEDIJIMA, ŠALJE DJELATNIKE NA POLAGANJE ZAŠTITE NA RADU?”

1782

Mirjana Raguž i dalje ukazuje na kako tvrdi, nepravilnosti u Domu za starije i nemoćne Domus Christi. Oporba je prozvala župana Dobroslavića i čeka odgovore, a kako tvrdi Raguž u sve se uključio i ured predsjednika države. Priopćenje koje je poslala Mirjana Raguž na naš redakcijski mail, prenosimo u cijelosti:

Poštovana javnosti, poštovane političke stranke, koje u ovo predizborno vrijeme obećavaju jednaka prava za sve, zakonitost postupanja, pravnu zaštitu, borbu protiv korupcije, borbu protiv nepravde, borbu za radnike i obespravljene, borbu za bolje društvo….

Qui tacet, consentire videtur – tko šuti, čini se kao da odobrava.

Ovim putem želim se zahvaliti portalu Dubrovnik Insider, gosparu Roku Toliću i platformi Srđ je Grad, što su tražili odgovore od Župana i ravnateljice doma „Domus Christi“ Mirjane Vujnović. Nisu ih dobili.

Prošlo je par dana od traženja odgovora na pitanja, ali odgovora nema. Ustaljena praksa „moćnika“ je šutnja. Ignoriranjem brane svoje pozicije, svoje privilegije, svoju moć i lažnu veličinu. Put do trona je opasan. No, najopasniji je kad na tom putu izgubiš i obraz i ljudskost..

Upravno vijeće je imenovano suprotno članku 150 Zakona o socijalnoj skrbi.

Ako griješim, demantirajte!

Ako ne griješim, onda Upravno vijeće i sve njegove Odluke i postupci su ništavni, nevaljani! Između ostaloga i imenovanje ravnateljice. Natječaj za njen reizbor je prošao prošli tjedan. Zašto nisu donijeli Odluku o izboru ravnateljice, ako je sve sukladno Zakonu?

Osobe iz struke, koje su upoznate sa situacijom, upozoravaju me da Mirjana Vujnović ima završenu višu medicinsku školu, koju je završila u Sarajevu u ratno vrijeme 90 –ih., pa zvuči stvarno nemoguće da magistri socijalnog rada ili psihologije, nisu nikada bili protukandidati ravnateljici. Ravnateljica se bira svake četiri godine, kako bi 30 godina bila nezamjenjiva.

Također, osobe iz struke, mi napominju da je na mjestu više medicinske sestre zaposlila osobu sa srednjom medicinskom školom. Time je oštećen proračun zbog isplaćivanja financijskih sredstva za plaću osobi koja za to nema zakonom ispunjene uvjete. Zbog imenovanja osobe sa srednjom stručnom spremom na radno mjesto više medicinske sestre, protuzakonito je primala, sve do odlaska u mirovinu i dodatak na plaću od strane Dubrovačko – neretvanske županije.

Nadalje, kao što sam navela i u prethodnoj objavi, neovisno o broju zaposlenih i djelatnosti koju obavljaju, poslodavci su obvezni provoditi osposobljavanje radnika za rad na siguran način (čl. 27. Zakona o zaštiti na radu), a radniku koji prethodno nije osposobljen, poslodavac ne smije dozvoliti samostalno obavljanje poslova (čl. 28. Zakona o zaštiti na radu).

Ravnateljica nije demantirala moje navode. Zato danas 13. travnja 2021., u tišini, krijući se od medija, u panici, poput tata, šalje djelatnike na „polaganje zaštite na radu“, kako se kolokvijalno ova obveza naziva.

Nadalje, prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti djelatnici moraju obaviti zdravstveni pregled i parazitološku pretragu stolice, a koja se obavlja jedanput godišnje, a mikrobiološka pretraga stolice dva puta godišnje.

Parazitološka pretraga stolice su bile od druge osobe, a ne djelatnika, i to sve po nalogu i naređenju ravnateljice Mirjane Vujnović.

Nadalje, u ime i za račun doma „Domus Christi“ kupljena su tri prijevozna sredstva, Piaggio liberty mopped reg. oznake DU916ER, auto reg. oznake DU209TVW Polo, te kombi Opel Vivaro. Ravnateljica koristi sva tri prijevozna sredstva za svoje privatne potrebe, kao isključivi vlasnik i posjednik, ali u ime i za račun doma.

Tri prijevozna sredstva uključuju i troškove amortizacije, troškove naftnih derivata, troškove osiguranja, tehničkog pregleda, registracije, popravaka….. Sve to plaća dom!

Mopped i auto su svakodnevno parkirani ispred stambene zgrade ravnateljice. Mopped nije u interesu štićenika, jer štičenici se ne služe moppedom, ali ga plaćaju.

Foto: Mirjana Raguž

FOTO: Mirjana Raguž

Ako griješim, demantirajte!

Nisu li to bespotrebni troškovi u situaciji kada štićenike grizu stjenice? Nisu li to bespotrebni troškovi kada se štedi na hrani? Nisu li to bespotrebni troškovi kada se štedi na upotrebi hlađenja za vrijeme ljetnih mjeseci kada su vrućine nepodnošljive?

Stjenice su grizle štićenike. Izašla sam u javnost i demantirali su me. Posjedujem fotografije. Pod pritiskom je ugovorila s tvrtkom Krmek d.o.o. denzisekciju soba. Suprotstavila sam se njenoj naredbi da nakon tri sata nakon deratizacije štićenike vraća nazad u sobu. Štićenici su morali izbivati najmanje 24 sata.

To je potvrdio i djelatnik tvrtke Krmek d.o.o, 22. svibnja 2020. citiram:

uuu ima stjenica Bože sačuvaj, ja sam radio dezinsekciju, teško riješiti, sve po zidovima hodaju, soba treba biti zatvorena 24 sata, mi odradimo, vraćaju se starci za 2 3 sata u sobe, nije pravo ni očišćeno, a kamoli izračeno, a što ćeš, tako je naređeno. Istina je neka dođu u sobe i dignu madrac čisti dokaz, ja ne bi tamo prespavao za nikakve pare.“

Nanovo ukazujući na nepravilnosti, kojih je ne mali broj, ponovo molim, da u cilju zaštite mog prava i mog dostojanstva, kao i prava štićenika i njihovog zdravlja i sigurnosti, zaustavite ignoriranje institucija i šutnju administracije.

Zbog šutnje na kršenje zakona, mobbing, nemar i neodgovornost mnogo je života izgubljeno u sustavu socijalne skrbi.

Pitanja su tu, odgovora nema.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *