ZAVIČAJNI KLUB IMOĆANA U DUBROVNIKU: Pozivamo vas u Trsteno kako bi se zajedno prisjetili goleme žrtve i djela naših branitelja

227

Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku poslao nam je poziv koji objavljujemo u cijelosti:

Roditelji, rodbino, suborci, prijatelji i štovatelji časnih hrvatskih vitezova pozivamo Vas da svojom nazočnošću prigodnom programu u Trstenom, 2. srpnja 2019 godine (utorak) ponovno, činom aktivnog sjećanja, svjedočite o golemoj žrtvi i djelu što su ga Vaši i Naši branitelji ostvarili i ostavili na uživanje svima nama živima, poglavito novim hrvatskim pokoljenjima.

Sjetimo se još jednom zloglasnog neprijateljskog uporišta Golubovog kamena s kojeg je dugo vremena prijetila neposredna opasnost na jedinoj prometnoj komunikaciji s Gradom Dubrovnikom. Oslobađanje Golubovog kamena u ljeto 1992 godine, združenim snagama imotskih, dubrovačkih i ostalih hrvatskih branitelja, bilo je vjesnikom konačne cjelovite deblokade i slobode.

 

Vrijedno je spomenuti da se obilježavanje u Trstenom ove godine događa upravo u 25-toj obljetnici (1994) osnutka Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku.

 

Velebni most preko Rijeke dubrovačke u vidnom polju Golubovog kamena kao i spomen-križ u Trstenome – ista je simbolika, simbolika zajedničkom krvlju satkane povijesne povezanosti hrvatskog naroda od sjevera do juga, od Imotskog do Dubrovnika, i njegove neuništive slobode. Uz nazočnost mnogih Imoćana i Dubrovčana Trsteno će 2. srpnja ponovno svjedočiti o zajedništvu i duhovnim vrijednostima snage Hrvata u obrani Domovine.

 

Prigodnim programom obilježavamo 22-u obljetnicu podizanja spomen obilježja i 27-u obljetnicu deblokade Golubovog kamena – datuma kojega su kao simboličkog odabrali preživjeli sudionici višegodišnjeg domovinskog rata, kao spomen na 36 poginulih imotskih vitezova na širem dubrovačkom području, mahom pripadnika 115-te Imotske brigade i 3-e Imotske bojne IV Brigade HV-e.

 

Program obilježavanja počinje u 11,30 sati u Trstenome kod spomenika (državna himna, pozdravna riječ, polaganje vijenaca/cvijeća, paljenje svijeća i molitva Odrješenja) i nastavlja služenjem Mise zadušnice oko 12,00 sati u mjesnoj crkvi Svetoga Vida. Preporuka je doći do 11,15 sati.

 

Koncelebriranu misu zadušnicu predvodit će ugledni narodski svećenik don Ivo Zečević, župnik Svete obitelji u Novoj Mokošici.

Odriješenje kod spomenika predvodit će fra Kristian Stipanović, dekan Imotskog dekanata i fra Zoran Kutleša, župnik i samostalni vikar Imotskoga.

Cjeloviti komemorativo- molitveni susret pratit će Klapa Stina Župne zajednice Kraljice neba i zemlje iz Ploča.

 

Bit ćemo počašćeni Vašom nazočnošću !

 

Organizator: Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku

Suorganizatori: Grad Dubrovnik., Mjesni odbor Trsteno

Udruga roditelja hrvatskih branitelja, Podružnica Dubrovnik

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *